NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
14. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Pensijas
98
98

Pensijas indeksēs 1. augustā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts pensijas vai tās daļas apmērs, kas nepārsniedz 534 eiro, kā arī piešķirtās piemaksas šogad tiks indeksētas divus mēnešus agrāk – 1. augustā. Augustā pensijas un piešķirtās piemaksas pie pensijas tiks izmaksātas līdz šim saņemtajā apmērā, bet septembrī tās izmaksās jau palielinātā (indeksētā) apmērā kopā ar neizmaksāto indeksācijas palielinājumu par augusta mēnesi.

Freepik

Valsts pensiju indeksācija, kas ik gadu notiek 1. oktobrī, šogad ir pārcelta divus mēnešus agrāk, un visas pensijas tiks pārskatītas jau 1. augustā. Augustā pensijas un piešķirtās piemaksas pie pensijas tiks izmaksātas līdz šim saņemtajā apmērā, bet septembrī tās izmaksās jau palielinātā (indeksētā) apmērā kopā ar neizmaksāto indeksācijas palielinājumu par augustu.

To paredz Saeimā ceturtdien steidzamības kārtībā otrajā, galīgajā, lasījumā pieņemtie grozījumi likumā “Par valsts pensijām”.

Atbilstoši likumā noteiktajam tiks indeksētas valsts pensijas vai tās daļas apmērs, kas nepārsniedz 50% no iepriekšējā kalendāra gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī.

Vidējā iemaksu alga 2021. gadā bija 1067,52 eiro, puse no tās (noapaļojot) – 534 eiro. Līdz ar to tiks indeksēta pensijas summa līdz 534 eiro.

Likums noteic, ka politiski represētajām personām, personām ar I grupas invaliditāti un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem pensiju pārskata neatkarīgi no tās apmēra.

Valsts pensiju indeksācijā izmantos indeksu, ko veidos: faktiskais patēriņa cenu indekss (jeb inflācija) par laikposmu no 2021. gada 1. augusta līdz 2022. gada 31. jūlijam (12 mēneši) un 50% no apdrošināšanas iemaksu algu summas (kas ir summēta visa nauda, no kuras gada laikā bijis jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas) reālā pieauguma procentiem.

Vecuma pensiju pārskatīšanai atkarībā no personas apdrošināšanas stāža, par kuru ir piešķirta (pārrēķināta) pensija, piemēro nevis 50%, bet gan šādus apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma procentus:

  • 60% – ja stāžs ir no 30 līdz 39 gadiem vai ja vecuma pensija piešķirta par darbu kaitīgos, smagos vai sevišķi kaitīgos, sevišķi smagos darba apstākļos;
  • 70% – ja stāžs ir no 40 līdz 44 gadiem;
  • 80% – ja stāžs ir 45 gadi un vairāk.

Vienlaikus tiks indeksēts arī piešķirtās piemaksas pie vecuma un invaliditātes pensijas apmērs par vienu apdrošināšanas stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim.

Pensiju indeksācija attiecas uz visiem vecuma pensijas, invaliditātes pensijas, izdienas pensijas un apgādnieka zaudējuma pensijas saņēmējiem. No 1. augusta tiks indeksētas arī atlīdzības par darbspēju zaudējumu un atlīdzības par apgādnieka zaudējumu, kas pārskatāmas atbilstoši vispārējai valsts pensiju pārskatīšanas kārtībai.

Likuma grozījumu pārejas noteikumi paredz, ka pārskatītās valsts pensijas vai tās daļas apmēra starpību (arī piemaksas starpību) par periodu no 2022. gada 1. augusta līdz 2022. gada 31. augustam izmaksā vienlaikus ar 2022. gada septembrī izmaksājamo pensiju.

Labklājības ministrija vērš uzmanību, ka saskaņā ar pieņemtajiem grozījumiem likumā “Par valsts pensijām” valsts pensijas un piešķirtās piemaksas pie pensijas tiks indeksētas jau no 1. augusta, bet indeksācijā iegūtais palielinājums par augustu tiks izmaksāts vienlaikus ar 2022. gada septembrī izmaksājamo pensiju.

Tas nozīmē, ka augustā pensijas un piešķirtās piemaksas pie pensijas tiks izmaksātas līdz šim saņemtajā apmērā, bet septembrī tās izmaksās jau palielinātā (indeksētā) apmērā kopā ar neizmaksāto indeksācijas palielinājumu par augusta mēnesi.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra ir uzsākusi darbu, lai pielāgotu savu informācijas sistēmu un atbilstoši jaunajam regulējumam likumā “Par valsts pensijām” nodrošinātu indeksēto pensiju izmaksu septembrī.

Pagājušogad 1. oktobrī indeksēja pensijas līdz 470 eiro. Pensiju indeksācija agrāk nekā parasti notiks, lai pensijas saņēmējiem mazinātu straujās inflācijas negatīvo ietekmi uz valsts pensiju apmēriem.

Labs saturs
98
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI