DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. februārī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Finanšu ministrs Reirs un EK viceprezidents Dombrovskis vienisprātis par attīstības virzieniem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Piektdien, 8. februārī, finanšu ministrs Jānis Reirs tikās ar Eiropas Komisijas (EK) viceprezidentu eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdi Dombrovski. Tikšanās laikā viņi pārrunāja 2019. gada valsts budžeta sagatavošanas norisi, Eiropas Savienības (ES) fondu ieguldījumu un reversā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošanas jautājumus, kā arī citas finanšu aktualitātes.

“Latvija ir vērā ņemama Eiropas Savienības daļa, kas mērķtiecīgi dod savu pienesumu dažādās nozarēs. To esam pierādījuši ar sasniegto izaugsmi, progresu nevienlīdzības mazināšanā, inovatīvu risinājumu ieviešanu un nozīmīgu projektu īstenošanu. Tomēr ik dienu varam mācīties no citu valstu un pašu pieredzes, lai sadarbojoties turpinātu stabilu un ilgtspējīgu attīstību gan Latvijā, gan vienotā Eiropas Savienībā,” uzsver finanšu ministrs Jānis Reirs.

Pārrunājot valsts budžeta 2019. gadam sagatavošanas progresu, ministrs informēja, ka jau šobrīd ir rasts būtisks finansējums dažādu sabiedrībai nozīmīgu mērķu īstenošanai, vienlaikus nodrošinot solīto stabilitāti nodokļu jomā iedzīvotājiem un uzņēmējiem. Ministrs norādīja, ka 2019. gada valsts budžets būs līdzsvarots un nepārkāps noteiktās fiskālās disciplīnas robežas. Saskaņā ar Ministru kabinetā apstiprināto budžeta sagatavošanas grafiku precizēto vispārējās valdības budžeta plānu iesniegšanai EK paredzēts apstiprināt 19. februārī, savukārt Saeimai iesniegt budžetu un to pavadošos likumprojektus plānots 8. martā.

“Iepriekšējās valdības iesniegto budžeta projektu Eiropas Komisija ir atzinusi par kopumā atbilstošu Eiropas Savienības fiskālajām prasībām, tomēr tālākas manevra iespējas attiecībā uz budžeta deficītu ir ļoti ierobežotas. Pozitīvi vērtējama valdību veidojošo partiju noslēgtā vienošanās ievērot fiskālo disciplīnu. Tāpat varu uzteikt arī līdz šim operatīvo budžeta sagatavošanas procesu un spēju rast risinājumus, ievērojot fiskālās disciplīnas robežas,” tikšanās laikā sacīja Valdis Dombrovskis.

Finanšu ministrs iepazīstināja EK viceprezidentu ar izaicinājumiem un problemātiku jautājumā par reversā PVN piemērošanas režīmu, uzsverot, ka cīņa pret krāpšanos ar PVN ir viena no galvenajām Latvijas un arī ES prioritātēm, lai nodrošinātu stabilus PVN ieņēmumus. Latvijai ir svarīga PVN krāpšanas apkarošana, lai mazinātu PVN plaisas apmērus, kam ir tendence samazināties, tomēr tā joprojām saglabājas samērā augsta. Apgrieztā jeb reversā PVN maksāšanas kārtība ir efektīvs līdzeklis, lai samazinātu PVN plaisu un cīnītos pret PVN krāpšanu.

Nozīmīga sarunas daļa tika veltīta ES fondu jautājumiem, ministram aktualizējot nacionālās investīciju vajadzības un to saskaņošanu ar EK. Vienlaikus tika uzsvērts, ka 2014.-2020. gadā veiktā ES fondu sistēmas centralizācija ir nesusi būtisku efektivitātes pieaugumu ES fondu sistēmā, kā arī vairojusi vienotu pieeju procesu vadībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI