NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
01. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Dienas fakts
TĒMA: E-vide
11
11

#paliecmājās – lasi digitalizētas 16.–21. gadsimta grāmatas bez maksas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: LNB publicitātes foto

No 1. aprīļa līdz 14. aprīlim (vai ilgāk, ja ārkārtējās situācijas laiks tiks pagarināts), ikvienam lasītājam pieejams Latvijas Nacionālās digitālās bibliotēkas grāmatu portāls gramatas.lndb.lv.

Portālā var lasīt ap 10 000 komerciālajā apritē neesošu grāmatu, kuras izdotas no 16. gs. līdz 21. gs. sākumam, informē Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB).

Grāmatu portālā ietilpst:

  • izdevumi, kuru izsniegšana lasītājiem apdraud grāmatu fizisko stāvokli, – galvenokārt līdz 19. gs. (ieskaitot) un 20. gs. sākumā izdoti darbi, kas LNB krājumā ir vienā vai dažos eksemplāros;
  • nozīmīgākie darbi par Latvijas vēsturi un kultūru, arī trimdā izdotie;
  • ievērojamu latviešu literatūras klasiķu nozīmīgākie darbi (t. sk. kopotie raksti, nozīmīgāko darbu pirmizdevumi), arī bērnu literatūras klasika;
  • nozīmīgākie atsevišķu nozaru darbi, kas izdoti no 19. gs. līdz mūsdienām, arī uzziņu literatūra, gadagrāmatas.

Valsts ārkārtējās situācijas apstākļos, kad fiziska piekļuve krājumam nav iespējama (bet tā īpaši nepieciešama studentiem, pētniekiem un mācībspēkiem), LNB turpina pildīt savas funkcijas, nodrošinot sabiedrību ar daļu nacionālā grāmatu krājuma digitālā formātā, pateicoties Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūras / Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) izsniegtajai licencei un Kultūras ministrijas (KM) atbalstam.

LNB pievienojusies arī KM informatīvajai kampaņai #Ēkultūra, piedāvājot attālināti izmantot kopskaitā 12 LNDB kolekcijas vietnē www.digitalabiblioteka.lv, kā arī vairāk nekā 20 pilntekstu ārvalstu abonētās datubāzes vietnē https://ej.uz/LNB_datubazes. Tāpat lasītājiem vietnē www.enciklopedija.lv pieejama arī Nacionālā enciklopēdija.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI