NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inta Šaboha
LV portāls
15. februārī, 2013
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Valsts pārvalde
6
6

Klajā laista vēl viena Satversmes komentāru grāmata

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šogad 15.februāris ir dubulti svētki – ne tikai Satversmes pieņemšanas 91.gadadiena, bet arī grāmatas „Latvijas Republikas Satversmes komentāri. VI nodaļa. Tiesa. VII nodaļa. Valsts kontrole” atvēršana.

FOTO: Boriss Koļesņikovs

Šodien, 15.februārī, Latvijas Republikas Satversmes pieņemšanas 91.gadadienā Augstākajā tiesā notika oficiālā izdevēja „Latvijas Vēstnesis” Grāmatu apgādā izdotās grāmatas „Latvijas Republikas Satversmes komentāri. VI nodaļa. Tiesa. VII nodaļa. Valsts kontrole” atvēršanas svētki.

"1922.gada 15.februāra Satversme šobrīd ir sa­augusi ar mūsu valstiskumu un nav atdalāma no latviešu tautas nacionālās identitātes un pašapziņas. Lai arī par šī konstitucionālā mantojuma saturu un kodolu diskutē joprojām, Satversme ir stiprināma (pilnveidojama), nevis nomaināma pret citu Satversmi," tā grāmatas "Latvijas Republikas Satversmes komentāri. VI nodaļa. Tiesa. VII nodaļa. Valsts kontrole" priekšvārdā raksta izdevuma zinātniskais vadītājs profesors Dr.iur. Ringolds Balodis.

Grāmatas atvēršanas svētkos piedalījās arī Valsts prezidents Andris Bērziņš un sacīja, ka veids un laiks, kā tiek atzīmēta Satversmes pieņemšanas 91.gadadiena un jaunas Satversmes komentāru grāmatas atvēršanas svētki, ir izcils: "Mēs nerīkojam pieņemšanu ar vīnu, bet atzīmējam Satversmes pieņemšanu ar grāmatu."

Satversmes komentāru otrā grāmata

Jaunajā Satversmes komentāru grāmatā ir iekļauti Satversmes VI un VII nodaļas komentāri, un darbs pie šā unikālā izdevuma ilga divus gadus. Tā kā konkrētās Satversmes nodaļas ir par atsevišķām institūcijām (par tiesu un Valsts kontroli), katras izdevuma nodaļas sākumā ir ievads, kas ir oriģināls un patstāvīgs pētījums, kurā analizēta attiecīgā institūta ideja un attīstība Latvijā.

Katram komentāram ir sava struktūra – ievads, panta ģenēze un panta saturs.

Kā izdevuma priekšvārdā norāda tā zinātniskais vadītājs profesors R.Balodis, "konstitūcijas komentēšana ir visai specifisks zinātniski pētniecisks darbs. Konstitūcijas rakstiskais formāts liek konstitūcijas interpretētājiem ievērot rakstīto burtu. Tā nav vērsta uz kādu atsevišķa, sasāpējuša konstitucionālā jautājuma risināšanu. Satversmes normu komentētāja virsuzdevums ir "pārdomāta, paklausīga konstitūcijas izdevēja gribas piefiksēšana"".

Arī valsts kontroliere Elita Krūmiņa uzskata, ka "valsts konstitūcijas izrunāšana ir ne tikai vien profesionāls izaicinājums, bet arī cieņas izrādīšana valsts nacionālajām pamatvērtībām".

Konstitūcijas komentāri - zinātnisks projekts

Satversmes nodaļu skaidrošana jeb komentēšana ir Latvijas Universitātes zinātniskais projekts "Latvijas Republikas Satversmes komentāri". Tas uzsākts 2008.gadā, un šobrīd ir skaidrotas trīs (VI, VII un VIII) no astoņām Latvijas Republikas Satversmes nodaļām, pie divām nodaļām (I un IV) ir sākts komentēšanas darbs.

Pirmo Satversmes komentāru grāmatu "Latvijas Republikas Satversmes komentāri, VIII nodaļa. Cilvēka pamattiesības" oficiālā izdevēja "Latvijas Vēstnesis" Grāmatu apgāds izdeva 2011.gadā, un tā publiskajā telpā tika nodēvēta par nacionālās juridiskās kultūras sasniegumu.

Arī citi izdevumi par Satversmi

Oficiālā izdevēja "Latvijas Vēstnesis" Grāmatu apgāds ir izdevis vairākas vērtīgas un satura ziņā saistošas grāmatas par Satversmi:

  • izdevums "Latvijas Republikas Satversme", kur Latvijas pamatlikums tulkots astoņās valodās - latgaliešu, lībiešu, igauņu, lietuviešu, angļu, franču, vācu un krievu valodā. Ar šo izdevumu iepazīstina LV portāla sagatavotais raksts, bet šeit aplūkojama un iegādājama grāmata;
  • izdevums "Latvijas Republikas Satversmes komentāri, VIII nodaļa. Cilvēka pamattiesības" bija pirmais izdevums, ar kuru uzsākās zinātniskais projekts Satversmes pantu komentēšanai. Plašāk ar to iepazīstina LV portāla raksts un intervija ar izdevuma redkolēģijas vadītāju Aivaru Endziņu. Grāmata pieejama šeit.
  • Jāņa Plepa grāmata "Satversmes iztulkošana".

Lai popularizētu konstitūciju kā tiesiskas valsts stūrakmeni un veicinātu tās lietošanu, ar oficiālā izdevēja "Latvijas Vēstnesis" atbalstu LV portāls, piešķirot lejuplādi, publiskoja Satversmes tulkojumus latgaliešu rakstu un lībiešu valodā, kā arī krievu valodā.

Īsumā par jauno Satversmes VI un VII nodaļas komentāri izdevumu:

  • Redkolēģija: Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris (redkolēģijas vadītājs), prof. Dr.iur. Aivars Endziņš, prof. Dr.iur. Sanita Osipova, prof. Dr.iur. Jānis Rozenfelds, Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, bijusī valsts kontroliere Ingūna Sudraba;
  • Autori (uzrādīti komentēto pantu secībā): Veronika Krūmiņa (VI nodaļas ievads), Jānis Neimanis (82.p.), Jautrīte Briede (83.p.), Annija Kārkliņa (84.p.), Laila Jurcēna (84.p.), Anita Rodiņa (85.p.), Alla Spale (85.p.), Anita Kovaļevska (86.p.), Ingūna Sudraba (VII nodaļas ievads), Ringolds Balodis (87. un 88.p.), Edvīns Danovskis (87. un 88.p.);
  • Apjoms: 240 lappuses;
  • Izdevums tapis Latvijas Universitātes zinātniskā projekta (Nr. 2011/ZP-301) ietvaros. Zinātniskais vadītājs profesors Dr.iur. Ringolds Balodis. Projekta atbalstītāji: Latvijas Republikas Valsts prezidents, Satversmes tiesa, Latvijas Universitātes Juridiskā fakultāte, VSIA "Latvijas Vēstnesis", Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrs, Valsts kontrole un "Lursoft".
Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI