SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
16. septembrī, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi
17
17

Trīs soļi: kā ērti deklarēt sūtījumā saņemto preci

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts ieņēmumu dienests (VID) atgādina, ka no šī gada 5. jūnija ir pieejams jauns e-pakalpojums. Tas paredzēts fiziskām personām, kurām jāveic muitas maksājumi par sūtījumiem, kas ar kurjerpastu saņemti no valstīm, kuras nav Eiropas Savienības dalībvalstis.

īsumā
  • Saņemot un nosūtot vēstules, paciņas vai citus pasta sūtījumus, ir jāievēro muitas noteikumi.
  • Ar vienkāršoto importa muitas deklarāciju pasta sūtījumiem var deklarēt sūtījumus (arī interneta veikalos iegādātās preces), kuru preču kopsumma nepārsniedz 1000 eiro un neto svars ir līdz 1000 kg.
  • Komerciālā sūtījuma precēm vērtībā līdz 22 eiro tiek piemērots atbrīvojums no nodokļiem, līdz ar to par tām nav jāiesniedz importa muitas deklarācija pasta sūtījumiem.
  • Privātpersonas nekomerciālie sūtījumi (dāvanas) citai privātpersonai jādeklarē muitai, sākot no 45 eiro robežvērtības.
  • Pagaidām vienkāršoto deklarāciju var aizpildīt par sūtījumiem, kas nogādāti Latvijā ar kurjerpastu, bet no šī gada oktobra šādi varēs deklarēt arī ar “Latvijas pasta” starpniecību saņemtos sūtījumus no trešajām valstīm.

Jauno e-pakalpojumu – vienkāršoto importa muitas deklarāciju pasta sūtījumiem elektroniskajā muitas datu apstrādes sistēmā (EMDAS) – var izmantot, lai deklarētu sūtījumus (arī interneta veikalos iegādātās preces), kuru preču kopsumma nepārsniedz 1000 eiro un neto svars ir līdz 1000 kg.

Komerciālā sūtījuma precēm vērtībā līdz 22 eiro tiek piemērots atbrīvojums no nodokļiem, līdz ar to par tām nav jāiesniedz importa muitas deklarācija pasta sūtījumiem. Izņēmums ir smaržas, tualetes ūdeņi un alkohola izstrādājumi, kuriem atbrīvojums no nodokļiem netiek piemērots vispār, kā arī kafija un bezalkoholiskie dzērieni, par kuriem jāmaksā akcīzes nodoklis, līdz ar to importa muitas deklarācija pasta sūtījumiem ir jāiesniedz neatkarīgi no sūtīto preču daudzuma un vērtības. Atgādinām, ka interneta veikalos iegādāties tabakas izstrādājumus ir aizliegts. 

Savukārt privātpersonas nekomerciālie sūtījumi (dāvanas) citai privātpersonai jādeklarē muitai, sākot no 45 eiro robežvērtības.

Kopš jūnija ir iesniegtas un noformētas gandrīz 2300 vienkāršotās importa muitas deklarācijas par pasta sūtījumiem, kurus personas saņēmušas no trešajām valstīm.

Ievēro! Ja uz precēm, kas atrodas pasta sūtījumā, attiecas kāds normatīvajos aktos noteikts ierobežojums vai preču daudzums/vērtība pārsniedz noteiktās robežvērtības, par šo sūtījumu EMDAS ir jānoformē standarta importa muitas deklarācija. Šajā gadījumā persona var izvēlēties – deklarēt pati vai izmantot pakalpojumu sniedzējus, kas pārzina muitas formalitātes.

VID aicina sākt izmantot jauno e-pakalpojumu jau tagad, jo no 2019. gada 1. oktobra, pārejot uz pilnīgu procesa digitalizāciju, kā to paredz normatīvie akti muitas jomā, vairs nebūs iespējams atmuitot ar kurjerpastu saņemtās preces, iesniedzot EDS skenētos dokumentus muitas iestādē. Fiziskajām personām būs vai nu pašām jāiesniedz importa muitas deklarācija pasta sūtījumiem, vai arī jāpilnvaro to darīt kurjerpasta pakalpojuma sniedzējs.

Plašāka informācija par vienkāršotās importa muitas deklarācijas aizpildīšanu ir pieejama VID mājaslapā.

Jautājumu vai neskaidrību gadījumā:

  • var zvanīt uz VID konsultatīvo tālruni 67120000 (izvēloties otro tēmu “Muita”);
  • uzdot savu jautājumu rakstveidā, nosūtot to uz e-pasta adresi mp.konsultacija@vid.gov.lv.

Ar 2019. gada 5. jūniju personām, kuras saņem sūtījumus no trešajām valstīm, ir pieejams jauns e-pakalpojums – importa muitas deklarācija pasta sūtījumiem. Tas fiziskajai personai dod iespēju elektroniski aizpildīt vienkāršoto importa muitas deklarāciju par precēm pasta sūtījumos. Pagaidām vienkāršoto deklarāciju var aizpildīt par sūtījumiem, kas nogādāti Latvijā ar kurjerpastu, bet no šī gada oktobra šādi varēs deklarēt arī ar “Latvijas pasta” starpniecību saņemtos sūtījumus no trešajām valstīm.

Uzziņai

Starptautisko pasta sūtījumu piegādi Latvijas Republikā nodrošina VAS “Latvijas pasts”, kas ir universālā pasta pakalpojuma sniedzējs, un vairāki pasta komersanti, kuri piedāvā eksprespasta vai kurjerpasta pakalpojumus, – SIA “TNT Latvia”, SIA “DHL Latvia”, SIA “EKL/LS” (“UPS” pilnvarotais pārstāvis Latvijā), “FedEx Express” (“Federal Express Corporation” filiāle Latvijā) u. c.

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI