SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Ņikona
LV portāls
20. martā, 2020
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Satiksme
7
7

Auto tehniskā apskate un citi CSDD pakalpojumi ārkārtējās situācijas laikā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

CSDD aicina visus interesentus sekot līdzi aktuālajai informācijai CSDD mājaslapā un sociālajos tīklos, kā arī reģistrēties CSDD e-pakalpojumu sistēmā, lai šos pakalpojumus varētu saņemt attālināti.

FOTO: Edijs Pālens, LETA

Ceļu satiksmes drošības direkcija no 2020. gada 16. marta noteikusi vairākas izmaiņas pakalpojumu saņemšanā ārkārtējās situācijas laikā. LV portāls apkopojis, kādus būtiskākos pakalpojumus direkcija turpina nodrošināt, kādā veidā tie tiks nodrošināti un kādi pakalpojumi Covid-19 ierobežojošo pasākumu laikā nebūs pieejami.

īsumā
  • Valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā arī Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ir ieviesusi izmaiņas pakalpojumu saņemšanā.
  • Atcelti autovadītāju teorijas un praktiskās braukšanas eksāmeni (eksāmenu kārtošanas un kursu beigšanas termiņi tiks pagarināti par ārkārtējās situācijas laiku).
  • Transportlīdzekļu reģistrācija un autovadītāju apliecību izsniegšana tiek nodrošināta tikai klātienē pēc iepriekšēja pieraksta.
  • Transportlīdzekļu tehniskā apskate tiek nodrošināta ierastajā kārtībā.
  • Arī no ārvalstīm ievestiem transportlīdzekļiem noteikta divu nedēļu karantīna, proti, piesakot pakalpojumu, transportlīdzeklis pieejams pēc 14 dienām.

Valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā, pagaidām līdz 2020. gada 14. aprīlim, arī Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ir ieviesusi izmaiņas pakalpojumu saņemšanā. Proti, autovadītāju teorijas un praktiskās braukšanas eksāmeni ir atcelti, savukārt tādi pakalpojumi kā transportlīdzekļu reģistrācija un autovadītāju apliecību izsniegšana tiek nodrošināta tikai klātienē pēc iepriekšēja pieraksta. Transportlīdzekļu tehniskā apskate tiek nodrošināta ierastajā kārtībā.

Apmācība autoskolās un eksāmeni CSDD atcelti

CSDD ir informējis visas autoskolas par to, ka ārkārtējās situācijas laikā apmācības process ir pārtraucams. CSDD Komunikācijas departamenta vadītājs Jānis Aizpors skaidro, ka šāds lēmums izriet no Ministru kabineta (MK) rīkojuma Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”, kas paredz pārtraukt visa veida izglītības procesu klātienes formā īstenošanu ārpus izglītības iestādēm, arī pārtraukt visu kultūrizglītības un sporta profesionālās ievirzes un interešu izglītības programmu mācību procesu (treniņu, sacensību un mēģinājumu norisi).

Līdz ar to  ārkārtējās situācijas laikā ir atcelti arī visi CSDD teorijas un vadīšanas eksāmeni.

Saskaņā ar Ministru kabineta MK noteikumu Nr. 358 “Noteikumi par transportlīdzekļu vadītāju apmācību un transportlīdzekļu vadītāju apmācības programmām” 48. punktu “transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas eksāmenus CSDD persona var kārtot trīs gadus, skaitot no reģistrēšanas dienas autoskolas mācību grupā”. Pretējā gadījumā personai, lai iegūtu transportlīdzekļu vadītāja tiesības, jāreģistrējas jaunā autoskolas mācību grupā un atkārtoti jābeidz apmācība autoskolā.

Savukārt atbilstoši minēto MK noteikumu 51. punktam teorētisko priekšmetu mācību programma apmācāmajai personai jāapgūst viena gada laikā, un autoskola par to veic atzīmes CSDD uzturētajā Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā. Ja teorētisko priekšmetu apmācība pilnībā netiek pabeigta minētajā termiņā, personai tā jāveic atkārtoti, reģistrējoties jaunā mācību grupā.

CSDD mājaslapā norādīts, ka eksāmenu pieņemšana tiks atjaunota pēc ārkārtējās situācijas beigām, bet visi līdzšinējie pieraksti tiek pārcelti. Vienlaikus J. Aizpors mierina visus kursantus, jo eksāmenu kārtošanas un kursu beigšanas termiņi tiks pagarināti par ārkārtējās situācijas laiku: “Uztraukumam, ka kaut ko varētu nepaspēt, nav pamata.”

Klātienes pakalpojumi

Transportlīdzekļu reģistrācija un autovadītāju apliecību izsniegšana CSDD tiek nodrošināta klātienē, taču tikai pēc iepriekšējā pieraksta. Lai iepriekš pierakstītos, jāzvana uz sev ērtāko CSDD klientu apkalpošanas centru. Kontaktinformācija pieejama CSDD mājaslapā.

Tehnisko apskati CSDD turpina nodrošināt ierastajā kārtībā. Vienlaikus direkcija aicina visus maksājumus pirms tehniskās apskates veikt e-pakalpojumu sistēmā (instrukciju var meklēt šeit). Tāpat CSDD aicina šoferīšus uzgaidīt savos transportlīdzekļos, ja tehniskās apskates stacijā izveidojusies rinda.

LV portāls vērš uzmanību, ka krietnu laiku pirms ieviestajiem ierobežotajiem pasākumiem Covid-19 izplatības dēļ CSDD nodrošina arī tādu e-pakalpojumu kā “Tehniskās apskates pieraksts”. CSDD mājaslapā norādīts, ka minētais e-pakalpojums paredzēts, lai tā lietotājs sev pieņemamā laikā un vietā varētu pieteikt transportlīdzekli tehniskās apskates veikšanai (e-pakalpojuma instrukciju var meklēt šeit). Arī šo opciju ārkārtējās situācijas laikā transportlīdzekļu vadītājiem ieteicams izmantot, lai pasargātu gan savu, gan pakalpojuma sniedzēja veselību, pēc iespējas īsāku laiku uzturoties tehniskās apskates stacijā.

Sīkāk par transportlīdzekļu reģistrāciju

CSDD sīkāk skaidro arī to, kā un kādā veidā ārkārtējās situācijas laikā tiek nodrošināti transportlīdzekļu reģistrācijas pakalpojumi:

  • transportlīdzekļu noņemšana no uzskaites un norakstīšana, kā arī Latvijā reģistrētu transportlīdzekļu īpašnieku maiņa iespējama tikai CSDD e-pakalpojumu sistēmā;
  • pirmreizēja transportlīdzekļu reģistrācija, nozaudētu vai nozagtu numurzīmju saņemšana, kā arī citi neatliekami pakalpojumi iespējami klātienē tikai pēc iepriekšēja pieraksta;
  • numurzīmju maiņa (saglabātu vai rezervētu) ārkārtējās situācijas laikā nav iespējama, taču glabāšanas termiņš tiek pagarināts par ārkārtējās situācijas laiku.

Arī no ārvalstīm ievestiem transportlīdzekļiem noteikta divu nedēļu karantīna

LV portālā vērsies kāds lasītājs, kurš, īsi pirms Latvijā tika izsludināta ārkārtējā situācija, Vācijā iegādājās ģimenes auto, kuru svētdien, 15. martā, atveda uz Latviju: “Tā tika atvesta uz Latviju, bet mēs nevaram pie tās tikt, jo CSDD tai ir uzlikusi karantīnu un atsakās veikt numuru salīdzināšanu. Līdz ar to pretēji valdības aicinājumam iespēju robežās pārvietoties ar personīgo transportu mūs spiež pārvietoties ar sabiedrisko transportu. (..) Saprotu, ka automobilis nav pirmās nepieciešamības prece, kas vajadzīga izdzīvošanai, tomēr, ņemot vērā valdības mudinājumu, vai šāds CSDD rīkojums ir adekvāts – pat šībrīža situācijā?”

CSDD tik tiešām saistībā ar Covid-19 ieviesusi izmaiņas arī no ārvalstīm ievestu transportlīdzekļu agregātu numuru salīdzināšanā.

Proti, sākotnēji CSDD bija lēmis, ka ārkārtējās situācijas laikā no ārvalstīm ievestu transportlīdzekļu agregātu numuru salīdzināšanu varēs veikt 14 dienas pēc šī pakalpojuma pieteikuma saņemšanas, nosakot divu nedēļu karantīnu arī attiecīgajiem transportlīdzekļiem.

Vienlaikus J. Aizpors skaidro: „CSDD seko līdzi situācijas attīstībai valstī katru dienu, pastiprina drošības pasākumus, lai droši justos gan mūsu klienti, gan darbinieki. Vienlaikus turpinām nodrošināt pakalpojumus, kas ir būtiski mūsu klientiem, līdz ar to ir rasta iespēja transportlīdzekļa reģistrācijai, ja tas ievests no ārvalstīm, nepiemērot 14 dienu karantīnas režīmu.”

Lai varētu veikt agregātu numuru salīdzināšanu un pēc tam reģistrēt transportlīdzekli, jāsazinās ar konkrēto CSDD klientu apkalpošanas centru un jānoskaidro aktuālā informācija.

Elektroniski noformēts iesniegums

Papildus CSDD ieviesusi iespēju elektroniski noformēt iesniegumu. Iesniegums pašlaik paredzēts, lai:

  • pieprasītu rakstisku izziņu par transportlīdzekļa piederību;
  • pieprasītu rakstisku izziņu par vadītāja apliecību;
  • gadījumos, kad klients veicis maksājumu par CSDD pakalpojumu, kuru nav saņēmis, noformētu iesniegumu naudas atgriešanai.

CSDD norāda, ka iesniegumu e.csdd.lv var noformēt, autorizējoties ar “Vienoto pieteikšanos” (Latvijas interneta banku vai Latvija.lv). Pēc autorizēšanās e-pakalpojumos jāizvēlas sadaļa “e-Iesniegums”.

CSDD vērš uzmanību, ka plāno šo pakalpojumu attīstīt, papildinot pieejamo elektronisko iesniegumu klāstu.

UZZIŅAI

CSDD aicina visus interesentus sekot līdzi aktuālajai informācijai CSDD mājaslapā un sociālajos tīklos, kā arī reģistrēties CSDD e-pakalpojumu sistēmā, lai tos varētu saņemt attālināti. Papildus tam, reģistrējoties e-pakalpojumu sistēmā, lietotāji varēs saņemtu jaunāko informāciju par CSDD darba laiku

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI