NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
15. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Veselība
6
6

Nedēļas nogalē līdz 18. aprīlim septiņās Latvijas pilsētās vakcinēs visus gribētājus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Paula Čurkste, LETA

Šajā nedēļas nogalē septiņās Latvijas pilsētās – Rīgā, Daugavpilī, Liepājā, Rēzeknē, Jelgavā, Jūrmalā un Cēsīs – vakcinēties varēs ikviens Latvijas iedzīvotājs, kurš to vēlas. Vakcinācija tiks veikta ar ražotāja “AstraZeneca” vakcīnām, un iedzīvotāji vakcīnu varēs saņemt, ierodoties minēto pilsētu liela mēroga vakcinācijas centros.

īsumā
  • Vakcinācija notiks bez iepriekšēja pieraksta, un tiks vakcinēts jebkurš iedzīvotājs. Līdzi jābūt pasei vai personas apliecībai (eID).
  • Vakcinācija notiks no plkst. 9.00 līdz 17.00 (Ķīpsalas hallē Rīgā un Latgales vēstniecībā “Gors” Rēzeknē – līdz 19.00).
  • Iedzīvotājiem, kuri atbilst kādai no jau atvērtajām prioritārajām grupām, tiks izveidota atsevišķa rinda.

Vakcinācija notiks bez iepriekšēja pieraksta, vakcinēts tiks jebkurš iedzīvotājs, jāņem līdzi tikai pase vai personas apliecība.

Vakcinācija notiks no plkst. 9.00 līdz 17.00 (Ķīpsalas hallē Rīgā un Latgales vēstniecībā “Gors” Rēzeknē līdz 19.00) pēc šāda plāna:

16. aprīlis, piektdiena

Rīga (ATTA centrs – Krasta iela 60)

Jelgava (Zemgales Olimpiskais centrs – Kronvalda 24)

Jūrmala (Jūrmalas sporta skola – Rūpniecības iela 13)

17. aprīlis, sestdiena

Rīga (ATTA centrs – Krasta iela 60 un Ķīpsalas halle – Ķīpsalas iela 8)

Jelgava (Zemgales Olimpiskais centrs – Kronvalda 24)

Jūrmala (Jūrmalas Sporta skola – Rūpniecības iela 13)

Cēsis (bijušais “Supernetto” veikals – Bērzaines iela 2a)

Liepāja (Liepājas Olimpiskais centrs, Brīvības iela 39)

Daugavpils (Daugavpils sporta komplekss – Parādes 7)

Rēzekne (“Gors” – Pils iela 4)

18. aprīlis, svētdiena

Cēsis (bijušais “Supernetto” veikals – Bērzaines iela 2a)

Daugavpils (Daugavpils sporta komplekss – Parādes 7)

Veselības ministrs Daniels Pavļuts akcentēja: “Līdz šim esam darbojušies liela vakcīnu deficīta apstākļos, tāpēc galvenā prioritāte ir, lai tiek vakcinēta visneaizsargātākā iedzīvotāju daļa – mediķi, seniori, sociālās aprūpes centru darbinieki, hroniski slimie cilvēki. Joprojām daļa šo iedzīvotāju nav vakcinēta.

Pēdējās nedēļās dažādu negatīvu mediju ziņu ietekmē sabiedrībā ļoti skeptiski tiek uztverta “AstraZeneca” vakcīna, tāpēc ir izveidojies šī ražotāja vakcīnu pārpalikums. Ar šo akciju vēlamies gan samazināt “AstraZeneca” krājumus, gan pārliecināties par to, ka Latvijas sabiedrībā tomēr ir daudz cilvēku, kuri gribētu vakcinēties jau tagad un ar “AstraZeneca” vakcīnu.

Lai varētu šo iespēju nostiprināt normatīvajos aktos, otrdien valdība apstiprināja grozījumus Ministru kabineta noteikumos Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcija izplatības ierobežošanai”, kuri paredz: ja pieejamo vakcīnu daudzums un vakcinācijas kapacitāte pārsniedz personu skaitu, kuras ir pieteikušās vakcinācijai no attiecīgajā brīdī prioritāri vakcinējamām sabiedrības grupām, vakcinācijas centros, kas spēj nodrošināt lielu vakcinācijas kapacitāti, var organizēt vakcināciju ārpus noteiktajām prioritārajām grupām, vienlaikus nodrošinot, ka netiek samazinātas prioritāri vakcinējamo sabiedrības grupu iespējas laikus saņemt vakcīnu.

Prioritārajām grupām īpaša rinda

Iedzīvotāji, kuri atbilst kādai no jau atvērtajām prioritārajām grupām, tiks aicināti tiem paredzētā īpašā rindā, nekādi papildu apliecinājumi par atbilstību prioritārajai grupai netiks prasīti.

Īpaša rinda konkrētajā vietā ļaus operatīvāk saņemt vakcīnu salīdzinājumā ar citiem vakcinēties gribētājiem. Vakcinācijai katrā pilsētā būs pieejams iepriekš noteikts vakcīnu apjoms. Brīdī, kad vakcīnu apjoms būs izlietots, vakcinācijas centrs konkrētajā dienā savu darbību beigs.

Lai nodrošinātu sekmīgu vakcinācijas procesu visas nākamās nedēļas garumā, iedzīvotāji tiek aicināti nākt tikai tad, ja tuvākās nedēļas laikā nav jau ieplānots vakcinācijas laiks kādā citā vakcinācijas kabinetā.

Jāievēro drošības prasības

Katrā centrā plānots izmantot no 390 līdz 2500 vakcīnu devu, un vakcīnu apjoms ir atkarīgs no centra lieluma un vakcinācijas veicējam pieejamā vakcīnu apjoma.

Vakcinācijas projekta vadītāja Eva Juhņēviča informēja, ka personas, kas ieradīsies uz vakcināciju, tiks uzskaitītas. Iedzīvotāji aicināti uz vakcināciju nākt pakāpeniski, visas dienas garumā.

Iedzīvotāji īpaši tiek lūgti ievērot arī epidemioloģiskās drošības prasības: saglabāt divu metru distanci un lietot deguna un mutes aizsegu.

Ja rodas jautājumi par centru darbību, iedzīvotāji aicināti zvanīt uz bezmaksas informatīvo vakcinācijas tālruni 8989.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI