DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. martā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Latvija piedalās ANO Vides asamblejas 4. sesijā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

15.martā ANO Vides programmas galvenajā mītnē Nairobi, Kenijā norisinās ANO Vides asamblejas 4. sesija (UNEA-4).  UNEA-4 piedalās ANO dalībvalstu vides ministri, augsta līmeņa amatpersonas, starptautisko organizāciju vadītāji, kā arī pilsoniskās sabiedrības un privātā sektora pārstāvji. Latvijas delegāciju UNEA-4 vada Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs Artūrs Toms Plešs, kurš šodien uzstājās ar runu klātesošajiem.

Artūrs Toms Plešs: “UNEA-4 ietvaros tika prezentēts jaunākais ANO Globālais Vides izvērtējums, kas iezīmē mūsu planētas vides stāvokļa turpmāku pasliktināšanos. Bioloģiskās daudzveidības samazināšanās, sauszemes un ūdens piesārņojuma palielināšanās, kā arī gaisa kvalitātes pasliktināšanās ir tikai daži no piemēriem, kur ir nepieciešama aktīva un skaidra valstu un sabiedrības rīcība. Latvijai ir būtiski paust savu nostāju un līdzdarboties ar citām valstīm, lai rastu labākos risinājumus minētajām problēmām, kas ietekmē iedzīvotājus arī Latvijā šobrīd un nākotnē. Esmu pagodināts, ka mēs varam dot savu pienesumu un dalīties vērtīgā pieredzē, kas var iedrošināt citus uz aktīvāku rīcību.”

UNEA-4 ietvaros Latvija pauž savu nostāju un dalās ar pieredzi inovatīvu risinājumu piemērošanā vides aizsardzības jomā, kā arī virzībā uz ilgtspējīgu patēriņu un ražošanu.

Diskutējot un daloties savā pieredzē, Latvijas delegācija UNEA-4 atzīmēja zaļā publiskā iepirkuma un dabas resursu nodokļa piemērošanu, kas veicina vides kvalitātes uzlabošanu un virzību uz ilgtspējīgu patēriņu un ražošanu. Tāpat Latvijas pārstāvji uzsvēra inovatīvu risinājumu un digitālo pakalpojumu nozīmi, kas veicina atkritumu apsaimniekošanas sistēmas caurspīdīgāku un efektīvāku darbību.

UNEA-4 ietvaros Latvijas delegācija piedalās arī “Vienas planētas samitā” (One Planet Summit), kura galvenais mērķis ir paātrināt globālo virzību uz Oglekļa mazietilpīgu attīstību.  Samitā piedalīsies arī idejas autors Francijas prezidents Emanuels Makrons, kā arī Kenijas prezidents Uhuru Kenjata.

Papildus informācija:

ANO Vides programma ir vadošā ANO institūcija, kas veicina vides dimensijas ieviešanu ANO ilgtspējīgas attīstības sistēmā, izstrādā un īsteno projektus vides aizsardzības jomā, kā arī veicina starptautisko sadarbību vides tiesību ieviešanā, globālo vides izaicinājumu risināšanā un ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanā. ANO Vides asambleja ir ANO Vides programmas galvenā pārvaldības institūcija, kuras sesijās piedalās visas 193 ANO dalībvalstis, kā arī ANO iestādes (aģentūras), starpvaldību organizācijas, pilsoniskās sabiedrības un privātā sektora pārstāvji.

UNEA-4 noslēgumā tiks pieņemta Ministru deklarācija, kurā tiks īsi un kodolīgi atspoguļotas tās vides prioritātes, kas ir iekļautas rezolūcijās par vides izaicinājumiem, kas saistīti ar nabadzību un dabas resursu pārvaldību, dzīves cikla pieeju resursu efektivitātei, enerģētikas sektoram un ķīmisko atkritumu pārvaldībai, kā arī inovatīvu un ilgtspējīgu uzņēmējdarbības attīstību tehnoloģisko pārmaiņu laikā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI