NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
22. septembrī, 2014
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Finanses
2
2

Arī valsts atbalstītajā mājokļu kreditēšanā vērtēs ģimenes spēju kārtot saistības

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts galvojumam pirmajai iemaksai ir maksimālās summas ierobežojumi, lai šo atbalstu varētu saņemt iespējami vairāk ģimeņu. Galvojumu izsniegs, ja komercbanka apliecinās, ka aizdevums piešķirts personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir vismaz viens nepilngadīgs bērns. Programmā noteikti vērtēs aizņēmēja maksātspēju, jo aizdevums netiks piešķirts pilnīgi visiem gribētājiem.

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Saistībā ar valsts atbalsta programmu mājokļu iegādei ģimenēm ar bērniem Ekonomikas ministrija (EM) un Latvijas Komercbanku asociācija (LKA) parakstījusi sadarbības memorandu, kurā apņemas sekot programmas darbībai un, ja nepieciešams, to pilnveidot. Programma startēs, tiklīdz būs parakstīti sadarbības līgumi ar komercbankām. Interese par kredītiem ir, taču jebkuram pieprasītājam jārēķinās ar to, ka viņa spēja kārtot uzņemtās saistības tiks vērtēta tikpat nopietni, kā aizņemoties bez valsts galvojuma.

Viens no šķēršļiem ģimenes iecerei tikt pie sava mājokļa, ņemot hipotekāro kredītu, ir komercbanku prasītās pirmās iemaksas sakrāšana. Valsts atbalsta programma paredz, ka valsts kā galvotājs piedalās kredīta pirmās iemaksas nodrošināšanai.

EM Būvniecības un mājokļu politikas departamenta vadītāja Ilze Oša atgādina, ka galvojuma apmērs ir atkarīgs no bērnu skaita ģimenē: 10% (maksimālais galvojuma apmērs – 10 000 eiro) – ģimenei ar vienu nepilngadīgu bērnu, 15% (līdz 15 000 eiro) – ģimenei ar diviem nepilngadīgiem bērniem, 20% (līdz 20 000 eiro) – ģimenei ar trim un vairāk nepilngadīgiem bērniem.

Tiem, kas vēlētos izmantot šo iespēju, jāzina, ka arī pašam kredītņēmējam būs jāpiedalās ar sākotnējo iemaksu, ja tiks ņemts par 32 000 eiro (100 minimālajām algām) lielāks aizdevums. Jo to prasa Patērētāju tiesību aizsardzības likums. Tiesa, nupat šīs iemaksas apmērs likumā tiek samazināts tieši atbalsta programmas dalībniekiem. Proti, likumā noteiktā obligātā pirmā iemaksa ir 10%, ceturtdien, 18.septembrī, Saeima atbalstīja grozījumus, ar kuriem noteikts, ka kredītu, kura summa ir vienāda ar 100 minimālajām mēnešalgām vai lielāka, drīkst izsniegt ne vairāk kā 95% apmērā no attiecīgā nekustamā īpašuma iegādes darījuma summas vai plānotajām būvniecības izmaksām, ja atmaksa nodrošināta ar nekustamā īpašuma hipotēku un valsts galvojumu atbilstoši likumā "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" paredzētajai valsts palīdzībai mājokļa iegādei vai būvniecībai.

Tātad pilnīgi bez uzkrājuma nevar iztikt - ģimenei noteikti jābūt naudai, lai veiktu pirmo iemaksu 5% apmērā, jo valsts galvojums noderēs kā atbalsts tai iemaksas daļai, ko bankas prasa kā līdzmaksājumu virs 5% no pirkuma.

Pašreiz komercbankas kredītņēmējam pirmo iemaksu prasa, sākot no 15 līdz 20%, pat 30% - atkarībā no ģimenes maksātspējas, no īpašuma, ko ģimene vēlas iegādāties, no vietas, kurā vēlas iegādāties īpašumu vai to būvēt. Tātad patlaban paša ieguldījums ir ne mazāk kā 15 līdz pat 30 procentiem. Un no šiem 15-30% valsts galvos  lielāko daļu vai pusi, kā nu kurā gadījumā, skaidro LKA prezidents Mārtiņš Bičevskis.

Galvojumam ir noteikti ne tikai procenti, bet arī summas ierobežojums, ļoti dārgu mājokļu pircējiem virs valsts galvotās iemaksas par pārējo daļu jāgādā pašam.

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis norāda, ka valsts atbalsta resursu pieejamais apjoms ir ierobežots. Ja ģimene gatava nopirkt mājokli par 1 miljonu eiro, un ja sniegtu galvojumu visam šādam pirkumam, tad ar šādu galvojuma summu pietiktu 10 citām ģimenēm, kuras vēlas iegādāties dzīvokli par 100 000 eiro. Tāpēc ar galvojuma summas ierobežojumu tiek radīti taisnīgāki nosacījumi, proti, pieejamais atbalsts iespējami lielākam skaitam ģimeņu ar vidējiem vai samērā augstiem ienākumiem.

Galvojumus sniegs Latvijas Attīstības finanšu institūcija "Altum". Tās valdes priekšsēdētāja vietnieks Jēkabs Krieviņš informēja, ka galvojumi tiks sniegti, pamatojoties uz Ministru kabineta noteikumiem par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai. Par to tiks parakstīti sadarbības līgumi ar komercbankām, iespējams, jau šonedēļ. "Altum" gatavo līgumus ar vairākām lielajām Latvijas bankām.

"Ar galvojuma summas ierobežojumu tiek radīti taisnīgāki nosacījumi - atbalsts iespējami lielākam skaitam ģimeņu."

Savukārt valsts garantētās programmas kredīta izsniegšanas process daudz neatšķiras no citu kredītu izsniegšanas procesa komercbankā. Klientam ir jāvēršas komercbankā, un tur kredītu noformēs. "Altum" galvojumu izsniegs, pamatojoties uz sadarbības līgumu ar komercbanku. Cilvēkam ir jāsaņem bankas pozitīvs lēmums par kredīta piešķiršanu, un tad, ja banka redzēs, ka šis galvojums ir nepieciešams, lai kredītu piešķirtu, banka sazināsies ar "Altum" un savstarpēji šie līgumi tiks noformēti. Cerams, ka jau šonedēļ varēsim sākt izskatīt pirmos pieteikumus, piebilda "Altum" pārstāvis.

MK noteikumos par galvojuma saņemšanu ir paredzēta komisijas maksa, tas ir, vienreizējs maksājums - 2,5% no galvojuma summas (nevis no kredīta summas).

M.Bičevskis uzsver, ka, ņemot kredītu ar valsts atbalstu pirmajai iemaksai, klienta kredītspēja tiks vērtēta tāpat kā bez valsts atbalsta programmas. Proti, aizdevējs vērtēs klienta maksātspējas potenciālu, informāciju par klientu. No šī viedokļa nemainīsies ne prasības, kas attiecas uz patērētāju tiesību aizsardzību, ne klienta kredītspējas novērtēšanu.

Sadarbības apņemšanās

Memorandā ir apņemšanās regulāri sekot līdzi programmas ieviešanai un spēt pietiekami mobili un dinamiski šo programmu gan uzlabot, gan, ja tā pietiekami labi darbosies, papildināt ar jauniem resursiem no valsts puses.

Valsts atbalsta programmas ietvaros kopumā plānots izsniegt ap 1000 galvojumu par summu 6,314 miljoni eiro. Šogad šo galvojumu varētu saņemt pirmās 200 ģimenes. Ekonomikas ministrs norāda, ka šajā programmā ieguldīs arī līdzekļus, kas tiks saņemti par termiņuzturēšanās atļaujām.

Sadarbības memoranda ietvaros EM apņēmusies izveidot pastāvīgu valsts un banku sektora sadarbības platformu, kurā notiktu valsts atbalsta programmas ieviešanas efektivitātes izvērtēšana un pilnveides priekšlikumu izstrāde; sadarboties ar Latvijas Komercbanku asociāciju priekšlikumu izstrādē Latvijas biznesa un juridiskās vides uzlabošanai, lai veicinātu finanšu resursu pieejamību mājsaimniecībām mājokļu apstākļu uzlabošanai ne tikai valsts atbalsta programmas ietvaros.

Savukārt LKA apņēmusies sadarboties ar EM, "Altum" un citām valsts institūcijām valsts atbalsta programmas efektīvā ieviešanā; sniegt nepieciešamo informāciju un ekspertu vērtējumus programmas realizācijas gaitā, kā arī priekšlikumus tās pilnveidei; sniegt priekšlikumus Latvijas biznesa un juridiskās vides uzlabošanai, lai veicinātu finanšu resursu pieejamību mājsaimniecībām mājokļu apstākļu uzlabošanai ne tikai valsts atbalsta programmas ietvaros.

Likums "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" un Ministru kabineta 2014.gada 5.augusta "Noteikumi par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai" paredz valsts galvojuma sniegšanu ģimenēm ar nepilngadīgiem bērniem mājokļa iegādei vai būvniecībai, lai palīdzētu ar hipotekārajam kredītam sākotnēji nepieciešamo līdzmaksājumu – pirmo iemaksu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI