SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
20. augustā, 2024
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Satiksme
3
3

Izmaiņas noteikumos par transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati: jauna atgāzu pārbaudes metode

Stājas spēkā 17.08.2024.

FOTO: Freepik.

Ņemot vērā, ka tehnoloģiju attīstības ietekmē pastāvīgi mainās un attīstās transportlīdzekļu un to sastāvdaļu uzbūve un konstrukcija, tostarp lukturu uzbūve, ir pilnveidoti Ministru kabineta noteikumi par transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļa. LV portāls piedāvā ielūkoties veiktajās izmaiņās, kas stājās spēkā 2024. gada 17. augustā.

17. augustā stājās spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 295 “Noteikumi par transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļa” (turpmāk – grozījumi), kuru mērķis ir noteiktu transportlīdzekļu uzbūves un konstrukciju reglamentējošo prasību aktualizēšana atbilstoši tehnoloģiskajai attīstībai:

  • jaunas atgāzu pārbaudes metodes ieviešana;
  • jauna transportlīdzekļu saspiestās dabasgāzes (SDG) balonu pārbaudes un kontroles mehānisma izveide;
  • transportlīdzekļu valsts tehniskās apskates un kontroles uz ceļa veikšanas prasību salāgošana atbilstoši Eiropas valstu nolīguma par bīstamo kravu starptautiskajiem pārvadājumiem ar autotransportu (ADR) prasībām transportlīdzekļiem, kas paredzēti bīstamo kravu pārvadājumiem.

Ieviesta jauna atgāzu pārbaudes metode, kas noteiks cieto daļiņu koncentrāciju dīzeļmotoru atgāzēs

Transportlīdzekļi ar manipulētiem vai demontētiem cieto daļiņu filtriem rada ievērojamu ietekmi uz apkārtējo vidi un cilvēku veselību, tādēļ transportlīdzekļu valsts tehniskajā apskatē bija nepieciešams ieviest jaunu atgāzu pārbaudes metodi, kas turpmāk ļaus efektīvāk atklāt vides prasībām neatbilstošus transportlīdzekļus, par jaunās prasības ieviešanu norādīts noteikumu grozījumu anotācijā.

No 2025. gada 1. janvāra automobiļiem ar dīzeļmotoru, kuru pilna masa nepārsniedz 3,5 tonnas un kas pirmoreiz reģistrēti, sākot ar 2013. gada 1. janvāri, tiek veikts atgāzu cieto daļiņu mērījums atbilstoši Eiropas Komisijas 2023. gada 20. marta ieteikuma 2023/688 par daļiņu skaita mērīšanu ar kompresijaizdedzes motoriem aprīkotu transportlīdzekļu periodiskās tehniskās apskates vajadzībām nosacījumiem.

Proti, MK noteikumu Nr. 295 1. pielikuma II sadaļa tika papildināta ar 8.2.2.3. kodu “Atgāzu cietās daļiņas”, kas paredz, ka automobiļiem, kuru pilna masa nepārsniedz 3,5 tonnas un kas pirmoreiz reģistrēti, sākot ar 2013. gada 1. janvāri, cieto daļiņu koncentrācija dīzeļmotoru atgāzēs nedrīkst pārsniegt 1 000 000 cm–3. Noteikts, ka par atgāzu cieto daļiņu pārsniegšanu tiks piemērots 2. vērtējums.

Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 295 104. punktu šo noteikumu 1. pielikuma II sadaļas 8.2.2.3. kods stājas spēkā 2025. gada 1. janvārī.

Vienlaikus MK noteikumu Nr. 295 105. punktā paredzēts, ka minēto noteikumu 1. pielikuma II sadaļas 8.2.2.3. koda B daļas tabulas vērtēšanas kritērijā B1 ietvertais 2. vērtējums par pārsniegtu pieļaujamo cieto daļiņu koncentrācijas vērtību atgāzēs piemērojams, sākot ar 2026. gada 1. janvāri, bet pārejas periodā no 2025. gada 1. janvāra līdz 2025. gada 31. decembrim tas tiek novērtēts ar 1. vērtējumu, un transportlīdzeklim jāveic dūmainības pārbaude atbilstoši 1. pielikuma II sadaļas 8.2.2.2. koda prasībām.

Pārejas periods ir noteikts, lai transportlīdzekļa īpašniekiem būtu dots atbilstošs laiks neatbilstības novēršanai, ņemot vērā darba specifiku cieto daļiņu filtra nomaiņai un salīdzinoši lielās remonta izmaksas.

Izpildes vērtēšanas kritēriji un novērtējums par atgāzu cietajām daļiņām

Vēsturiskā MK noteikumu Nr. 295 1pielikuma redakcija (līdz 16.08.2024.)

Spēkā esošā MK noteikumu Nr295 1pielikuma redakcija

Vērtēšanas kritēriji

Novērtējums

Vērtēšanas kritēriji

Novērtējums (līdz 2025. gada 31. decembrim)

Novērtējums (no 2026. gada 1. janvāra)

-         

-         

B1. Cieto daļiņu koncentrācija atgāzēs pārsniedz pieļaujamo vērtību.

1

2

Ieviests jauns transportlīdzekļu saspiestas dabasgāzes (SDG) balonu pārbaudes un kontroles modelis

Latvijā līdz šim nebija atbilstošu institūciju visu marku transportlīdzekļu SDG balonu pārbaudei, skaidrots normatīvā akta anotācijā.

Atbilstoši Satiksmes ministrijas, Ceļu satiksmes drošības direkcijas un biedrības “Auto asociācija” iepriekš saskaņotajam konceptam likuma grozījumos noteikts jauns transportlīdzekļu SDG balonu pārbaudes un kontroles modelis.

“Jaunais pārbaudes modelis pārbaudes uzņēmumam samazina birokrātisko slogu, kā arī ļauj pārbaudes veikt dažādu marku transportlīdzekļiem, ja uzņēmums ir saņēmis atbilstošu pilnvarojumu no attiecīgās markas transportlīdzekļa izgatavotāja vai uzņēmuma, kas transportlīdzekļa izgatavošanas etapā uzstādījis SDG barošanas sistēmu. Pārbaudes uzņēmumam dati par SDG balonu pārbaudi jāievada Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā,” vēstīts grozījumu anotācijā.

MK noteikumu Nr. 295 “Noteikumi par transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļa” (turpmāk – MK noteikumi Nr. 295) 1. pielikuma II sadaļas 6.1.3. kods ir papildināts daļā par prasībām attiecībā uz gāzes barošanas iekārtu, A7. punktā nosakot, ka SDG balonam jābūt veiktai periodiskajai pārbaudei uzņēmumā, kuram ir spēkā esošs transportlīdzekļa izgatavotāja vai transportlīdzekļa ražošanas posma izgatavotāja pilnvarojums veikt SDG balonu pārbaudi.

Tāpat atbilstoši minētajam punktam SDG balona periodiskās pārbaudes datiem, piemēram, transportlīdzekļa identifikācijas numuram (VIN), gāzes balona sērijas numuram, nākamās pārbaudes termiņam, jāļauj identificēt SDG balonu un tā periodiskās pārbaudes apliecinājuma derīguma termiņu. SDG balona periodiskās pārbaudes datus uzņēmums ievada transportlīdzekļu reģistrā.

Periodiskajai pārbaudei jābūt veiktai ne retāk kā reizi 48 mēnešos pēc transportlīdzekļa ekspluatācijas uzsākšanas ar motoram uzstādītu SDG barošanas iekārtu (transportlīdzekļa pirmās reģistrācijas datums vai datums, kad reģistrēta motora aprīkošana ar SDG barošanas iekārtu).

Vienlaikus MK noteikumu Nr. 295 1. pielikumā papildināti prasību izpildes vērtēšanas kritēriji un novērtējumi par SDG balona periodiskās pārbaudes datiem (izmaiņas skatīt tabulā).

Vēsturiskā MK noteikumu Nr. 295 1pielikuma redakcija (līdz 16.08.2024.)

Spēkā esošā MK noteikumu Nr295 1pielikuma redakcija

Vērtēšanas kritēriji

Novērtējums

Vērtēšanas kritēriji

Novērtējums

B7. Gāzes balona remontmetinājums.

3

B7. Gāzes balona remontmetinājums; neatbilstoši dati vai nav datu par SDG balona periodiskās pārbaudes apliecinājumu transportlīdzekļu reģistrā; beidzies SDG balona periodiskās pārbaudes apliecinājums.

3


Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 295 103. punktu minēto noteikumu 1. pielikuma II sadaļas 6.1.3. koda A7 daļā ietvertās prasības un B7 daļā iekļautie prasību izpildes vērtēšanas kritēriji un novērtējumi par SDG balonu periodisko pārbaudi stājas spēkā 2025. gada 1. jūlijā.

Precizētas prasības transportlīdzekļiem, kas paredzēti bīstamo kravu pārvadājumiem

Jaunajā regulējumā precizēti arī nosacījumi transportlīdzekļiem, kas paredzēti bīstamo kravu pārvadājumiem, atbilstoši Eiropas valstu nolīguma par bīstamo kravu starptautiskajiem pārvadājumiem ar autotransportu (ADR) noteiktajām prasībām.

Kā norādīts grozījumu anotācijā, MK noteikumos Nr. 295 precizētas 1. pielikuma 12. grupas “Transportlīdzekļi bīstamo kravu pārvadājumiem” prasības.

Satiksmes ministrija papildus akcentē, ka MK noteikumos Nr. 295 veiktas citas izmaiņas prasībās speciālajiem transportlīdzekļiem, piemēram, ADR transportlīdzekļiem ar elektrisku pārvadu, MEMU tipa transportlīdzekļiem attiecībā uz automātisko ugunsdzēsības sistēmu un EXIII cisterntransportlīdzekļiem attiecībā uz automātisko ugunsdzēsības sistēmu.

Detalizēti ar visām veiktajām izmaiņām MK noteikumos Nr. 295 par transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļa var iepazīties šeit.

Kontroles veikšana uz ceļa

LV portāls atgādina: veicot transportlīdzekļa un tā aprīkojuma tehnisko kontroli vai tehnisko kontroli uz ceļa, tiek pārbaudīta tehniskā stāvokļa atbilstība MK noteikumu Nr. 295 1. pielikumā minētajām prasībām. Inspektors novērtē konstatētos trūkumus vai bojājumus un, ņemot vērā to ietekmi uz satiksmes drošību un vidi, piešķir tiem kādu no attiecīgajiem vērtējumiem:

  • sīks trūkums vai bojājums, kas būtiski neietekmē transportlīdzekļa drošību vai ietekmi uz vidi, un citas sīkas neatbilstības – 1. vērtējums;
  • būtisks trūkums vai bojājums, kas var ietekmēt transportlīdzekļa drošību, pasliktināt ietekmi uz vidi vai apdraudēt pārējos satiksmes dalībniekus, vai citas nozīmīgākas neatbilstības – 2. vērtējums;
  • bīstams trūkums vai bojājums, kas tieši un tūlītēji apdraud ceļu satiksmes drošību vai ietekmē vidi un kura dēļ aizliegts transportlīdzekli izmantot uz koplietošanas ceļiem, – 3. vērtējums.

Ja transportlīdzeklim un tā aprīkojumam nav konstatēti trūkumi vai bojājumi, tā tehniskais stāvoklis tiek novērtēts ar 0. vērtējumu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI