DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. septembrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Latvija Pasaules talkā piedalīsies ar Laimes koku stādīšanu nākamajām paaudzēm

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ar rosinājumu iestādīt savu koku vai piedzīvot koka dzimšanu no iestādītās sēkliņas, Latvijas plašākā brīvprātīgo kustība LIELĀ TALKA aicina iedzīvotājus piedalīties Pasaules talkā, kas notiks 150 pasaules valstīs š.g. 15.septembrī.

Latvijā, kur šogad tiek svinēta valsts simtgade, dalībnieku vēstījums būs viennozīmīgs: mēs stādām “Laimes koku” savas Latvijas un visas planētas veselībai un labai dzīvei. Dažādās Latvijas vietās, iesaistoties pašvaldībām, skolām un brīvprātīgajiem, tiks stādīti koki un koku sēklas, un bērni izglītoti par koka augšanas ciklu. Pasaules talka sāksies Jaunzēlandē plkst.10.00 pēc vietējā laika un sekos Saulei visas dienas garumā, pārklājot visas 24 laika joslas un noslēdzoties Havaju salās. Šī būs lielākā kopīgā dabas sakopšanas talka pasaules vēsturē.

“Piesārņojums, ar ko Latvija jau diezgan sekmīgi cīnās un tiek galā, ir visas pasaules problēma, kam nepieciešams liels visas pasaules sabiedrības atbalsts un uzmanība, lai varam paveikt neiespējamo – sakopt visu planētu. Lielā Talka aicina ikvienu, kurš piedalīsies šajā visas planētas kopīgajā akcijā, šādi apliecināt savu mīlestību Latvijas nākamajai simtgadei, nākamajām paaudzēm un mūsu ilgtspējībai. Tāpēc Latvijas iedzīvotāji tiek aicināti sēt un dēstīt “Laimes kokus”, rādot piemēru pasaules vides atveseļošanai un radot jaunu tradīciju Latvijā – dēstīt katram savu “Laimes koku”,” saka Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme. Akciju atbalstīs arī diasporas organizācijas, aicinot Latvijas cilvēkus iesaistīties Pasaules talkā visā pasaulē.

Lielās Talkas mājas lapā talkas.lv ir izveidota īpaša karte - http://talkas.lv/laimes-koki/, kurā ikviens tiek aicināts atzīmēt vietu, kur ir iesējis koka sēkliņu vai iestādījis stādiņu, kā arī atstāt vēlējumu Latvijai un pasaulei nākamajos 100 gados.

“Esam tīra valsts, kas turpina ceļu ilgtspējas virzienā, un caur šo Pasaules talku dalāmies starptautiski ar Latvijas pieredzi un redzējumu. “Zaļā pieeja” apvienojumā ar inovācijām dod mums papildus stimulu turpināt gudru attīstību un rosināt Latvijā ilgtspējas un inovācijas iniciatīvas, kas dod labumu visai pasaules sabiedrībai. Pēc dažādām uzņēmēju, studentu un citu entuziastu atsauksmēm, tieši šis Latvijas zaļuma un radošuma aspekts ir tas, kas raisa interesi par Latviju,” uzsver Latvijas institūta direktore Aiva Rozenberga.

Viena no talkām 15.septembrī notiks Latvijā slavena Eiropas simbolisma mākslinieka - Vilhelma Purvīša - dzimtajās mājās "Vecjaužos" (Ogres novads, pie Zaubes). Talkas sākums plkst. 11.00. Mākslinieks un bijušais Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Vilhelms Purvītis no 20.gs.sākuma līdz II Pasaules karam bija Eiropā atzīts, daudzās galvaspilsētās un valstīs plaši izstādīts mākslinieks. Talkā ar simbolisku nosaukumu "Ieelposim Purvīti" jaunieši – topošie mākslinieki un citi interesenti palīdzēs Purvīša dzimtajās mājās labiekārtot ainavu, stādīt unikālas Purvīša dzimtas ābeļu sēklas un līdz ar to “iestādīt” arī starptautiski atpazīstama muzeja un jauniešu mākslas centra ideju, kuram te jātop tuvāko gadu laikā. Tādējādi talka kļūst par kaut ko lielāku – līdztekus vides labiekārtošanai un cieņai pret kultūras mantojumu tiek likts simbolisks aizsākums laikmetīga starptautiska jauniešu kultūras centra idejai.

Talkā aicināti piedalīties arī mediji, kā arī jebkurš interesents un Purvīša mākslas cienītājs.

Kā piedalīties?

  • Sagatavo dēstāmo koka sēklu vai sameklē koka stādu;
  • Š.g. 15.septembrī to iestādi;
  • Nofotografē, ieraksti video un laba vēlējumu Latvijai, un atsūti Lielajai Talkai;
  • Atzīmē savu stādījumu Latvijas kartē www.talkas.lv
  • Lieto tēmturi #LielāTalka, #stādāmnākotni un ieliec sociālajos tīklos.

Vairāk informācijas:

www.talkas.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI