SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
28. februārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
5
5

Kādos gadījumos personai saistībā ar COVID-19 izsniegs darbnespējas lapu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

Lai ģimenes ārstiem un pacientiem būtu lielāka izpratne, kuros gadījumos ārsts cilvēkam izsniegs darbnespējas lapu saistībā ar koronavīrusa izraisītās slimības COVID-19 izplatību, Veselības ministrija ir sagatavojusi skaidrojumu. Vadlīnijas ir nosūtītas arī visiem ģimenes ārstiem.

Latvijā 2. martā ir apstiprināts pirmais koronavīrusa izraisītās slimības COVID-19 saslimšanas gadījums. Veselības ministrija informē, ka ir vairākas situācijas, kad personai ir jāpaliek mājās, īpaši tad, ja no infekcijas skartajām teritorijām, uz kurām ir attiecināti piesardzības pasākumi, atgriežas bērns.

  • Darbnespējas lapu izsniegs vienam no vecākiem, ja viņa bērns (vecumā līdz 14 gadiem) būs atgriezies Latvijā no COVID-19 infekcijas skartajām teritorijām. Šajā gadījumā bērns pēc atgriešanās 14 dienas neapmeklē izglītības iestādi, un vecāki novēro bērna veselību. Ja bērnam parādās saslimšanas simptomi, jāzvana 113!
  • Darbnespējas lapu izsniegs pieaugušajam, ja viņam, atgriežoties no kādas no COVID-19 infekcijas skartajām teritorijām, ir saslimšanas simptomi, bet laboratoriskais izmeklējums uz COVID-19 infekciju ir negatīvs

Šajā gadījumā darbnespējas lapa ir nepieciešama, jo personai ir cita saslimšana un ir jāārstējas mājās. Ja cilvēks būs vesels ātrāk par 14 dienām kopš atgriešanās Latvijā, ārsts darbnespējas lapu noslēgs. Vienlaikus personai ir jāturpina novērot savu veselību, mērot ķermeņa temperatūru divas reizes dienā, un šajā laikā, ja ir iespēja, var vienoties ar darba devēju par attālināto darbu.

  • Darbnespējas lapu izsniegs arī tiem, kuri būs bijuši ciešā kontaktā ar kādu, kuram ir apstiprināts COVID-19. Šīm personām būs jāpavada mājās karantīnā 14 dienas. Vai konkrētā persona ir bijusi cieša kontaktā ar saslimušo cilvēku, tiks izvērtēts pēc Slimību profilakses un kontroles centra vadlīnijām.

Savukārt, ja cilvēks ir atgriezies Latvijā no COVID-19 infekcijas skartajām teritorijām un nav nekādu saslimšanas simptomu, 14 dienas ir nepieciešams novērot savu veselību. Šajā laikā, ja ir iespēja, var vienoties ar darba devēju par attālināto darbu, bet darbnespējas lapa netiks izsniegta.

Ja cilvēkam šajā laikā parādās saslimšanas simptomi, jāzvana 113! Analīzes, lai noskaidrotu, vai personai nav koronavīrusa izraisītā saslimšana ar COVID-19, tiks noņemtas mājas apstākļos. Persona informāciju par izmeklējumu rezultātiem saņems telefoniski 24 stundu laikā. 

Tālākā rīcība atkarīga no tā, vai analīzes ir bijušas pozitīvas vai negatīvas. Plašāk LV portāla publikācijā par atbildīgo dienestu rīcības algoritms gadījumos, kad pēc palīdzības, zvanot 113, vērsīsies persona, kura atgriezusies no slimības skarta reģiona.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI