NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
12. jūlijā, 2013
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Ekonomika
2
2

Aicinājums uzņēmējiem: esi godīgs eiro ieviesējs!

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Uzlīme tirdzniecības vai pakalpojumu sniegšanas vietā kalpos par publisku apliecinājumu, ka uzņēmums atbalsta godīgas attiecības ar klientiem. Klienti zinās un atpazīs, ka uzņēmums veicis godīgu un normatīvajos aktiem atbilstošu cenu pārrēķinu no latiem uz eiro, neizmantojot valūtas maiņu nepamatotai cenu celšanai.

FOTO: Valsts kanceleja

Piektdien, 12.jūlijā, valdības vadītājs Valdis Dombrovskis, finanšu ministrs Andris Vilks, ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, uzņēmēju organizāciju vadītāji un vairāki desmiti komersantu parakstīja iniciatīvas "Godīgs eiro ieviesējs" memorandu. Šādi pausta apņemšanās neizmantot eiro ieviešanu preču un pakalpojumu cenu celšanai. Tā ir laba vēsts patērētājiem – lai gan dalība šajā labas gribas kustībā ir brīvprātīga, taču tas vienlaikus ir uzņēmuma reputācijas jautājums.

No nākamās nedēļas visi interesenti, kas gatavi ievērot memoranda principus, tam varēs ērti pievienoties elektroniskā formātā mājaslapā www.godigseiroieviesejs.lv, kurā būs publiskots saraksts ar uzņēmumiem, kas jau ir pievienojušies memorandam. Arī sabiedrība varēs iesaistīties, jo mājaslapā varēs ziņot, ja cenu pārrēķināšana nebūs notikusi atbilstoši noteiktajam eiro kursam.

Pievienojoties iniciatīvai "Godīgs eiro ieviesējs", komersanti apņemas nodrošināt godīgu cenu pārrēķinu no latiem uz eiro, ievērojot oficiālo valūtas maiņas kursu 0,702804 lati par vienu eiro. Memoranda parakstītāji apņemas tā principus ievērot savā ikdienas darbā no pievienošanās brīža visu laika periodu, kamēr cenas tiks norādītas abās valūtās.

Savukārt iedzīvotājiem der zināt, ka ir īpaša emblēma, kas izgatavota kā uzlīme. Ja tā izvietota tirdzniecības vietā vai pakalpojumu sniegšanas vietā (piemēram, lielveikalā, frizētavā), tas ir signāls par attiecīgā uzņēmuma iesaisti šajā labas gribas kustībā – būt godīgiem pret patērētājiem. Iniciatīvas autori uzlīmes nozīmi skaidro šādi:

"Informācija par visiem tirgotājiem un pakalpojumu sniedzējiem, kas pievienojušies memorandam, būs publiski pieejama ikvienam iedzīvotājam. Iniciatīvas "Godīgs eiro ieviesējs" uzlīme tirdzniecības vai pakalpojumu sniegšanas vietā kalpos par publisku apliecinājumu, ka uzņēmums atbalsta godīgas attiecības ar klientiem. Klienti zinās un atpazīs, ka uzņēmums veicis godīgu un tiesību aktiem atbilstošu cenu pārrēķinu no latiem uz eiro, neizmantojot valūtas maiņu nepamatotai cenu celšanai."

"Uzlīme veikalā ir signāls par attiecīgās tirdzniecības vietas iesaisti šajā labas gribas kustībā – būt godīgiem pret patērētājiem."

Nolūkā nodrošināt iedzīvotājiem ērtu, saprotamu un vieglu pāreju norēķinos no latiem uz eiro, Ekonomikas ministrija kopā ar komersantiem uzsākusi iniciatīvas "Godīgs eiro ieviesējs" īstenošanu. Kāds ir tās mērķis? Tā ir aicinājums uzņēmējiem veikt pareizu un precīzu cenu pārrēķinu un norādīšanu pirms un pēc eiro ieviešanas Latvijā.

Iniciatīvas "Godīgs eiro ieviesējs" ietvaros starp valdību, uzņēmumiem un tos pārstāvošajām organizācijām piektdien, 12.jūlijā, noslēgts sadarbības memorands. Vienlaikus tas ir publisks aicinājums visiem uzņēmumiem  - pievienojieties memorandam un esiet godīgi pret patērētājiem!

Memorandu no valdības puses parakstīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts un finanšu ministrs Andris Vilks, savukārt no komersantu puses kā pirmos pievienoties memorandam aicinātas lielākās uzņēmumu asociācijas. Memoranda svinīgajā parakstīšanā piedalījās arī vairāk nekā 30 uzņēmēji no dažādām nozarēm, kuri arī pievienosies memorandam.

Atgādinām, ka iniciatīvas "Godīgs eiro ieviesējs" memorands tapa sabiedriskās apspriešanas rezultātā. LV portāls jau rakstīja, ka tas apvieno galvenās godīgas komercprakses vērtības un patērētāju tiesību aizsardzības pamatprincipu ievērošanu. Memorands paredz uzņēmēju brīvprātīgu apņemšanos, ka cenu pārrēķināšana notiks saskaņā ar Euro ieviešanas kārtības likumā paredzētajiem principiem.

Iniciatīvas "Godīgs eiro ieviesējs" vienotais logo, ko izmantos uzņēmumi, kuri būs pievienojušies memorandam, būs būtisks reputācijas vadības instruments uzņēmējiem un dos iespēju patērētājiem viegli orientēties godīgo eiro ieviesēju vidū.

Ko paredz memorands

Principi

Uzņēmēju pievienošanās memorandam ir brīvprātīga un ar pievienošanās brīdi uzņēmējs saviem klientiem un sadarbības partneriem apliecina godprātīgu un atbildīgu uzņēmējdarbības praksi un šī memoranda pamatprincipu ievērošanu uzņēmuma ikdienas darbā:

  • neizmantot eiro ieviešanu preču un pakalpojumu cenu celšanai;
  • visām precēm un pakalpojumiem norādīt skaidras un nepārprotamas cenas latos un eiro cenu paralēlās atspoguļošanas periodā no 2013.gada 1.oktobra līdz 2014.gada 30.jūnijam;
  • nodrošināt godīgu cenu pārrēķinu no latiem uz eiro, ievērojot oficiālo valūtas maiņas kursu 1 EUR = 0,702804 LVL un cenu matemātiskās noapaļošanas principus, kā arī ar cenu pārrēķinu un norādīšanu saistītos normatīvos aktus;
  • uzņēmējs savu iespēju robežās veicina savu sadarbības partneru, piegādātāju un klientu pievienošanos iniciatīvai, pēc iespējas skaidrojot memoranda mērķi un principus eiro ieviešanas periodā;
  • uzņēmējs informē un apmāca darbiniekus par jautājumiem, kas saistīti ar eiro ieviešanu, nodrošinot viņu spēju savas kompetences ietvaros izskaidrot klientiem cenu norādīšanas principus.

Ar pilnu memoranda tekstu var iepazīties Ekonomikas ministrijas mājaslapā šeit.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI