DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. martā, 2018
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība
1
1

Izskaust vardarbību pret sievietēm – visām ES valstīm jāratificē Stambulas konvencija

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Eiropas Parlamenta (EP) deputāti debatēs ar ES komisāru Andrusu Ansipu pirmdien vakarā aicināja visas ES valstis ratificēt Stambulas konvenciju.

Līdz šim Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb Stambulas konvenciju nav ratificējušas 11 ES valstis – Bulgārija, Horvātija, Čehija, Grieķija, Ungārija, Īrija, Latvija, Lietuva, Luksemburga, Slovākija un Apvienotā Karaliste.

Debašu laika vairums deputātu pauda nožēlu, ka šīs valstis – arī ES Padomes prezidējošā valsts Bulgārija – neuzskata konvenciju par piemērotu instrumentu cīņā ar vardarbību pret sievietēm. Viņi norādīja, ka nevēlēšanās ratificēt konvenciju bieži saistīta ar maldīgu izpratni par vārda "dzimums" (gender) lietojumu Konvencijā.

Vairāki deputāti turpretī asi vērsās pret Konvencijas teksta "ideoloģisko bagāžu" un tajā iekļauto dzimuma definīciju. Viņi uzsvēra, ka šis jautājums nav ES pārziņā, un aicināja respektēt "katrā sabiedrībā noteikto kārtību".

ES komisārs A. Ansips uzsvēra, ka Konvencijas mērķis ir novērst vardarbību pret sievietēm, un tai nav citu, slēptu mērķu. Viņš pauda cerību, ka visas valstis novērtēs tās būtību: palīdzēt vardarbībā cietušām sievietēm.

Pamatinformācija

Stambulas konvencija – visaptverošākais starptautiskais līgums vardarbības pret sievietēm novēršanai – tika pieņemta 2011. gadā. Tā stājās spēkā 2014. gada augustā, bet ES to parakstīja 2017. gada jūnijā.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas informāciju katra trešā sieviete ES kopš 15 gadu vecuma ir piedzīvojusi fizisku vai seksuālu vardarbību, vairāk nekā puse sieviešu piedzīvojušas seksuālu uzmākšanos, bet katra divdesmitā ir izvarota.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI