DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. augustā, 2016
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Latvijas Institūts par #GribuTeviAtpakaļ runā ar redaktoriem un komentētājiem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

(No kreisās) Liene Pērkone, Ņikita Kazakevičš un Aiva Rozenberga diskusijā ar Latvijas mediju redaktoriem un komentētājiem

Rīga, 2016. gada 10. augusts. – Šodien Latvijas Institūts rīkoja diskusiju redaktoriem un komentētājiem par plašu rezonansi izraisījušo sociālo kustību #GribuTeviAtpakaļ, kuras laikā tika pārrunāta kustības stratēģija, mērķi un turpmākie soļi. Tajā piedalījās LI direktore Aiva Rozenberga, divi nesen no ārzemēm atgriezušies jaunie profesionāļi – Liene Pērkone un Ņikita Kazakevičš, kā arī mediju pārstāvji no Latvijas Radio, Latvijas Televīzijas, Latvijas Neatkarīgās Televīzijas, ziņu aģentūras BNS, laikrakstiem “Latvijas Avīze”, “Diena”, “Dienas Bizness” un ”Bauskas Dzīve”.

Diskusijā Ņ.Kazakevičs uzsvēra, ka jauniem cilvēkiem galvenā motivācija atgriezties Latvijā ne vienmēr ir finanses, bet vērtības un iespējas. Problēma nav algas apjomā, bet gan attieksmē pret jaunajiem profesionāļiem un jaunu priekšlikumu uzklausīšanā. Viņam piekrīt arī L.Pērkone, un saka, ka salīdzinājumā ar Londonu vai Parīzi strādājot Latvijā, rodas sajūta, ka profesionālajai attīstībai ir "griesti", kuriem cauri izsisties ir neiespējami. Jaunie profesionāļi arī minēja, ka viņus Latvijā motivē atgriezties dzīves kvalitāte, daba un tīrā vide, kā arī start-up potenciāls.

Redaktori un komentētāji, kuru vidū valdīja dažādi viedokļi par sociālo kustību, izteica daudzas vērtīgas replikas un ierosinājumus par to, kā virzīt šo iniciatīvu uz priekšu. Piemēram, nepieciešamību aktīvāk iedzīvināt jaunas idejas un atvērtību Latvijas sabiedrībā, kas daudziem atgriešanos no citām Eiropas valstīm padarītu vienkāršāku. Arī to, ka Latvijā vajadzētu nonākt pie vienotas definīcijas par to, kas ir latvietis, lai sabiedrībā nebūtu dalījuma pēc tautības. Mediju pārstāvji runāja par uz vajadzību pēc konkrētiem praktiskiem rīkiem, kas atvieglotu pārcelšanos uz Latviju, kā arī nepieciešamību dažādas aizbraukušo grupas uzrunāt ar dažādiem vēstījumiem.

A.Rozenberga informēja mediju pārstāvjus par līdz šim izdarīto, kā arī par saņemto reakciju, kura ir bijusi gan kritiska, gan pozitīva, gan nosodoša, gan pateicības pilna. "Kustības mērķis ir emocionāli uzrunāt no Latvijas aizbraukušos un šeit palikušos iesaistīties un kopīgi domāt par to, kādu Latviju gribam redzēt nākotnē," saka A.Rozenberga.

Nākamie sociālās kustības soļi ir dažādu partnerību veidošana ar Latvijas pašvaldībām un nevalstiskajām organizācijām, kas palīdzētu caur praktiskiem priekšlikumiem veidot ciešāku saikni starp cilvēkiem Latvijā un tiem, kas emigrējuši, kā arī veiktu nepieciešamās izmaiņas Latvijā pieejamo pakalpojumu kvalitātē.

Aicinājums #GribuTeviAtpakaļ nenozīmē, ka tiek sagaidīta tūlītēja cilvēku atgriešanās, bet gan to, ka aicinām cilvēkus uzturēt ciešākus kontaktus ar Latviju un apsvērt atgriešanos tad, kad cilvēki ir tam gatavi. Iniciatīva rosina domāt ne tikai par aizbraukušajiem, bet arī par cilvēkiem, kas palikuši Latvijā—strādāt katram savā jomā, lai uzlabotu lietas, ar kurām nav kaut kas kārtībā.

Jūlija beigās LI uzsāka sociālu kustību ar mērķi emocionāli uzrunāt no Latvijas aizbraukušos cilvēkus, vienkāršā veidā viņiem atgādinot: jūs esat mums svarīgi, un Latvija vienmēr būs jūsu mājas. LI uzskata, ka ir pienācis laiks skaidri pateikt, ka vēlamies redzēt mūsu tautiešus atgriežamies Latvijā—tad, kad viņi tam būs gatavi—bet pagaidām uzturēt ciešākas saites ar Latviju.

Kaspars Rūklis, Latvijas Institūts

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI