SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
16. janvārī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Politika
1
1

Jaunas prasības partijām piešķirtā valsts finansējuma izlietojumam

Stājas spēkā 15.01.2020.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Politiskajām partijām valsts piešķirtā nauda būs jāizlieto lietderīgi un pēc iespējas taupīgi. To nosaka Ministru kabineta noteikumi, kuri stājušies spēkā 15. janvārī un seko likuma izmaiņām, kas paredz ievērojami palielināt valsts budžeta finansējumu politiskajām organizācijām.

Valdības 14. janvārī pieņemtie Ministru kabineta noteikumi Nr. 24 “Politiskajām organizācijām (partijām) piešķirtā valsts budžeta finansējuma izlietojuma noteikumi” regulē politiskajām partijām un to apvienībām piešķirtā valsts budžeta finansējuma izlietojuma mērķu grupu veidus un pieļaujamos izdevumus.

Jaunpieņemtie noteikumi paredz, ka valsts budžeta finansējumu partijas un to apvienības ir tiesīgas izlietot vienīgi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā paredzētajiem mērķiem, kas saistīti ar partiju politisko un saimniecisko darbību.

Noteikumi partijām aizliedz izlietot valsts budžeta finansējumu privātām vajadzībām; vajadzībām, kas nav saistītas ar politisko darbību; dāvanām un ziedojumiem (izņemot suvenīriem ar politiskās partijas un politisko partiju apvienības simboliku); ekskluzīvu vai pārmērīgi dārgu lietu vai pakalpojumu iegādei, izņemot gadījumus, kad politiskā partija var pamatot to objektīvu nepieciešamību politiskās un saimnieciskās darbības nodrošināšanai.

Paredzēti arī ierobežojumi atalgojuma izmaksāšanai valsts amatpersonām no politiskajai partijai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem. Liegts maksāt atalgojumu valsts augstākajām amatpersonām, pārējām valsts amatpersonām izmaksājamam atalgojumam nosakot slieksni vienas minimālās mēnešalgas apmērā mēnesī.  

Noteikumi paredz, ka “ar piešķirtajiem valsts budžeta finanšu līdzekļiem rīkojas lietderīgi”, kā arī “mērķi sasniedz ar iespējami mazāko finanšu līdzekļu izlietojumu”.

Arī turpmāk valsts piešķirto līdzekļu izmantošanas kontroli veiks Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, un politiskajām partijām noteikts pienākums reizi gadā atskaitīties par valsts budžeta līdzekļu izlietojumu. 

Noteikumos redzētie valsts budžeta izlietojuma ierobežojumi noteikti, ievērojot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja praksi, Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta nolēmumus lietās par politiskajām partijām piešķirtā valsts budžeta finansējuma izlietojumu, kā arī politisko partiju un sabiedrisko organizāciju viedokļus. 

2020. gada 1. janvārī stājās spēkā grozījumi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, kas paredz palielināt valsts budžeta finansējumu politiskajām partijām. Grozījumu mērķis ir mazināt politisko partiju atkarību no privātiem ziedotājiem, tādējādi nodrošinot politisko partiju finansiālās darbības atklātumu, likumību un atbilstību parlamentārās demokrātijas sistēmai. 

Izmaiņas paredz, ka politiskajām partijām, par kurām pēdējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 2% vēlētāju, turpmāk piešķirs budžeta finansējumu 4,5 eiro apmērā par katru pēdējās Saeimas vēlēšanās iegūto balsi. Tāpat partijas saņems 0,5 eiro par katru iegūto balsi pēdējās pašvaldību vēlēšanās un 0,5 eiro par katru iegūto balsi pēdējās Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Līdz šim valsts budžeta finansējumu partijām, par kurām iepriekšējās Saeimas vēlēšanās bija nobalsojuši vairāk nekā 2% vēlētāju, piešķīra 0,71 eiro kalendārā gada laikā par katru iegūto balsi.

Papildus tam politiskajai partijai, par kuru iepriekšējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 5% vēlētāju, ikgadēji plānots piešķirt valsts budžeta finansējumu 100 000 eiro apmērā. Kopējais vienai politiskajai partijai piešķirtais valsts budžeta finansējuma apmērs viena kalendāra gada laikā gan nedrīkst pārsniegt 800 000 eiro.

Saskaņā ar likumā noteikto kārtību piešķirto valsts budžeta finansējumu izmaksā divas reizes gadā – līdz 15. janvārim un līdz 15. jūlijam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI