SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
22. septembrī, 2014
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Valsts pārvalde
6
6

Vēlētāja apliecības: kam pienākas un kā tās saņemt

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vēlētāja apliecības nepieciešamas, lai tie iedzīvotāji, kuriem ir tikai eID karte, varētu doties uz 12.Saeimas vēlēšanām. CVK atzīst, ka tas ir tikai pagaidu risinājums un arī Saeimas vēlēšanās būtu jāvirzās uz vēlētāja reģistra sistēmu.

4.oktobrī norisināsies 12.Saeimas vēlēšanas. Tāpat kā iepriekšējās reizēs, dalību arī šajās vēlēšanās apliecinās zīmogs pasē. Bet ko darīt tiem, kam pases nav un kas izmanto tikai likumā atļautās personas apliecības jeb eID kartes? Turklāt Saeimas vēlēšanu likums nosaka, ka vēlēt var tikai, uzrādot pasi. Lai risinātu šo problēmu, personas, kurām nav pases, no 22.septembra līdz 3.oktobrim bez maksas varēs saņemt īpašas vēlētāja apliecības.
īsumā
  • Vēlētāja apliecību saņems tās personas, kam ir tikai eID karte, un tie, kas ID kartei pieteikušies vai saņēmuši to līdz 11.septembrim.
  • Tie, kuri ID kartei pieteiksies pēc 11.septembra, tiks informēti, ka bez pases viņi vēlēt nevarēs.
  • Vēlētāja apliecība ir bez maksas, un tā paredzēta tikai 12.Saeimas vēlēšanām.
  • Apliecību var saņemt tajā PMLP nodaļā, kurā izsniegta personas eID karte.
  • Uz vēlēšanām jādodas gan ar vēlētāja apliecību, gan eID karti.
  • Pēc balsojuma izdarīšanas vēlētāja apliecība jāatdod iecirkņa komisijas pārstāvim.

Saeimas vēlēšanu likuma 20.pants nosaka, ka vēlētāja personu apliecinošs dokuments ir Latvijas pilsoņa pase. Tomēr tajā pašā laikā Personu apliecinošu dokumentu likuma 9.pantā teikts, ka Latvijas pilsonim nav obligāti jābūt pasei, ja ir personas apliecība jeb eID karte. Ievērojot abas likuma normas, nav līdz galam pārdomāts, ko vēlēšanās darīs tie, kam pases nav, jo likums pieļauj, ka personai var būt tikai eID karte. Saeimas vēlēšanās, atšķirībā no pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanām, vēlētāju uzskaitei nelieto iepriekš izveidotus vēlētāju sarakstus, tāpēc vēlēšanu dienā vēlētāji var balsot jebkurā savai atrašanās vietai tuvākajā iecirknī. Lai nodrošinātu, ka katram vēlētājam ir tikai viena balss, vēlēšanu iecirknī vēlētāja pasē izdara atzīmi – spiedogu – par dalību vēlēšanās.

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa skaidro: vēlētāja apliecība ir risinājums situācijā, kas izveidojās, kad Saeima kā otru personu apliecinošu dokumentu ieviesa eID kartes, bet nolēma saglabāt līdzšinējo vēlētāju reģistrācijas kārtību Saeimas vēlēšanās – iespēju balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī pēc izvēles, par dalību vēlēšanās iespiežot zīmogu pasē.

Līdz ar to 12.Saeimas vēlēšanās iespējams piedalīties ar kādu no šiem balsošanas dokumentiem:

  • derīgu Latvijas pilsoņa pasi;
  • Latvijas pilsoņa personas apliecību (eID karti), kas vēlēšanu iecirknī jāuzrāda kopā ar vēlētāja apliecību.

Par likumprojektu, uz kura pamata ieviestas vēlētāju apliecības, LV portāls jau rakstījis skaidrojumā "Būs vēlētāju apliecības tiem, kam nav derīgas pases".

Kam nepieciešama vēlētāja apliecība?

CVK informē, ka vēlētāja apliecība jāizņem tiem vēlētājiem:

  • kuriem 2014.gada 4.oktobrī būs derīga Latvijas pilsoņa personas apliecība, bet nebūs derīgas Latvijas pilsoņa pases;
  • kuri līdz 2014.gada 11.septembrim būs pieteikušies saņemt vai būs saņēmuši tikai personas apliecību.

Tādējādi tiem vēlētajiem, kuriem ir derīga Latvijas pilsoņa pase, vēlētāja apliecība nav nepieciešama.

Minētie ierobežojumi nozīmē to, ka vēlētāja apliecības netiks izsniegtas personām, kurām būs pases un  kuras eID karti noformēs pēc 11.septembra. Personas, kas kā vienīgo personu apliecinošo dokumentu pēc 11.septembra noformēs personas apliecību, jau laicīgi tiks informētas par to, ka 12.Saeimas vēlēšanās būs iespēja balsot, tikai uzrādot Latvijas pilsoņa pasi.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde šī gada 11.septembrī veica personu datu atlasi, kur tika apkopots to personu skaits, kurām nav pases. PMLP pārstāve Laura Laiva informē: uz 11.septembri tādas bija 27520 personas. Šie dati jau nodoti CVK, un šīm personām arī ir noformētas vēlētāju apliecības.

PMLP informācija liecina, ka visvairāk vēlētāju, kuriem 12.Saeimas vēlēšanu dienā nebūs derīgas Latvijas pilsoņa pases, bet būs tikai derīga Latvijas pilsoņa personas apliecība, savas personas apliecības ir izņēmuši Rīgas, Valmieras, Talsu, Saldus, Kuldīgas un Bauskas PMLP teritoriālajās nodaļās.

Kā saņemt vēlētāja apliecību?

Vēlētāja apliecību var saņemt no 2014.gada 22.septembra līdz 3.oktobrim bez maksas tajā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes teritoriālajā nodaļā, kurā izsniegta personas apliecība. Informācija par izdevējiestādi ir norādīta eID kartes otrā pusē. Lai saņemtu personalizēto vēlētāja apliecību, uz attiecīgo PMLP nodaļu būs jādodas tikai vienu reizi.

Vēlētājiem, kuri būs saņēmuši vēlētāja apliecības, bet vēlāk pieteiksies saņemt arī Latvijas pilsoņa pasi, PMLP pasē izdarīs atzīmi, ka personai izsniegta arī vēlētāja apliecība.

Apliecības varēs saņemt tikai Latvijā.

Kā balsot ar vēlētāja apliecību?

Jāņem vērā, ka vēlētāja apliecība nebūs vienīgais, kas jāņem līdzi uz vēlēšanu iecirkni. Ierodoties vēlēšanu iecirknī un reģistrējoties balsošanai, vēlētājam, kuram ir vēlētāja apliecība, tā būs jāuzrāda kopā ar eID karti. Savukārt vēlētājiem, kuriem ir gan pase, gan personas apliecība, vēlēšanu iecirknī jāuzrāda tikai derīga Latvijas pilsoņa pase.

Vēlēšanu komisijas loceklis ierakstīts vēlētāju balsotāju sarakstā un uz vēlētāja apliecības uzspiedīs spiedogu par dalību 12.Saeimas vēlēšanās. Saņemot vēlēšanu materiālus, vēlētājam apliecība būs jāatdod vēlēšanu iecirkņa komisijai. K.Bērziņa informē, ka vēlēšanu dienas laikā apliecības krāsies iecirknī, bet pēc vēlēšanām kopā ar citiem svarīgiem balsošanas materiāliem iecirkņa vēlēšanu komisija tās nodos CVK. Pēc galīgo vēlēšanu rezultātu apstiprināšanas CVK apliecības iznīcinās.

K.Bērziņa gan norāda: lai turpmākajās Saeimas vēlēšanās un tautas nobalsošanās būtu iespējams ērti balsot ar personas apliecībām, nepieciešams mainīt vēlētāju reģistrācijas kārtību un arī Saeimas vēlēšanās, tautas nobalsošanās vēlētāju uzskaitei izmantot vēlētāju reģistru, kā tas ir Eiropas Parlamenta vēlēšanās un pašvaldību vēlēšanās.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI