TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
30. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
1
20
1
20

No 1. jūlija naudas līdzekļus kredītiestādēs sāks piedzīt elektroniski

Stājas spēkā 01.07.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Turpmāk piedziņas vēršana uz naudas līdzekļiem kredītiestādēs vai pie citiem maksājumu pakalpojumu sniedzējiem notiks tikai elektroniskā veidā. To paredz jaunā kārtība, kas stājas spēkā 1. jūlijā. Tas nozīmē, ka dati par parādnieka kontiem kredītiestādēs, kā arī rīkojumi par naudas līdzekļu apķīlāšanu tiks pieprasīti un nosūtīti tikai elektroniskā veidā, izmantojot Valsts informācijas sistēmu.

īsumā
  • Parāda piedziņas process notiks tikai elektroniski, izmantojot Valsts informācijas sistēmu.
  • Jaunā kārtība būtiski paātrinās informācijas apmaiņu starp zvērinātiem tiesu izpildītājiem un kredītiestādēm, gan ietaupot resursus, gan samazinot iespējamās kļūdas.
  • Ja parādniekam atvērti vairāki konti, svarīgi laikus sadarboties ar zvērinātu tiesu izpildītāju, informējot, kurā kontā saglabājama neapķīlājamā naudas summa.

No 1. jūlija piedziņas vēršana uz naudas līdzekļiem kredītiestādēs vai pie citiem maksājumu pakalpojumu sniedzējiem būs veicama Civilprocesa likuma 599.1 pantā noteiktajā kārtībā. “Jaunā kārtība būtiski paātrinās informācijas apmaiņu starp zvērinātiem tiesu izpildītājiem un kredītiestādēm. Vairs nebūs nepieciešams gatavot dokumentus un sūtīt tos pa pastu vai e-pastu. Tādējādi ne vien tiks ietaupīts laiks un līdzekļi, bet arī samazināsies iespējamo manuālo kļūdu skaits un palielināsies datu drošība, jo datu apstrādē būs iesaistīts mazāks cilvēku loks,” norāda Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāja Iveta Kruka.

Uzsākot piedziņu uz parādnieka naudas līdzekļiem, zvērināts tiesu izpildītājs vispirms iegūst ziņas no Kontu reģistra par parādnieka kontiem kredītiestādēs. Pēc tam tiesu izpildītājs Izpildu lietu reģistrā sagatavo un elektroniski nosūta attiecīgajām kredītiestādēm rīkojumu par naudas līdzekļu apķīlāšanu rīkojumā norādītajā apmērā.

Jaunā kārtība pašiem parādniekiem neko nemainīs līdzšinējā procedūrā, mainās tikai rīkojumu došanas process starp kredītiestādēm un zvērinātiem tiesu izpildītājiem. Svarīgākā lieta, ko der atcerēties parādniekam, – ir jādeklarē zvērinātam tiesu izpildītājam konts, kurā saglabājami 430 EUR vai 215 EUR.

Vienai no kredītiestādēm tiesu izpildītājs rīkojumā uzdod saglabāt parādnieka – fiziskas personas – rīcībā naudas summu vienas minimālās mēneša darba algas (430 EUR) apmērā (uzturlīdzekļu piedziņas gadījumā tiek saglabāta puse no vienas minimālās mēneša darba algas – 215 EUR). Ja parādniekam – fiziskajai personai – ir atvērti vairāki konti, tad ir svarīgi sadarboties ar zvērinātu tiesu izpildītāju un laikus informēt viņu par kontu, kurā saglabājama neapķīlājamā naudas summa.

Kredītiestādēm trīs darba dienu laikā jānosūta zvērinātajam tiesu izpildītājam uz Izpildu lietu reģistru atbilde par apķīlātās summas apmēru. Pēc tam tiesu izpildītājs dod rīkojumu pārskaitīt apķīlātos līdzekļus viņa depozīta kontā Valsts kasē, vienlaikus parūpējoties par to, lai apķīlātie līdzekļi, kas pārsniedz piedzenamo summu, nekavējoties tiktu atbrīvoti no apķīlājuma.

Labs saturs
20
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI