SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam
05. maijā, 2014
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Atkritumi
3
3

Posts mežam – atkritumi

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2013.gadā no valsts mežiem Latvijā izvesti aptuveni 2000 kubikmetru atkritumu, kas pielīdzināmi vairāk nekā 11 vilcienu vagonu tilpumam.

FOTO: Zilgma Kukle/ LETA

Latvija salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm ir viena no bagātākajām ar mežiem. Vietējos mežos ik gadu atpūšas gandrīz trīs ceturtdaļas valsts iedzīvotāju. Ir atpūtnieki, kuri mežos atstāj nepatīkamas liecības par savu viesošanos – atkritumu kalnus. Bezatbildīgā sabiedrības daļa apzināti kaitē mežam, atvedot un izmetot savus atkritumus, nevis tos nogādājot īpaši tam paredzētajās vietās.
LV portāls skaidro, kāda ir situācija Latvijas mežos un kādi pienākumi ir piesārņoto mežu īpašniekiem.
īsumā
  • Izmest atkritumus mežā ir aizliegts.
  • Par atkritumu izmešanu mežā uzliek administratīvo sodu.
  • Meža īpašniekam ir pienākums sakopt piesārņoto teritoriju.
  • Par pamanītu piesārņojuma vietu jāziņo pašvaldības policijai, pašvaldības atbildīgajām iestādēm vai VVD.

Par atkritumu izmešanu mežā pienākas sods

Ikvienam iedzīvotājam, atrodoties savā privātajā, valstij vai citai personai piederošā mežā, ir pienākums ievērot meža ugunsdrošības noteikumus, nebojāt meža augsni un meža infrastruktūru, ievērot noteikto kārtību atpūtas vietu izmantošanā, ziņkārības vadītiem gan jauši, gan nejauši nepostīt putnu ligzdas un skudru pūžņus un citādi nekaitēt meža augiem un dzīvniekiem, kā arī nepiesārņot mežu ar atkritumiem. To nosaka Meža likuma 6.pants.

Mežos atkritumus galvenokārt izmet privātpersonas, pie šādas atziņas ir nonācis Valsts vides dienests (VVD) pēc veiktajām pārbaudēm. VVD Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes Piesārņojuma kontroles daļas vecākā inspektore Evita Muižniece norāda, ka tam par iemeslu varētu būt katra cilvēka individuāla attieksme pret vidi. Tomēr vienlīdz bezatbildīgas ir ne tikai privātpersonas, kuras mežā izmet šokolādes iepakojumu vai izdzertas sulas pudeli. Mežus piesārņo arī juridiskas personas, piemēram, izgāžot celtniecības un citādus atkritumus.

Liela daļa atkritumu mežos nonāk vasaras sezonā – no vasarnīcām un vasaras mītnēm, jo to īpašnieki nav noslēguši līgumus par sadzīves atkritumu savākšanu. Ikvienam sadzīves atkritumu radītājam jābūt noslēgtam līgumam ar atkritumu apsaimniekotāju par to savākšanu, sedzot visas izmaksas. Šādiem līgumiem jābūt noslēgtiem ne tikai privātmāju un dzīvokļu īpašniekiem vai īrniekiem, bet arī vasarnīcu, vasaras mītņu un citu īslaicīgu apmešanās vietu īpašniekiem vai izmantotājiem. To nosaka Atkritumu apsaimniekošanas likuma 16.pants.

Valsts vides dienests gadā vidēji saņem 20 sūdzības par meža teritoriju piegružošanu ar atkritumiem, tomēr labā ziņa ir tā, ka pēdējos gados novērota tendence - mežos izmesto atkritumus daudzums samazinās.

Par atkritumu izmešanu mežā paredzēts sods saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 58.pantu – fiziskām personām uzliek naudas sodu no 70 līdz 700 eiro, konfiscējot pārkāpuma izdarīšanai izmantoto transportlīdzekli vai bez tā konfiskācijas. Savukārt juridiskām personām sods var būt no 350 līdz 2900 eiro ar vai bez transportlīdzekļa konfiskācijas.

Neklusē, ziņo par piemēslotajiem mežiem!

Kopumā mežos nonākušo atkritumu apjoms ir iespaidīgs. Cik daudz atkritumu ir izmests privātajos mežos nav zināms, par situāciju valsts mežos informē VAS "Latvijas Valsts meži" komunikācijas speciālists Ainārs Sedlenieks. "Pērn no valsts mežiem Latvijā izvesti aptuveni 2 tūkstoši kubikmetru atkritumu, kas pielīdzināmi vairāk nekā 11 vilcienu vagonu tilpumam. Lai arī katru gadu tiek rīkotas kopīgas Latvijas sakopšanas talkas un īstenotas dažādas informatīvas aktivitātes, liela daļa cilvēku joprojām uzvedas cūciski un izmesto atkritumu daudzums mežos saglabājas ļoti augsts. Par to liecina tīru mežu aizstāvja Cūkmena un VAS "Latvijas Valsts meži" apkopotā statistika."

"VVD gadā vidēji saņem 20 sūdzības par meža teritoriju piegružošanu ar atkritumiem."

Kopš 2005.gada "Latvijas Valsts meži" īsteno kampaņu "Nemēslo mežā!". Par kampaņas lielāko ieguvumu A.Sedlenieks uzskata sabiedrības informētības līmeņa pieaugumu un arī kopumā tīrākus mežus. Kampaņas ietvaros tās galvenais tēls Cūkmens klātienē tiekas ar aptuveni 5000 bērnu un notiek ap 200 publisko meža sakopšanas talku. Arī šogad no aprīļa līdz oktobra beigām notiek kampaņa "Nemēslo mežā!", par aktivitātēm vairāk informācijas var atrast vietnē cukmens.lv.

Par pamanītu piesārņojuma vietu nekavējoties jāziņo atbildīgajām iestādēm. Ja izdevies fiksēt pārkāpuma izdarītāju, jāsniedz informācija par to. Informēt par patvaļīgu atkritumu izvešanu mežā var pašvaldības policiju un citas pašvaldības atbildīgās iestādes vai arī ziņot VVD Daugavpils, Jelgavas, Madonas, Lielrīgas, Liepājas, Rēzeknes, Valmieras un Ventspils reģionālajām vides pārvaldēm (vvd.gov.lv).

Privāta meža īpašniekam - atkritumus izvest ir pienākums

Meža īpašniekam, neskatoties uz to, ka īpašumā sadzīves, bīstamos vai ražošanas atkritumus izmetušas citas personas, ir pienākums piegružoto teritoriju sakopt. To paredz Atkritumu apsaimniekošanas likuma 15.pants. Mežā izmestie atkritumi jānodod atkritumu apsaimniekotājam, kurš ir saņēmis atļauju attiecīgo atkritumu apsaimniekošanai. Izmaksas jāsedz meža īpašniekam, bet tas ir tiesīgs prasīt zaudējumu atlīdzību no atkritumu radītāja. Ja izdodas noskaidrot personas, kuras pretlikumīgi izmetušas atkritumus mežā, ar teritorijas sakopšanu un atkritumu izvešanu saistītās izmaksas sedz vainīgās personas.

"Cūkmens klātienē ik gadu tiekas ar aptuveni 5000 bērnu."

Negodprātīgie dabas piesārņotāji nepaliek nepamanīti. VVD norāda, ka dienestā pēdējā laikā aizvien vairāk tiek saņemti iesniegumi, kuros ir norādīta informācija par pārkāpēju. Līdz ar to pārkāpuma izdarītāji ir zināmi, tie tiek saukti pie administratīvās atbildības un uzdots piegružoto teritoriju sakopt.

Atkritumi kaitē mežam

Par atkritumu nodarīto kaitējumu mežiem stāsta VVD inspektore E.Muižniece: "Kaitējums videi ir atkarīgs no izmesto atkritumu veida. Mežos galvenokārt tiek izmesti sadzīves un būvniecības atkritumi, kas pārsvarā ir inerti atkritumi. Ar tiem nenotiek būtiskas fizikālas, bioloģiskas vai ķīmiskas pārmaiņas, tie nešķīst, nedeg vai ar tiem nenotiek cita veida fizikālas vai ķīmiskas reakcijas, tie neiedarbojas uz citām vielām vai materiāliem, ar kuriem nonāk saskarē, kā arī nerada draudus cilvēka dzīvībai, veselībai un videi. Tomēr bieži konstatēts, ka izmestajos sadzīves atkritumos atrodas arī videi kaitīgie un bīstamie atkritumi, t.i., baterijas, akumulatori, medikamenti, elektriskās un elektroniskās iekārtas, kā arī dažādi slaucīšanas materiāli, kas piesūcināti ar naftas produktiem. Ar sadzīves atkritumiem kopā izmestās bīstamās vielas var radīt būtisku vides, tajā skaitā augsnes un gruntsūdens, piesārņojumu. Vidē izmestie sadzīves un bīstamie atkritumi var nodarīt kaitējumu meža ekosistēmai un tās iemītniekiem, turklāt bojā meža zemsedzi un nelabvēlīgi ietekmē meža ainavas."

Ainava, kurā slejas atkritumu kalni, nav pievilcīga nedz tūristiem, nedz ogotājiem vai sēņotājiem. Valsts vides dienests aicina iedzīvotājus būt atbildīgiem pret dabu, kā arī ziņot par konstatēto citu personu bezatbildību.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI