NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
14. novembrī, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Nodokļi
18
18

Muitojamie trešo valstu pasta sūtījumi jādeklarē elektroniski

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ja “Latvijas Pastā” ienāks muitojams sūtījums no valsts, kas atrodas ārpus Eiropas Savienības, adresāts vairs nesaņems aicinājumu ar jau aprēķinātu maksājamo nodokļu summu. Tā vietā viņš tiks aicināts atmuitot sūtījumu. “Latvijas Pasta” darbinieks izsniegs sūtījumu pēc muitas deklarācijas noformēšanas un muitas maksājumu apmaksas.

FOTO: Element5 Digital

No šā gada 19. novembra trešo valstu pasta sūtījumu saņēmējiem maksājamos nodokļus un nodevas vairs neaprēķinās muitas darbinieki – klientiem pašiem būs jāiesniedz muitas deklarācija Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanās sistēmā (EDS).

No 1. oktobra šāda kārtība jau ir spēkā, atmuitojot ar kurjerpastu saņemtās preces, turpmāk elektroniski būs jādeklarē arī “Latvijas Pasta” piegādājamie sūtījumi no trešajām valstīm jeb valstīm ārpus Eiropas Savienības. Līdz ar to pilnībā noslēgsies pasta sūtījumos saņemto preču deklarēšanas procesa elektronizācija, kā to paredz Savienības Muitas kodekss.

Ja “Latvijas Pastā ienāks muitojams sūtījums, klients vairs nesaņems aicinājumu ar jau aprēķinātu maksājamo nodokļu summu. Tā vietā viņš tiks aicināts atmuitot sūtījumu, paskaidrots “Latvijas Pasta” informācijā par jauno kārtību.

Kā skaidro VID, privātpersona, saņemot “Latvijas Pasta” aicinājumu ar norādi “Muitojams sūtījums”, varēs izvēlēties vienu no šādām iespējām nokārtot muitas formalitātes: 

  • pati aizpildīt un iesniegt vienkāršoto vai standarta importa muitas deklarāciju Elektroniskajā muitas datu apstrādes sistēmā (EMDAS);
  • pilnvarot “Latvijas Pastu” vai citu pārstāvi, kas sniedz šādus pakalpojumus, nokārtot muitas formalitātes.

Standarta deklarācija jāsniedz, ja uz preci attiecas ierobežojumi un to nav iespējams atmuitot vienkāršotā veidā.

“Latvijas Pasta” darbinieks izsniegs adresātam pasta sūtījumu tikai pēc muitas formalitāšu izpildes – muitas deklarācijas noformēšanas un muitas maksājumu apmaksas.

Deklarāciju noformēšana

Vienkāršoto Importa muitas deklarāciju pasta sūtījumiem EMDAS var noformēt, ja preču vērtība sūtījumā ir līdz 1000 EUR un preču svars nepārsniedz 1000 kg, un ja uz tām neattiecas kādi normatīvajos aktos noteikti ierobežojumi.

Ja uz atsūtītajām precēm attiecas ierobežojumi, tad EMDAS “Importa muitas deklarācijas pasta sūtījumiem” preču klasifikatorā “Preces apraksts” tās nebūs iekļautas. Tas nozīmē, ka tām nedrīkst piemērot vienkāršoto deklarēšanu un obligāti ir jānoformē standarta Importa muitas deklarācija. Ar vienkāršotā veidā muitojamo preču sarakstu var iepazīties arī VID mājaslapā.

Persona var izvēlēties – noformēt standarta Importa muitas deklarāciju pati vai izmantot pakalpojumu sniedzējus, kas pārzina muitas formalitātes.

Plašāka informācija par vienkāršotās Importa muitas deklarācijas aizpildīšanu ir pieejama VID mājaslapas sadaļā “Muita” – “Pasta sūtījumi”. Informācija par standarta Importa muitas deklarācijas aizpildīšanu ir pieejama VID mājaslapas sadaļā “Muita” – “Pasta sūtījumi” – “Standarta Importa muitas deklarācijas aizpildīšana”.

Maksājumu robežvērtības

VID atgādina: ja komerciālā sūtījumā atsūtīto preču vērtība ir līdz 22 EUR, tiek piemērots atbrīvojums no nodokļiem, līdz ar to par tām nav jāsniedz Importa muitas deklarācija pasta sūtījumiem. Ja preču vērtība pārsniedz 22 EUR, jāmaksā pievienotās vērtības nodoklis. Ja preču vērtība pārsniedz 150 EUR, jāmaksā gan muitas nodoklis, gan PVN.

Savukārt privātpersonas nekomerciālie sūtījumi (dāvanas) citai privātpersonai jādeklarē muitai, ja preču vērtība pārsniedz 45 EUR. Par precēm, kuru vērtība pārsniedz 45 EUR, ir jāmaksā gan muitas nodoklis, gan PVN.

Uz atsevišķu preču (piemēram, akcīzes preču, smaržu un tualetes ūdeņu) sūtīšanu attiecas ierobežojumi, ar kuriem var iepazīties VID mājaslapas sadaļā “Muita” – “Pasta sūtījumi” – “Komerciāli sūtījumi” un “Nekomerciāli sūtījumi”. Plašāka informācija par ierobežojumiem pieejama VID mājaslapas sadaļā “Muita” – “Ierobežojumi un aizliegumi preču pārvietošanai”.

Privātpersona pasta sūtījumā no trešajām valstīm personīgajam patēriņam drīkst saņemt ne vairāk kā 1 kg (neto svars bez iepakojuma) pārtikas preču, kas nesatur dzīvnieku izcelsmes produktus, piemēram, kafiju, šokolādi, cepumus u. tml. Ja pārtikas preču kopējais svars pasta sūtījumā pārsniedz 1 kg, preces tiks novirzītas Pārtikas un veterinārā dienesta kontrolei, kā arī par tām nevarēs iesniegt vienkāršoto deklarāciju: būs jāiesniedz standarta muitas deklarācija.

Kā liecina “Latvijas Pasta” dati, muitas formalitātēm pakļautie sūtījumi no valstīm ārpus Eiropas Savienības veido līdz 1% no kopējā “Latvijas Pastā” vidēji gada laikā saņemto sūtījumu apjoma.

Labs saturs
18
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI