DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. novembrī, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
2
2

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa uzruna Latvijas Republikas 13. Saeimas rudens sesijas pirmajā sēdē

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Edijs Pālens, LETA

Ļoti cienījamā Mūrnieces kundze!

Jaunievēlētie deputāti!

Cienījamās dāmas un godātie kungi!

Sveicu jūs Latvijas Republikas 13. Saeimas pirmajā sēdē un apsveicu ar tautas doto uzticības mandātu.

Šodien Saeimas sēžu zālē redzam daudzas jaunas sejas. Divas trešdaļas no jums deputāta svinīgo solījumu dos pirmo reizi. Tā ir iespēja jau no šodienas veidot jaunu politisko diskusiju un likumdošanas darba kultūru.

Likumdošanas procesam ir jānodrošina taisnīgums un jāvairo iedzīvotāju uzticība likuma varai.  Tāpēc sagaidu, ka 13. Saeimas deputāti ne tikai izstrādās un atbildīgi pieņems likumus, bet arī paši tiem kalpos. Arī jums ar savu darbu ir jāapliecina - mūsu valstī ir viens likums, viena taisnība visiem.

Jūsu pienākums ir īstenot vēlētājiem apsolīto. Es aicinu katru no jums jau no pirmās dienas strādāt tā, lai mēs pamatoti varētu teikt, ka tiek pieņemti labi likumi sabiedrības interesēs. Sabiedrība sagaida, ka jūs pašaizliedzīgi strādāsiet, lai sekmētu mūsu demokrātiskās valsts attīstību un panāktu reālus uzlabojumus.  Nav pilnīgi neviena cita, kas šo darbu paveiktu jūsu vietā.

Jūs tūlīt Latvijas tautai dosiet svinīgo solījumu – šos četrus gadus pēc labākās apziņas īstenot mūsu tautas gribu. No šī brīža aicinu aiz muguras atstāt savstarpējās cīņas, strīdus un reizēm pat tādu izpratni par politiku, kur pirmajā vietā varētu būt šauras grupas vai savas partijas sponsoru intereses. Mūsu valsts un mūsu bērnu nākotne ir vienīgās intereses, par kurām jums ir jāiestājas ik dienu. No šodienas jūs strādāsiet visas Latvijas tautas labā. Atceraties, ka jūs pārstāvat visu mūsu sabiedrību tās dažādībā, nevis tikai savus vēlētājus.

Šodien jūs sagaida pirmais pārbaudījums, kas parādīs jūsu spēju rīkoties atbildīgi, vienoties un kopīgi strādāt visas sabiedrības interesēs. Lai jau pirmais lēmums nebūtu pagaidu risinājums un neradītu šaubas par jaunās Saeimas lemtspēju, aicinu jūs šodien atbildīgi ievēlēt Saeimas priekšsēdētāju un prezidiju, kas parlamenta darbu vadīs turpmākos četrus gadus.

Dāmas un kungi!

Sabiedrība sagaida, ka 13. Saeima, pieņemot ikvienu lēmumu, pirmajā vietā liks valsts ilgtermiņa intereses.  To sasniegsim tikai tad, ja jūsu mērķis nebūs izcelt savu taisnību, bet gan atrast kopīgu valodu arī ar citiem deputātiem.  Demokrātiskā valstī tikai visu deputātu cieņpilnā sarunā var pieņemt pārdomātus lēmumus un rast risinājumus, kas vislabāk atbilst sabiedrības vajadzībām ilgtermiņā.

Aicinu vienmēr ieklausīties oponenta teiktajā, lai sadzirdētu vērtīgus priekšlikumus un rastu iespēju jēgpilniem kompromisiem. Sagaidu, ka jūs izvērsti pamatosiet katru iesniegto priekšlikumu un plašāk skaidrosiet pieņemto likumu mērķi un jēgu. Sasteigtiem un līdz galam neizdiskutētiem priekšlikumiem trešajā lasījumā jāpaliek pagātnē.

Jums ar savu darbu un pieņemtajiem lēmumiem visupirms ir jākalpo par paraugu visai sabiedrībai. Tāpēc ceru, ka mēs nedzirdēsim tādus attaisnojumus kā “koalīcija tā izlēma”, “es nebiju klāt”, “tas ir partijas balsojums”. Uzņemoties deputāta pienākumus, jūs uzņematies atbildību par katru savu vārdu, rīcību un lēmumu.

13. Saeimai būs daudz nozīmīgu uzdevumu, kurus būs iespējams paveikt tikai kopā. Ir jāturpina ieguldīt mūsu drošības stiprināšanā un jārod iespējas uzlabot tiesu darbu. Jāstiprina finanšu sistēmas drošība un jāpilnveido noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas mehānismi. Savlaicīgi ir jāuzsāk darbs pie lielāko investīciju ceļa kartes – Nacionālā attīstības plāna pēc 2020. gada izstrādāšanas. Esmu drošs, ka mēs esam vienisprātis par nepieciešamību saglabāt nemainīgu eiroatlantisko kursu un veidot sabalansētu valsts budžetu.

Godātie deputāti,

Atcerēsimies, ka pirmajos četros mūsu valsts pastāvēšanas gados parlamentārieši uz Pirmā pasaules kara atstātajiem gruvešiem izveidoja valsts institūcijas un armiju, kas spēja sakaut ienaidnieku, pieņēma Satversmi un panāca pilnīgu mūsu valsts starptautisko atzīšanu.

Šajā zālē 1920. gada 1. maijā Jānis Čakste tika ievēlēts par Satversmes sapulces prezidentu, un 1990. gada 4. maijā Augstākā padomes 138 deputātu balsoja par "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas" deklarāciju, apzinoties, ka tam var sekot represijas. Novēlu jums tādu pat drosmi rīkoties valsts labā.

Jūs esat Latvijas valsts otrās simtgades pirmā Saeima. Lai valsts dibinātāju paveiktais jums rada pārliecību, ka četros gados ir iespējams izdarīt ļoti daudz. Izmantojiet šo laiku, lai godam strādātu mūsu valsts un mūsu bērnu nākotnei!

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI