SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
Aiga Nulle
LV portāls
02. februārī, 2022
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Tieslietas
7
7

Augstākās tiesas darbības rādītāji – mazāk iesniegto lietu, lielāks gada budžets

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kopš 2017. gada pakāpeniski samazinās Augstākajā tiesā iesniegto lietu skaits. Savukārt Senātā izskatīto lietu skaits kopš 2018. gada, izņemot 2021. gadu, bija nedaudz pāri 2900. Saistībā ar attālināto darbu un citām problēmām pērn izskatīto lietu skaits sarucis līdz 2543. Taču kopumā Senātā ir samazinājies neizskatīto lietu daudzums – iepriekšējā gada beigās neizskatītas bija 1252 lietas.

Plašāk par AT darba rezultātiem LV portāla publikācijā:

UZZIŅAI

Latvijas trīspakāpju tiesu sistēmā Augstākā tiesa (AT) jeb Senāts ir trešā, augstākā līmeņa tiesa, kas izskata lietas kasācijas instancē.

Satversmes 6. nodaļā “Tiesa” ietvertie panti nosaka, ka tiesu Latvijā spriež rajonu (pilsētu) tiesas, apgabaltiesas un AT, ka tiesneši ir neatkarīgi un pakļauti vienīgi likumam, ka tiesnešus apstiprina amatā Saeima un viņi ir neatceļami.

AT izveidošanu, struktūru un kompetenci nosaka likums “Par tiesu varu”. Likums noteic, ka AT var tikt saukta arī par Senātu, kas ir Latvijas kasācijas instances vēsturiskais nosaukums.

Procesuālie likumi – Civilprocesa likums, Kriminālprocesa likums un Administratīvā procesa likums – nosaka lietu izskatīšanas kārtību.

2021. gadā AT strādāja 36 senatori un 116 darbinieki.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI