DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. decembrī, 2013
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

„Patvērums „Drošā māja””: Ar mērķi mazināt cilvēku tirdzniecību, nevalstiskās organizācijas apvienojas koalīcijā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Pēc biedrības „Patvērums „Drošā māja””, kas ir vienīgā organizācija Latvijā, kura sniedz valsts apmaksātus rehabilitācijas pakalpojumus cilvēku tirdzniecības upuriem, iniciatīvas, Latvijas nevalstiskās organizācijas – „Patvērums „Drošā māja””, „Latvijas SOS bērnu ciematu asociācija”, „Sociālo Pakalpojumu Aģentūra” struktūrvienība ģimenes krīzes centrs „Mīlgrāvis”, „Latvijas Samariešu apvienība” Krīzes centrs bērniem un sievietēm „Māras centrs”,„Talsu novada krīžu centrs”, „Baltijas Reģionālais fonds” apvienojas koalīcijā. Tās mērķis ir attīstīt starpinstitucionālo sadarbību cilvēku tirdzniecības mazināšanā, nodrošinot ar preventīvajiem pasākumiem cilvēktirdzniecībai biežāk pakļautās riska grupas, īpašu uzsvaru liekot uz reģioniem.

Kopumā šā gada 11 mēnešos biedrībā fiksēti 148 gadījumi, kad cilvēki vērsušies pēc konsultācijām – 75 gadījumi par bijuši par fiktīvām laulībām, 13 – par piespiedu darbu, reģistrēts 1 seksuālās ekspluatācijas gadījums. Informācijas sniegšana/ saņemšana reģistrēta 59 reizes. Valsts apmaksātus sociālās rehabilitācijas pakalpojumus no janvāra līdz novembrim saņēmuši jau 30 cilvēku tirdzniecības upuru, kas ir pērnā gada rādītājs par visu gadu kopumā.  17 upuri ir cietuši no fiktīvām laulībām, 7 no piespiedu darba, 6 – no seksuālās ekspluatācijas. 2011. gadā valsts apmaksātu rehabilitāciju saņēma 11 personas, 2010. gadā – 9, 2009. gadā – 10, 2008. gadā – 7 un 2007. gadā 2 personas.

"Ir ļoti svarīgi turpināt uzsākto preventīvo darbu. Šis ir viens no galvenajiem uzdevumiem, lai mazinātu cilvēku tirdzniecību. Šobrīd mēs esam noslēguši "Philip Morris International" atbalstīto projektu "Pārdota brīvība 2", kura ietvaros mēnesi noritēja pretcilvēktirdzniecības kampaņa "Esi zinošs – novērs cilvēku tirdzniecību*". Ir svarīgi, ka šis darbs neapstājas un "stafete" preventīvo aktivitātāšu nodrošināšanā tiek turpināta, piesaistot jaunus spēlētājus," atzīmē Sandra Zalcmane, "Patvērums "Drošā māja"" vadītāja.

Jau kopš šā gada jūlija tiek īstenots projekts "Biedrības "Patvērums "Drošā māja"" darbības atbalsta programma cilvēku tirdzniecības mazināšanai Latvijā"**, kura ietvaros tiek realizētas dažādas aktivitātes cilvēku tirdzniecības problemātikas mazināšanai. Kā mērķa grupa projektā ir iesaistīti "Patvērums "Drošā māja"" biedri, darbinieki, brīvprātīgie, kā arī citas nevalstiskās organizācijas.

Kā viena no projekta aktivitātēm ir Latvijā pirmais diennakts Uzticības tālrunis (+371) 28612120 cilvēku tirdzniecības mazināšanai, kas savu darbību uzsāka preventīvās kampaņas "Esi zinošs – novērs cilvēku tirdzniecību" ietvaros. Izmantojot šo tālruni, iedzīvotājiem ir iespēja saņemt informāciju par nepieciešamo rīcību konkrētajā situācijā, kas saistās ar cilvēku tirdzniecības gadījumu, kā arī saņemt konsultācijas no speciālistiem. No augusta līdz novembrim šo iespēju iedzīvotāji ir izmantojuši 55 reizes, bet kopā 11 mēnešos biedrībā telefoniski pēc konsultācijām griezušies 78 reizes, elektroniski 51 un klātienē 19 reizes. Visbiežāk iedzīvotāji ir interesējušies par fiktīvo laulību šķiršanu, iespējamo palīdzību, ziņojuši par potenciāliem cilvēku tirdzniecības riskiem, piespiedu darba un vervēšanas gadījumiem. Statistika rāda, ka visaktīvāk iedzīvotāji pēc konsultācijām vērsušies tieši preventīvās kampaņas ietvaros.

Lai nodrošinātu kvalitatīvu pakalpojumu tālruņa operatoriem, septembrī tika organizētas padziļinātas apmācības, kurā zināšanas ieguva un pilnveidoja gan biedrībā strādājošie darbinieki, gan biedrības brīvprātīgie, kuri piedalās aktivitāšu nodrošināšanā. Projekta ietvaros biedrības speciālistiem un vadošajiem darbiniekiem bija iespēja apmeklēt ikmēneša supervīzijas un saņemt konsultatīvu atbalstu jautājumos, kas saistīti ar profesionālo darbību. Noritējuši arī divi semināri par kvalitatīvu iesaisti lēmumu pieņemšanas un politikas veidošanas procesos un organizācijas publiskā tēla veidošanā.

Lai izplatītu biedrības uzkrātās zināšanas, labo praksi cilvēku tirdzniecības mazināšanas jomā, "Patvērums "Drošā māja"" kļuvusi par "Latvijas Platforma attīstības sadarbībai" (LAPAS) biedru.

*Preventīvās kampaņas "Esi zinošs – novērs cilvēku tirdzniecību" ietvaros, no 18. septembra līdz 18. oktobrim biedrības Informatīvais treileris un speciālisti viesojās 9 Latvijas pilsētās un pašvaldībās - Rīgā, Liepājā, Elejā, Gulbenē, Viesītē, Daugavpilī, Dagdā, Ludzā un Salacgrīvā, kopumā mērojot, vairāk kā 3 000 km. Ar treilerī izvietoto informāciju iepazinās vairāk nekā 1000 Latvijas iedzīvotāju, semināros tika apmācīti 75 pašvaldību darbinieki. Mēneša aktivitāšu ietvaros tika organizētas žurnālistu apmācības par cilvēku tirdzniecības tematikas atspoguļošanu masu medijos. Papildus projekta "Choose Your Freedom 2" ietvaros, par cilvēku tirdzniecības tēmu izglītoti 30 jaunieši un organizāciju līderi no 6 Eiropas valstīm - Latvijas, Itālijas, Kipras, Horvātijas, Portugāles un Rumānijas. Ar biedrības mājas lapā un sociālajos tīklos publicēto informāciju par cilvēku tirdzniecību kampaņas laikā iedzīvotāji iepazinās ~ 15 000 reizes. Projekta finansiālo atbalstītāju vidū bija tādi sociāli atbildīgi uzņēmumi kā "Philip Morris International", kurš pretcilvēktirdzniecības aktivitātes atbalstīja jau ceturto gadu, "TransferGo", "EuroAWK", Rīgas dome, Sabiedrības integrācijas fonds.

**"Biedrības "Patvērums "Drošā māja"" darbības atbalsta programma cilvēku tirdzniecības mazināšanai Latvijā" tiek īstenota no 2013. gada 5. jūlija un turpināsies līdz  2015. gada 31. decembrim, izmantojot 46 666 EUR piešķīrumu no Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas ar EEZ finanšu instrumenta starpniecību un biedrības līdzfinansējumu.

Projektu "Biedrības "Patvērums "Drošā māja"" darbības atbalsta programma cilvēku tirdzniecības mazināšanai Latvijā" finansē EEZ finanšu instruments un Latvijas valsts.

Vairāk par EEZ finanšu instrumenta programmu "NVO fonds" lasiet šeit

EEZ Finanšu instrumenta mājas lapa Latvijā: http://www.eeagrants.lv

EEZ Finanšu instrumenta oficiālā mājas lapa: http://www.eeagrants.org

Par publikācijas saturu atbild biedrība "Patvērums "Drošā māja"".

Informāciju sagatavoja:
Rasa Saliņa
Konsultante un praktiķe sabiedrisko attiecību jautājumos
Tālr.: (+371) 29145314, e-pasts: rasa.salina@gmail.com

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI