DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. jūnijā, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
2
2

Atvieglo apsardzes sertifikātu saņemšanas kārtību

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Otrdien, 27.jūnijā Ministru kabinets pieņēma Ministru kabineta noteikumus „Apsardzes sertifikātu izsniegšanas kārtība”, kas paredz atvieglot nosacījumus apsardzes sertifikāta saņemšanai.

Līdz ar šiem noteikumiem ir paplašināts to personu loks, kuras apsardzes sertifikātu varēs saņemt bez pārbaudījuma kārtošanas. Pārbaudījums nebūs jākārto personām, kuras jau ir ieguvušas pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību ar profesionālo kvalifikāciju "Drošības speciālists" vai 5.līmeņa profesionālo augstāko izglītību ar profesionālo kvalifikāciju "Drošības dienesta vadītājs", kā arī profesionālo tālākizglītību apsardzes pakalpojumu jomā ar ne zemāku par otro profesionālās kvalifikācijas līmeni.

Lai izglītojamā apmācība tiktu vērsta tieši uz nepieciešamo pamatlīmeņa zināšanu, prasmju un iemaņu veidošanu apsardzes darbībā un pēc iespējas tiktu pietuvināta darba videi, turpmāk profesionālās pilnveides izglītības programmu "Apsardzes darba pamatlīmeņa zināšanu izglītības programma" būs 84 stundu apjomā, līdzšinējo 160 stundu vietā. Apgūstamo stundu skaita samazinājums veidojas arī tāpēc, ka kārtojot pārbaudījumu, turpmāk nebūs jākārto praktisko iemaņu pārbaude. Atteikums no praktisko iemaņu pārbaudes ir saistīts ar dažādu apsargājamo objektu apsardzes organizēšanas specifiku - organizējot objektu apsardzi, apsardzes komersanti paši vērtēs nodarbināto apsardzes darbinieku fizisko sagatavošanas līmeni, novirzot uz konkrētu objektu atbilstoši sagatavotos apsardzes darbiniekus.

Lai pagarinātu apsardzes sertifikāta derīguma termiņu, personai nebūs nepieciešams kārtot pārbaudījumu, ja tā būs apguvusi Pamatlīmeņa zināšanu izglītības programmu 84 stundu apjomā vai profesionālās pilnveides izglītības programmu "Apsardzes darbs" 160 stundu apjomā un apsardzes sertifikāta derīguma termiņa laikā būs pilnveidojusi savas zināšanas un prasmes mācību kursos 80 stundu apjomā.

Vienlaikus paredzēts paaugstināt valsts nodevu apmērus sertifikāta iegūšanai no 18 EUR uz 40 EUR, jo paredzēts modernizēt pārbaudījuma kārtošanas procesu, uzstādot videonovērošanas sistēmas. Ar valsts nodevas paaugstināšanu iecerēts arī sekmēt nopietnāku attieksmi pret pārbaudījuma kārtošanu, samazinot to gadījumu skaitu, kad personas, kas pretendē uz apsardzes sertifikāta saņemšanu piesakās pārbaudījuma kārtošanai bez atbilstošām zināšanām, jo, piemēram, 2016.gadā pārbaudījumu kārtoja 3040 cilvēki, no tiem 1302 cilvēki pārbaudījumu nenokārtoja.

Paredzēts gadu ilgs pārejas periods, lai varētu uzstādīt videonovērošanas sistēmas un, lai izglītības iestādes atbilstoši Programmas paraugam varētu savlaicīgi izstrādāt un licencēt Pamatlīmeņa zināšanu izglītības programmu 84 stundu apjomā. Tiem, kuri ir apguvuši līdzšinējo programmu un būs nepieciešams pagarināt sertifikātu, kvalifikācijas pārbaudījums līdz 2018.gada 1.jūlijam nebūs jākārto.

Ņemot vērā, ka personas līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai būs apguvušas profesionālās pilnveides izglītības programmu "Apsardzes darbs" 160 stundu apjomā, tad noteikumos ir ietverts atsevišķs regulējums, kas paredz kārtību, kādā minētajām personām tiek izsniegti apsardzes sertifikāti.

Noteikumi saskaņoti ar Latvijas Apsardzes nozares darbinieku arodbiedrību, Apsardzes komersantu asociāciju, Latvijas Drošības nozares kompāniju asociāciju un Latvijas Drošības biznesa asociāciju.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI