NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
02. oktobrī, 2014
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Valsts pārvalde
2
2

Tuvākais vēlēšanu iecirknis, ja būsiet ārzemēs

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

12.Saeimas vēlēšanās ārvalstīs izveidoti 98 vēlēšanu iecirkņi 41 valstī.

Ar katrām Saeimas vēlēšanām mazinās balsstiesīgo Latvijas iedzīvotāju aktivitāte, taču vienlaikus pieaug to vēlētāju skaits, kuri izmanto iespēju savu balsi nodot kādā no vēlēšanu iecirkņiem ārzemēs. 12.Saeimas vēlēšanās ir izveidots vēlēšanu iecirkņu ārvalstīs rekordskaits un sestdien, 4.oktobrī, durvis vērs 98 vēlēšanu iecirkņi 41 valstī. Lai atvieglotu meklējumus, kurš vēlēšanu iecirknis atrodas vistuvāk atrašanās vietai ārvalstī, Ārlietu ministrija izstrādājusi interaktīvu karti www.kurbalsotarzemes.lv.

Tiesības piedalīties 12.Saeimas vēlēšanās ir visiem Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā būs sasnieguši 18 gadu vecumu. Visi vēlētāji var balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārvalstīs. Pēc iedzīvotāju reģistra datiem, savu dzīvesvietu ārvalstīs ir deklarējuši 86 898 balsstiesīgo vēlētāju. Realitātē, protams, šis skaits ir ievērojami lielāks, norāda Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta direktore Inita Dzene

Dati par vēlētāju piedalīšanos iepriekšējās vēlēšanās apliecina, ka, palielinoties iecirkņu skaitam ārvalstīs, pieaug arī tur dzīvojošo Latvijas pilsoņu aktivitāte. 9.Saeimas vēlēšanās 2006.gadā darbojās 53 vēlēšanu iecirkņi 33 valstīs, kuros savas balsis nodeva 7580 vēlētāju. Savukārt 11.Saeimas vēlēšanās jau 39 valstīs bija pieejami 77 vēlēšanu iecirkņi, kuros izdarīt savu izvēli ieradās 14 210 vēlētāju. Vislielākā vēlētāju aktivitāte ārzemēs bija novērojama 2012.gada 18.februāra tautas nobalsošanā par likumprojektu "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē". Pavisam 54 685 Latvijas pilsoņu dažādās pasaules valstīs mēroja tuvāku vai tālāku ceļu līdz iecirknim, lai nodotu savu balsi referendumā par krievu valodu kā otru valsts valodu. Tas apliecina, ka latviešiem, kuru dzīves gājums šobrīd aizvedis projām no dzimtenes, izmantot savas demokrātiskās tiesības noteikt Latvijas nākotni ir svarīgi.

"Lielākā daļa jauno iecirkņu noorganizēti pēc Latvijas diasporas pārstāvju iniciatīvas."

Lai atbalstītu ārvalstīs dzīvojošo Latvijas pilsoņu vēlmi piedalīties 12.Saeimas vēlēšanās, ir izveidots par trešdaļu jeb 22 ārvalstu vēlēšanu iecirkņiem vairāk nekā iepriekšējās Saeimas vēlēšanās, turklāt  četri no tiem ierīkoti valstīs, kurās līdz šim balsot nebija iespējams – Apvienotajos Arābu Emirātos, Čīlē, Indijā un Islandē. Tādējādi kopumā 12.Saeimas vēlēšanas sestdien, 4.oktobrī, notiks 953 vēlēšanu iecirkņos Latvijā un 98 iecirkņos 41 citās valstī.

Zīmīgi, ka lielākā daļa jauno iecirkņu, kā bija ierasts, nav atvērti Latvijas vēstniecībās. Ja neskaita iecirkņus jaunizveidotajās Latvijas pārstāvniecībās Apvienotajos Arābu Emirātos un Indijā, pārējie noorganizēti pēc Latvijas diasporas pārstāvju iniciatīvas. Piemēram, Lielbritānijā vēlēšanu iecirkņu skaits pat divkāršojies, un tur tautiešiem tiek dota iespēja balsot kādā no 15 Saeimas vēlēšanu iecirkņiem.

Kā norāda Latvijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Lielbritānijā un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē Andris Teikmanis, iecirkņi Lielbritānijā izveidoti ar domu, lai tie ir pieejami vietās, kur dzīvo salīdzinoši daudz latviešu, kuriem iepriekšējās vēlēšanās ceļš līdz tuvākajam iecirknim bija jāmēro pat 200 un vairāk kilometru. Jauns iecirknis izveidots, piemēram, Bristolē un Aberdīnā, kur koncentrējas liels skaits Latvijas pilsoņu. Tas vieš cerību, ka šoreiz vēlētāju aktivitāte varētu būt vēl lielāka, secina Konsulārā departamenta direktore I.Dzene.

Interaktīva karte – kur balsot ārzemēs?

Lai vēlētājiem būtu iespēja vienkārši un ātri atrast savai atrašanās vietai ārvalstīs tuvāko vēlēšanu iecirkni, Ārlietu ministrija ir izstrādājusi interaktīvu vēlēšanu iecirkņu karti, kas pieejama interneta vietnē www.kurbalsotarzemes.lv. Tajā atliek vien ierakstīt savas atrašanās vietas nosaukumu, un sistēma uzrādīs tuvākā vēlēšanu iecirkņa adresi un koordinātas kartē.

"Ārvalstīs būs iespējams balsot tikai par Rīgas vēlēšanu apgabala kandidātiem."

Pilns saraksts ar iecirkņiem ārvalstīs, kā arī to adreses un darba laiki ir atrodami šeit. Visos vēlēšanu iecirkņos, tostarp ārvalstīs, no 29.septembra līdz 3.oktobrim var iepazīties ar priekšvēlēšanu programmām, kandidātu sarakstiem un balsošanas kārtību.

Vēlētāju ārvalstīs ievērībai

12.Saeimas vēlēšanas notiks sestdien, 4.oktobrī, 953 vēlēšanu iecirkņos Latvijā un 98 vēlēšanu iecirkņos 41 valstī. Vēlēšanu iecirkņi vēlēšanu dienā būs atvērti no pulksten 7.00 līdz pulksten 20.00 pēc vietējā laika

Ierodoties iecirknī, vēlētājam jāuzrāda derīga Latvijas pilsoņa pase, kurā iespiedīs spiedogu par dalību vēlēšanās. Vēlētāji, kuriem ir tikai personas apliecība, bet nav derīgas pilsoņa pases, 12.Saeimas vēlēšanās var piedalīties, uzrādot personas apliecību un vēlētāja apliecību. Vēlētāju apliecība jāizņem līdz 3.oktobrim tajā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes teritoriālajā nodaļā, kur izsniegta vēlētāja personas apliecība.

Ārvalstīs būs iespējams balsot tikai par Rīgas vēlēšanu apgabala kandidātiem.

Vēlētāji, kuri izceļo uz ārvalstīm īsi pirms vēlēšanu dienas un kuriem nebūs pieejams neviens no 98 ārvalstīs izveidotajiem iecirkņiem, var nodot balsi glabāšanā 1., 2. vai 3.oktobrī. Balsis glabāšanā pieņems 61 vēlēšanu iecirknis 39 Latvijas pašvaldībās. Iecirkņu saraksts, kuros iespējams nodot balsi glabāšanā, pieejams CVK mājaslapas sadaļā "12.Saeimas vēlēšanas" > "Balss nodošanas glabāšanā vēlēšanas iecirkņu saraksts".

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI