SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
14. oktobrī, 2016
Lasīšanai: 11 minūtes
4
4

Kas jāzina, iegādājoties bērnu rotaļlietas

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Esošās rotaļlietas vēlams regulāri pārbaudīt, apskatīt, vai tām nav bojājumi, kas var izraisīt sīku daļiņu atdalīšanos. Saplīsušas rotaļlietas ir nekavējoties jāizmet.

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Maza bērna mantu kaste var būt pilna ar dažnedažādām rotaļlietām. Krāsainas, lielas un mazas – tās ir tik atšķirīgas. Taču tām jābūt vienai, kopīgai īpašībai – tām jābūt drošām. Mazi bērni pasauli atklāj ne tikai ar tausti un redzi, bet arī ar garšu, tāpēc īpaši jādomā, lai spēles laikā netiktu norīts no rotaļlietas nodalījies svešķermenis, kas var nokļūt gremošanas traktā vai elpceļos. Spēļu biedru izvēlei jāpieiet atbildīgi.
īsumā
  • Rotaļlieta ir izstrādājums, kas paredzēts bērniem līdz 14 gadu vecumam.
  • Rotaļlietas jāiegādājas uzticamos specializētajos veikalos.
  • Vienmēr jāpārliecinās, ka uz rotaļlietas iepakojuma atrodams CE simbols, kas nozīmē – šī prece atbilst stingrām Eiropas Savienības prasībām.
  • Latvijā rotaļlietām jāatbilst MK noteikumos Nr. 132 "Rotaļlietu drošuma noteikumi" noteiktajām prasībām.
  • Pirms iegādāties rotaļlietu, tā rūpīgi jāizpēta, jāpārliecinās, ka baterijas nodalījums ir noslēgts, no rotaļlietas nevar noraut sīkas detaļas.
  • Spēļu mantām jāatbilst bērna vecumam – ir jādomā par dažādību, bērna attīstību un drošumu.

Eiropas Savienības prasības rotaļlietām – ļoti stingras

Kas jāņem vērā, izvēloties rotaļlietu? Pirmkārt, jāizvērtē vieta, kur plānojat to iegādāties. Rotaļlietas noteikti jāpērk uzticamā specializētajā rotaļlietu veikalā. Iegādājoties preci mazpazīstamā interneta veikalā, ir iespējams iegūt viltojumu. Negodīgam tirgotājam neuztrauc drošības un veselības prasības, tāpat var rasties problēmas ar preces atpakaļ nodošanu. Taču jāzina, ka vecāki droši var izmantot Patērētāju tiesību aizsardzības likumā noteiktās pircēja tiesības atdot preci  14 dienu laikā, ja tā pirkta internetā, vai ja sešu mēnešu laikā kopš pirkuma atklājies, ka rotaļlieta nav droša.




Pirms rotaļlietu ievietot pirkumu groziņā, ir jāpārliecinās, ka tā marķēta ar CE zīmi. Tas apliecina, ka izstrādājums atbilst Eiropas Savienības drošuma prasībām, kas ir vienas no stingrākajām pasaulē. Arī MK noteikumi Nr. 132 "Rotaļlietu drošuma noteikumi" nosaka, ka rotaļlietas Latvijas tirgū atļauts piedāvāt tikai tad, ja tās atbilst drošuma būtiskajām prasībām un tās ir marķētas ar CE zīmi.

Latvijā ir noteikts, ka rotaļlietas tirgū var laist tikai tad, ja tās atbilst rotaļlietu vispārējām drošuma prasībām, kas noteiktas MK noteikumu 2. pielikumā. Tur minētas arī virkne alergēnu smaržvielu, kas nedrīkst būt rotaļlietu sastāvā. Tāpēc vislabāk izvēlēties rotaļlietas, kas izgatavotas Eiropas Savienībā, jo tur prasības ražotājiem ir daudz stingrākas nekā citur.

"Rotaļlietu galvenais uzdevums ir veicināt bērnu attīstību. Taču tas nenozīmē, ka būtu jāiegādājas tikai mācību rotaļlietas."

Jāpiebilst, ka Latvijas normatīvos rotaļlietas ir tikai tādi izstrādājumi, kas domāti bērniem jaunākiem par 14 gadiem. Bērniem paredzētie modes aksesuāri, datorspēles, zīdaiņu knupīši u.c. nav rotaļlietas. Arī parastās lasīšanas un mācību grāmatas nav rotaļlietas, taču daudzas grāmatiņas, kas paredzētas bērnu attīstībai, satur spilgtas krāsas, sīkas pievienotas detaļas, aukliņas, skaņu radošus elementus vai baterijas gan ietilpst rotaļlietu vidū. Tātad, tās izplatot, jāievēro stingras prasības.

Pirms rotaļlietu ielikt pirkuma grozā...

…tā noteikti kārtīgi jāizpēta. Ja tā darbojas ar bateriju palīdzību, jāpārliecinās, ka bateriju nodalījums ir nostiprināts un to var attaisīt tikai ar skrūvgriezi. Bērnu klīniskās universitātēs slimnīcā (BKUS) vairākkārt ir nonākuši bērni, kas ir norijuši baterijas, stāsta BKUS pārstāve Vita Šteina. Tas nozīmē, ka šīs baterijas ir bijis viegli izņemt no rotaļlietas vai arī tās atradušās bērnam pieejamā vietā. Taču tas bērnam ir īpaši bīstami, baterijai organismā sadaloties, var izdalīties ķīmiskas vielas, kas var novest pie letāla iznākuma.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas statistika par 2016. gadu parāda, ka daudzos gadījumos bērni mēdz svešķermeņus iebāzt ausīs, degunā un acīs. Piemēram, kāds trīsgadnieks acī iedūris antenu no radiovadāmā auto vai viengadīga bērna elpceļos atrasta pat eglītes formas mantiņa. Tāpēc, pirms bērnam dot jauno spēļu mantu, vienmēr jāpārliecinās, ka rotaļlietas detaļas turas stingri, mīksto mantiņu acis, deguns un citas sīkas detaļas ir labi piestiprinātas.

"Dažādi formiņu šķirotāji ir ļoti noderīgi, jo iemāca atšķirt apli no trīsstūra."

Privātās pirmsskolas "CreaKids" skolotāja Zane Rumberga iesaka: tā kā bērni bieži vien rotaļlietas mēdz bāzt mutē, tad uzmanību vajadzētu pievērst tam, lai tās būtu ražotas no izejvielām, kas nav kaitīgas bērna veselībai. Piemēram, bērnam var izvēlēties mantiņas no gumijas, nekrāsota, nelīmēta koka, kokvilnas vai cita dabiska materiāla. To, kāds ir rotaļlietas materiāls, var saprast arī pēc smaržas; rotaļlietas, kas smaržo pat pēc konfektēm vai pēc ķīmijas, labāk nepirkt.

Jāpārliecinās, lai rotaļlieta atbilstu bērna vecumam

Pirms izvēlies mantu, rūpīgi jāizpēta, vai tā atbilst bērna vecumam, spējām un prasmju līmenim. Tas jādara gan bērna attīstības, gan drošuma dēļ. "Izvēlētai rotaļlietai ir jāatbilst bērna vecumposmam, jo katram no tiem ir savas īpatnības un maņas, kas jāattīsta. Piemēram, galda spēles, kuras jāspēlē komandā, būtu lieliski piemērotas trīs gadus veciem bērniem, jo tās attīsta spēju sadarboties, spēlēties kopā ar citiem un dalīties, kas šajā vecumā ir aktuāli," iesaka pirmsskolas audzinātāja Z. Rumberga.

Rotaļlietas, kas atbilstošas vecumam, jāizvēlas arī drošības dēļ. Īpaši jāseko simbolam 0-3 un tekstam  "nav piemērots bērniem, kas jaunāki par 36 mēnešiem", kas parasti kombinēti ar informāciju par iespējamiem riskiem. Šī informācija jāuztver kā brīdinājums, nevis ieteikums. Bērniem, kas jaunāki par 3 gadiem, nevajadzētu pirkt rotaļlietas ar mazām, atdalāmām sastāvdaļām, ar kurām bērns, ieliekot to mutē, var aizrīties.



Starp citu, nereti bērni, kas jaunāki par 36 mēnešiem, mēdz aizrīties ar sīkām detaļām, kas ir viņu lielāko māsu vai brāļu rotaļlietu, konstruktoru vai lego komplektu sastāvdaļas. Tāpēc vecākiem jāpievērš uzmanība, lai šīs rotaļlietas mazākiem bērniem nebūtu pieejamas.

Taču nav jābaidās no dažāduma rotaļlietu izvēlē, tas ir pat nepieciešams. "Iegādājoties rotaļlietas, būtu jāpadomā par to, vai mājās jau nav vairākas līdzīga veida lietas, svarīgi, lai būtu dažādība. Labi zināms ir tas, ka rotaļlietu galvenais uzdevums ir veicināt bērnu attīstību. Taču tas nenozīmē, ka būtu jāiegādājas tikai tā saucamās mācību rotaļlietas. Dažādi formiņu šķirotāji ir ļoti noderīgi, jo iemāca atšķirt apli no trīsstūra. Tajā pašā laikā nav jāvairās arī no Barbie un Spiderman lellēm, jo tās attīsta bērna fantāziju. Spēlējoties ar tām, bērni sarunājas, veido dialogus," mudina bērnudārza audzinātāja Z. Rumberga.

Periodiski jāpārbauda arī nopirktas rotaļlietas

MK noteikumi Nr. 132 "Rotaļlietu drošuma noteikumi" paredz, ka katrai rotaļlietai ir jābūt pievienotai lietošanas pamācībai un brīdinājumiem valsts valodā. Par rotaļlietas drošību un atbilstību ir atbildīgs ne tikai ražotājs, bet arī importētājs un izplatītājs.

Pirms dot jauno mantu bērnam, tā jāatbrīvo no iepakojuma, kas noteikti jāizmet, ieskaitot plastmasas maisiņus, kartonu, papīra un plastmasas lodziņus. Arī iepakojums var saturēt kaitīgas vielas, pat ja rotaļlieta ir droša. Noteikti jāpārliecinās, lai mazais nepaķertu celofāna maisiņu, jo pastāv nosmakšanas risks. Taču instrukciju nedrīkst izmest, jo, saliekot vai uzstādot preci, ir jāseko ražotāja norādījumiem. Instrukciju vienmēr labāk saglabāt drošā vietā.

Vēlams arī regulāri pārbaudīt esošās rotaļlietas. Apskatīt, vai tām nav bojājumi, kas var izraisīt sīku daļiņu atdalīšanos. Saplīsušas rotaļlietas ir nekavējoties jāizmet.

Gadījumā ja rotaļlieta izrādās nedroša, tad noteikti par to jāziņo ražotājam vai Patērētāju tiesību aizsardzības centram. Nereti to, ka prece neatbilst visām drošības normām, var konstatēt arī pats ražotājs. Tādā gadījumā viņam tā nekavējoties jāatsauc no tirdzniecības. Parasti šo informāciju izplata ar Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) palīdzību. PTAC pārstāve Vineta Ore norāda, ka, lai atsauktu preci no patērētāja, var būt vairāki iemesli: prece pēc testēšanas (ko veicis PTAC) neatbilst būtiskām drošuma prasībām; komersants dokumentāri nevar pierādīt preces atbilstību būtiskām drošuma prasībām; ražotājs atsauc konkrēto modeli, jo konstatējis, ka prece neatbilst būtiskām drošuma prasībām un citi iemesli. Šādos gadījumos tiek atdota samaksātā nauda.

Vecākus par nevērību var administratīvi sodīt

Pareizas rotaļlietas izvēle nav vienīgais drošības garants – bērni vienmēr ir jāuzrauga rotaļājoties. Vecāka pienākums ir nodrošināt bērna drošību. Līdz ar to, izvēloties rotaļlietas bērnam, jāņem vērā ražotāja norādītā informācija, no kāda vecuma bērnam var dot attiecīgo rotaļlietu, skaidro Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Inga Krastiņa. Bērnu tiesību aizsardzības likuma 24. panta sestajā daļā noteikts, ka vecākiem vai personai, kuras aprūpē bērns nodots, ir pienākums neatstāt bērnu līdz septiņu gadu vecumam bez pieaugušo vai personu, ne jaunāku par 13 gadiem, klātbūtnes.

Līdz ar to vecākiem ir jānodrošina pastāvīga bērna uzraudzība līdz septiņu gadu vecumam. Saskaņā ar Civillikuma 177. pantu bērna uzraudzība nozīmē rūpes par bērna paša drošību un trešās personas apdraudējuma novēršanu.

Gadījumā ja vecāks dod bērna vecumam neatbilstošas rotaļlietas, tas var radīt apdraudējumu bērna veselībai un/vai dzīvībai. Ja vecāks nepievērš pietiekamu uzmanību bērna drošības riskiem, tādējādi nenodrošina atbilstošu bērna aprūpi.

Attiecīgi minētajās situācijās var tikt vērtēts iespējamais vecāka pārkāpums attiecībā uz bērna aprūpes pienākumu nepildīšanu saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 173. pantu un bērna atstāšanu bez uzraudzības saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 172.pantu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI