DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. janvārī, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Tieslietu ministrs atstādina no amata Zemgales rajona tiesas tiesnesi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Piektdien, 11.janvārī, tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs atstādināja no amata Zemgales rajona tiesas tiesnesi, pret kuru Zemgales rajona tiesas priekšsēdētāja ierosināja disciplinārlietu par administratīvo pārkāpumu.

Disciplinārlieta bija ierosināta par transportlīdzekļu vadīšanu alkohola reibumā, par ko atbildība ir paredzēta Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 149.15 pantā. Izskatot disciplinārlietu, Tiesnešu disciplinārkolēģija pieņēma lēmumu ierosināt tiesnesi atcelt no amata.

Likums nosaka, ka pēc Tiesnešu disciplinārkolēģijas priekšlikuma rajona tiesas tiesnesi no amata atceļ Saeima, kurai lēmuma noraksts kopā ar disciplinārlietas materiāliem tiks nosūtīts piecu dienu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas. Tiesnešu disciplinārkolēģijas lēmums stāsies spēkā pēc tam, kad beigsies termiņš tā pārsūdzēšanai Disciplinārtiesā – ja sūdzība netiks iesniegta, vai arī Disciplinārtiesas lēmuma paziņošanas brīdī.

Saskaņā ar likumu “Par tiesu varu” šobrīd tiesnesim nevar piemērot administratīvos sodus – par administratīviem pārkāpumiem tiesnesis saucams pie disciplinārās atbildības. Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs ir vērsies pie Tieslietu padomes priekšsēdētāja ar atkārtotu lūgumu iekļaut tuvākās Tieslietu padomes sēdes darba kārtībā jautājumu par tiesnešu administratīvās imunitātes atcelšanu. Līdz šim jautājuma izskatīšana vairākkārt ir pārcelta pēc administratīvo sodu sistēmas sakārtošanas, tostarp, administratīvā aresta kā administratīvā soda veida izslēgšanas. Šobrīd administratīvo sodu sistēmas reforma ir noslēgusies, Saeima ir pieņēmusi jaunu Administratīvās atbildības likumu – līdz ar to ir mazinājušies šķēršļi jautājuma aktualizēšanai, uzsver tieslietu ministrs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI