DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. martā, 2013
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Latvijas Preses izdevēju asociācija: tabakas tirdzniecības aizliegšana kioskos radītu zaudējumus arī izdevējiem

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Latvijas Preses izdevēju asociācija (LPIA) uzskata, ka vairāku Saeimas deputātu un Latvijas Ārstu biedrības ierosinājumi likumā „Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu” ir rūpīgi jāizvērtē, jo var radīt reālas bažas preses apjoma tirdzniecības samazināšanai.

Priekšlikumi likuma grozījumos nosaka aizliegt tabakas tirdzniecību kioskos, degvielas uzpildes stacijās, kā arī tirdzniecības vietās, kur zāles platība ir mazāka par 20 kvadrātmetriem. Ja grozījumi tiktu pieņemti, tad 7.panta 2.daļa noteiktu arī to, ka tabakas tirdzniecība jāaizliedz visās tirdzniecības vietās, kurās tabakas izstrādājumi nav izvietoti atsevišķā tirdzniecības zāles zonā.

Mēs, Latvijas Preses izdevēju asociācija, esam asociācija, kas atbalsta veselīgu dzīvesveidu, tai skaitā arī sabiedrības izglītošanu par smēķēšanas izraisīto kaitējumu cilvēka organismam, tomēr uzskatām, ka instrumentu izvēlei ir jābūt atbilstošai un adekvātai, kas nenestu zaudējumus Latvijas uzņēmējiem, tai skaitā vietējās preses izdevējiem.

Nenoliedzami lielai daļai kiosku un mazo veikalu tabakas apgrozījums ir ļoti būtisks. Latvijā šobrīd ir aptuveni 300 kiosku, kuros tiek pārdoti preses izdevumi un citas lietas. Tabakas tirdzniecība aizņem aptuveni 30-40 procentus no visa apgrozījuma. Šī apgrozījuma zaudēšana var radīt situāciju, ka tiek slēgtas daudzas tirdzniecības vietas, kur līdz šim tika tirgoti laikraksti, žurnāli un citi preses izdevumi. Tas savukārt samazinātu patērētāju piekļuvi preses izdevumiem un līdz ar to arī radītu tirāžu samazinājumu.

Aizliegums pārdot tabaku tirdzniecības vietās, kas mazākas par 20 kvadrātmetriem, nozīmētu lielus zaudējumus mazajiem uzņēmējiem un automātisku patērētāju pieaugumu lielajās lielveikalu ķēdēs. Jau vēsturiski cilvēki vairāk ir raduši iegādāties preses izdevumus tuvāk savai dzīvesvietai, nevis lielajos iepirkšanās centros. Tas rada atkārtotas bažas par preses izdevumu iespējamās tirāžas samazinājumu.

Latvijas Preses izdevēju asociācija uzskata, ka Saeimas deputātu un Latvijas Ārstu biedrības iesniegtie priekšlikumi būtu vēlreiz rūpīgi jāizvērtē, izņemot ārā aizliegumu tirgot tabaku kioskos. Tā vietā mēs uzskatām, ka jāierobežo iespējas iegādāties tabakas izstrādājumus nepilngadīgajiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI