VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
17. novembrī, 2011
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: Tava drošība
8
8

Pievienojies mums – kļūsti par Latvijas armijas virsnieku!

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

„Nav bijis mūsu tautai gadsimta, kurā būtu iespēja nolikt ieročus malā un baudīt brīvības nestos miera augļus. Pievienojies mums!” mudina Aizsardzības ministrijas Rekrutēšanas un jaunsardzes centra Rekrutēšanas nodaļas vadītājs Kaspars Timma.

FOTO: Inga Kundziņa, A.F.I

Laikā, kad daudziem Latvijas iedzīvotājiem ir īpaši grūti atrast savu vietu dzīvē un sabiedrībā, atkal ir parādījusies iespēja iegūt izglītību, iemantot cieņu un sasniegt visaugstākos karjeras apvāršņus tepat, Latvijā. Ir milzum daudz iemeslu apsvērt domu par militāro karjeru.

Latvijas karavīram vienmēr ir bijusi cienījama un brīžiem pat episka loma cilvēku prātos. Arī tagad, kad mums nav ar ieročiem jāaizstāv sava zeme, ir cilvēki, kuriem jātērpjas kaujas tērpā, lai gādātu par mūsu valsts neaizskaramību un brīvību. Mums ir sava armija, ko augstu vērtē sabiedrotie un no kā bīstas pretinieks.

Jaunietis, kurš vēlas iegūt izglītību, iemācīties disciplīnu un izveidot karjeru dzīves garumā, iegūst iespēju ne vien bezmaksas izglītībai, bet arī cienījamu atalgojumu no pirmās apmācību dienas. Studijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā paver iespējas saņemt arī vērā ņemamas sociālās garantijas - bezmaksas veselības aprūpi, dzīves vietas nodrošinājumu, apģērbu un citas mūsdienās tik nepieciešamas lietas.

"Kandidātam ir jābūt Latvijas pilsonim ar atbilstošu izglītību."

Jaunietim ir iespējas izvēlēties studijas noteiktā mācību programmā – Jūras spēku, Sauszemes spēku vai Gaisa spēku programmā. Kā labs papildinājums ir iespēja apgūt arī civilo specialitāti kādā no Latvijas augstskolām. Pilsoņiem, kuri jau ir ieguvuši augstāko izglītību, tiek piedāvāta iespēja apmēram pēc nepilnu divu gadu studijām Nacionālajā aizsardzības akadēmijā iegūt pirmo virsnieka pakāpi – leitnants - un sākt darbu vadošā amatā Latvijas Nacionālajos bruņotajos spēkos. Šo divu studiju gadu laikā jaunietis saņem karavīra atalgojumu.

Ceļš uz virsnieka karjeru ir saistīts ar noteiktām prasībām, kurām ir jāatbilst potenciālajam virsniekam. Pirmkārt, kandidātam ir jābūt "draugos ar likumu", tas nozīmē viņš nedrīkst būt krimināli sodīts vai vairākkārt sodīts administratīvi, piemēram, par pārkāpumiem saistībā ar alkohola lietošanu vai vardarbību. Otrs, kandidātam ir jābūt Latvijas pilsonim ar atbilstošu izglītību. Kandidātiem ar vidējo izglītību ir svarīgas atzīmes angļu valodā, matemātikā un fizikā.

Pēc atbilstības izvērtēšanas kandidātam ir jāveic pilna medicīniskā pārbaude, lai konstatētu, vai viņa veselība atbilst militārajam dienestam. Jāpiebilst, ka potenciālajam virsniekam jau laikus ir jāpārdomā savs dzīvesveids, lai kāda citādi nenozīmīga veselības problēma nepārvelk svītru lielajām iespējām militārajā dienestā. Pēc medicīniskās apskates jaunietis kārto fiziskās sagatavotības testu, kurā ietilpst ķermeņa augšdaļas pacelšana, roku iztaisnošana balstā guļus un kross. Vēl ir psiholoģiskais tests un citi pārbaudījumi, kas dod ieskatu par kandidāta spējām.

"Potenciālajam virsniekam jau laikus ir jāpārdomā savs dzīvesveids, lai kāda citādi nenozīmīga veselības problēma nepārvelk svītru lielajām iespējām militārajā dienestā."

Ja pēc minēto pārbaudījumu veikšanas atzinums ir pozitīvs, tad kandidātam priekšā ir pirmie soļi militārajā dienestā – vairāku mēnešu militārās mācības Kājnieku skolā un Instruktoru skolā. Šo mācību laikā topošais virsnieks apgūst karavīra pamatiemaņas un militāro vadību. Ja arī šeit kandidāts sevi parāda kā pietiekami spējīgu karavīru, tad pēc pārbaudījumu sekmīgas nokārtošanas sākas studijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, pēc kurām kandidāts saņem leitnanta pakāpi un turpina dienestu kā pilntiesīgs Latvijas armijas virsnieks. Šis ir jaunas, piedzīvojumu un izaicinājumu pilnas dzīves sākums.

Ir laiks, kad katrs no mums saista sevi ar seno dienu varoņiem, kad ikviens sevī var sajust drosmīgu cīnītāju un brīvības karavīru asins atbalsi. Latviešu karotāju tradīcijas iesniedzas simtus gadu tālā pagātnē. Nav bijis mūsu tautai gadsimta, kurā būtu iespēja nolikt ieročus malā un baudīt brīvības nestos miera augļus. Pievienojies mums!
***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
8
saistītie raksti
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI