DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. aprīlī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

FM: Pirmajā ceturksnī mazumtirdzniecības apgrozījums pieaudzis par 3,7%

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 30. aprīlī, publicētie dati par mazumtirdzniecības apgrozījumu Latvijā liecina, ka tirdzniecības apjomi šā gada martā salīdzinājumā ar iepriekšējā gada martu palielinājušies par 4,3%. Tādējādi apvienojumā ar janvārī reģistrēto vājo pieaugumu un februāra spēcīgo izaugsmi šā gada pirmajā ceturksnī kopumā mazumtirdzniecības apgrozījums bija par 3,7% augstāks nekā pirms gada.

Tāpat kā februārī, arī martā spēcīgu pieaugumu uzrādīja mazumtirdzniecība ar nepārtikas precēm – par 6,8% gada griezumā. Tajā skaitā auto degvielas mazumtirdzniecības apjomi bija par 2,8% augstāki nekā iepriekšējā gada martā. Tas nozīmē, ka, atskaitot degvielas tirdzniecību, nepārtikas preču tirdzniecības kāpums bija vēl spēcīgāks, sasniedzot 8,3%.

Starp nepārtikas precēm straujākie apgrozījuma kāpumi reģistrēti informācijas un komunikācijas tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā (+16,4%), metālizstrādājumu, krāsu un stikla mazumtirdzniecībā (+11,6%), kā arī mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (+10,9%). Savukārt tirdzniecība stendos un tirgos, kas iepriekšējos sešus gadus ir uzrādījusi apgrozījuma kritumu, šo gadu ir sākusi ar pieaugumu, martā uzrādot 11,6% lielu tirdzniecības apjomu kāpumu.

Starp nepārtikas precēm apgrozījuma kritums šā gada martā bija reģistrēts tikai farmaceitisko un medicīnisko piederumu mazumtirdzniecībā, salīdzinājumā ar 2018. gada martu tai samazinoties par 6,8%.

Mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums pārtikas veikalos šā gada martā bijis vājš, veidojot vien 0,3%.

Savukārt Latvijas patērētāju, kā arī mazumtirgotāju ekonomiskā sentimenta indekss joprojām saglabājas stabili augstā līmenī, liecina jaunākie Eiropas Komisijas aptauju rezultāti. Patērētāji apstiprinoši vērtē savus plānus veikt lielākus pirkumus gan šobrīd, gan arī turpmākajos divpadsmit mēnešos. Tajā pašā laikā iedzīvotāji veic uzkrājumus un plāno to darīt arī turpmāk. Kopumā patērētāju novērtējums par savu finansiālo situāciju šā gada aprīlī ir bijis augstākajā līmenī kopš pērnā gada janvāra.

Mazumtirgotāju vērtējums par uzņēmējdarbības aktivitāti nākamajos trīs mēnešos ir stabils, lai gan īslaicīgu kritumu uzrādījis sagaidāmais pasūtījumu apjoms. Neskatoties uz to, jaunāko aptauju rezultāti norāda uz nodarbinātības pieaugumu nozarē tuvākajos mēnešos.

Saskaņā ar Finanšu nozares asociācijas izstrādātā kreditēšanas indeksa rezultātiem privātpersonu spēja un vēlme aizņemties pērn ir uzrādījusi strauju kāpumu, kas norāda uz iedzīvotāju optimistisko noskaņojumu un finanšu stabilitāti. Arī Latvijas Bankas dati par  mājsaimniecībām no jauna izsniegto kredītu apjomu šā gada martā uzrāda kāpumu, tādējādi sagaidāms iedzīvotāju tēriņu pieaugums arī turpmāk.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI