NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam
27. augustā, 2014
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Kultūra
1
1

Šonedēļ Gaismas pils noslēdzošie atklāšanas pasākumi

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēku jeb Gaismas pili projektējis pasaulē atzītais latviešu izcelsmes arhitekts Gunārs Birkerts.

FOTO: Ieva Lūka, LETA

2014.gads Latvijas kultūrā iezīmējies ar virkni vērienīgu notikumu – Rīga ir kļuvusi par Eiropas kultūras galvaspilsētu, ir aizvadīta Pasaules koru olimpiāde, un durvis ir vērusi viena no nozīmīgākajām 21.gadsimta kultūras celtnēm – Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēka jeb Gaismas pils. Šonedēļ ar plašu programmu noslēgsies bibliotēkas atklāšanas svētki.

LNB pamatuzdevums ir nacionālās literatūras krājuma veidošana, mūžīga glabāšana un ilglaicīgas un brīvas pieejamības nodrošināšana. Tā ir vispārpieejama universāla zinātniska bibliotēka, kas kalpo visas nācijas intelektuālajai attīstībai.

Bibliotēkas krājums veidojies 95 gadu garumā – kopš tās dibināšanas 1919.gada 29.augustā.

Šonedēļ ar virkni pasākumu noslēdzas Latvijas Nacionālās bibliotēkas atklāšana. Šie ir svētki ne tikai bibliotēkas darbiniekiem, bet ikvienam Latvijas iedzīvotājam, kurš apzinās zināšanu vērtību un grāmatas spēku. Ēkas būvdarbi tika sākti 2008.gadā. Bet Latvijas Nacionālās bibliotēkas arhitektoniskā ideja arhitektam Gunāram Birkertam radās pirms 20 gadiem, pēc paša vārdiem runājot, kļūstot par vienu no plaši atzītiem jaunā arhitektūras laikmeta vēstnešiem.

"Bibliotēkas krājums veidojies 95 gadu garumā. "

Vakar notika Dainu skapja pārvešana no Latvijas Zinātņu akadēmijas uz bibliotēkas jauno ēku. Savukārt rītdien bibliotēkas telpās norisināsies Novadu dienas, kad LNB ēkā varēs iepazīt visus Latvijas novadus un to kultūras bagātības. LNB mārketinga projektu vadītāja Zane Zajančkauska stāsta: "Katrs Gaismas pils stāvs tiks atvēlēts kādam Latvijas novadam, kas rādīs visu, ar ko lepojas – no malēniešu vārdu skoliņas līdz Liepājas simfoniskā orķestra priekšnesumiem Ziedoņa zālē, Valmieras Drāmas teātra izrādēm uz Gaismas pils saimniecības daļas rampas un skeitborda paraugdemonstrējumiem pie ēkas fasādes. Visas dienas garumā uzstāsies vairāk nekā 10 folkloras kopas, būs literātu lasījumi, Ventspils observatorijas centra un Zinoo centra norises."

Kultūras ministre Dace Melbārde akcentē: "Mani priecē tas, ka kopš jaunās ēkas nodošanas ekspluatācijā LNB komanda ir rūpējusies par bibliotēkas saturu atbilstoši tās vērtībām, veidojot atvērtu, radošu telpu cilvēka garīgajai izaugsmei."

Krājumā vairāk nekā 4 miljoni vienību

Mūsdienās LNB krājumā ir vairāk nekā 4 miljoni vienību – grāmatas, laikraksti, notis, ieraksti, plakāti, atklātnes u.c. Brīvi būs pieejami 350 tūkstoš izdevumu, katrs varēs pieiet pie plauktiem un izvēlēties sev vajadzīgo. Jaunā ēka ļauj glabāt no 6 līdz 8 miljoniem iespieddarbu.

Ar daļu no esošā bibliotēkas krājuma bagātības var iepazīties, arī neizejot no mājas. Bibliotēka ir īstenojusi vērienīgus projektus un daļu sava krājuma digitalizējusi, un tie ir brīvi pieejami ikvienam interesentam.

"Mūsdienās LNB krājumā ir vairāk nekā 4 miljoni vienību. "

Bibliotēkas krājuma lielākā vērtība ir nacionālais krājums – Latvijas un ārzemju izdevumi par Latviju un latviešiem, Latvijā izdotie un latviešu autoru darbi.

Bibliotēkas pamatpakalpojumi ikvienam, kurš būs reģistrējies kā bibliotēkas lasītājs, joprojām būs pieejami par brīvu. Būs arī maksas pakalpojumi, kā skenēšana, kopēšana, digitalizācija pēc pieprasījuma, konferenču centra un citu telpu noma u.tml.

Tautas grāmatu plaukts

No ēkas ātrija paveras skats uz Tautas grāmatu plauktu piecu stāvu augstumā, kas iezīmē ēkas centrālo asi – bibliotēkas krātuvi. Tautas grāmatu plauktā glabājas bibliotēkas lasītāju un draugu dāvinātas grāmatas ar personiskiem ierakstiem. Kādas grāmatas ir dāvinātas, kas ir dāvinātājs un kāds ir veltījuma ieraksts grāmatā, ir iespēja uzzināt ikvienam, ielūkojoties mājaslapā tautasgramatuplaukts.lv.

Apmeklētāju ērtībām jauni pakalpojumi

Bibliotēka saviem apmeklētājiem piedāvās jaunus pakalpojumus, tajā skaitā cilvēkiem ar invaliditāti būs nodrošināta piekļuve bibliotēkas krājumiem. Jaunajās telpās vienlaikus varēs strādāt ap 1000 lasītāju, savukārt dienā bibliotēka varēs apkalpot līdz 3000 lasītāju. Ikviens reģistrētais bibliotēkas lasītājs varēs nokļūt bibliotēkas pašā spicē – skatu laukumā un apskatīt Rīgas panorāmu.

LNB sabiedrisko attiecību speciālists Augusts Zilberts informē, ka pilna apjoma lasītāju apkalpošanu bibliotēka uzsāks no septembra, kad ēkā būs izvietoti visi nepieciešamie krājumi. Jau visas vasaras garumā ikvienam interesentam bija iespēja iepazīties ar jauno bibliotēkas ēku – Gaismas pili – un apmeklēt tajā notiekošos kultūras pasākumus.

Bibliotēkas jaunie pakalpojumi:

  • LNB un sadarbības partneru īstenotas izstādes, publiskas diskusijas, prezentācijas, koncerti un kinoseansi;
  • iespēja skatīties 35 mm kinofilmas;
  • Latvijas Grāmatniecības muzeja un mainīgās LNB krājumu ekspozīcijas;
  • cilvēkiem ar kustību traucējumiem tiks nodrošināta pieeja visiem bibliotēkas pakalpojumiem, īpaši aprīkotas darba vietas cilvēkiem ar redzes traucējumiem;
  • digitālā bibliotēka – piekļuve arī ar autortiesībām aizsargātiem LNB materiāliem no jebkuras bibliotēkas Latvijā;
  • bezmaksas Wi-Fi;
  • 3600 Rīgas panorāma;
  • Ziedoņa zāle ar vairāk nekā 400 vietām koncertiem, kino un konferencēm;
  • konferenču centrs;
  • 10 dažādas grupu nodarbību telpas (6–16 cilvēkiem);
  • individuālās darba telpas.

Nākamgad Latvija kļūs par prezidējošo valsti Eiropas Savienības Padomē un vadīs tās darbu. Tiek plānots, ka jaunajā bibliotēkas ēkā no 2015.gada janvāra līdz jūlijam notiks prezidentūras pasākumi un šeit atradīsies preses centrs. Šajā laikā lasītājiem nebūs pieejamas atsevišķas bibliotēkas telpas.

[PDF] Gaismas pils oficiālās atklāšanas pasākumu programma

[PDF] Novadu dienu programma

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI