NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
30. novembrī, 2012
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Veselība
1
2
1
2

Pasaules AIDS diena – iespēja veikt bezmaksas HIV testu

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pasaules AIDS dienas laikā brīvprātīgie jaunieši uzrunās apkārtējos par HIV/AIDS tēmu, dalīs SPKC sagatavotos informatīvos materiālus un sarkanās lentītes, kā arī aicinās veikt HIV testu.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV portāls

1.decembrī visā pasaulē jau 24.reizi atzīmēs Pasaules AIDS dienu, kuras galvenais mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni, celt informētības līmeni un mazināt aizspriedumus pret HIV/AIDS. Līdzīgi kā pagājušogad, arī šogad AIDS dienas tēma ir „Virzīties uz nulli: nulle infekciju, nulle diskriminācijas, nulle no AIDS mirušo”.

HIV jeb cilvēka imūndeficīta vīruss izraisa hronisku, lēni progresējošu infekciju, kuras gala stadijā attīstās AIDS. Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) sniegtā informācija norāda: Apvienoto Nāciju Organizācija pieļauj, ka ar HIV pasaulē varētu būt inficēti aptuveni 34 miljoni cilvēku.

Iegūtais imūndeficīta sindroms jeb AIDS ir slimību komplekss, kas attīstās HIV gala stadijā uz novājinātu organisma aizsargspēju fona. AIDS slimība izpaužas kā organisma pretestības spēju zudums pret slimībām.

AIDS dienas pasākumi

Kopš 1988.gada 1.decembra pasaulē ik gadu tiek atzīmēta Pasaules AIDS diena, kuras laikā visā pasaulē norisinās izglītojoši pasākumi un akcijas. To mērķis ir informēt sabiedrību par HIV/AIDS izplatību un profilakses iespējām, kā arī pievērst uzmanību HIV/AIDS problēmas nopietnībai. Šai dienā tiek dalītas sarkanas lentītes – pasaulē atpazīta zīme, kas simbolizē sapratni, līdzcietību un morālu atbalstu katram, kurš cieš no HIV/AIDS.

HIV infekciju nevar izārstēt, bet, ievērojot pareizu terapiju, ar to iespējams dzīvot.

Latvijā Pasaules AIDS dienas ietvaros notiek pasākumi ne tikai Rīgā, bet arī Bauskā, Cēsīs, Daugavpilī, Iecavā, Jēkabpilī, Liepājā un Olainē.

Pasaules AIDS dienas ietvaros ikvienam ir iespēja veikt bezmaksas HIV eksprestestu, saņemt informāciju un konsultāciju par HIV/AIDS un piedalīties citās aktivitātēs. Piemēram, Bauskā filmu vakarā, Daugavpilī mūzikas maratonā pret AIDS, savukārt Liepājā doties dziesmotā Lāpu gājienā. Līdztekus daudzu pilsētu ielās būs sastopami brīvprātīgie jaunieši no dažādām organizācijām, kuri uzrunās iedzīvotājus, dalīs informatīvos materiālus un sarkanās lentītes, kā arī aicinās iedzīvotājus veikt HIV eksprestestu tuvākajā HIV profilakses punktā.

 Ar Pasaules AIDS dienai veltīto pasākumu kalendāru un vietām, kur iespējams veikt bezmaksas HIV eksprestestu var iepazīties SPKC mājaslapā.

Šā brīža dati

SPKC direktora vietnieks Dzintars Mozgis informē, no 1987.gada līdz šā gada 1.novembrim kopā reģistrēti 5457 HIV gadījumi, 4526 personas no tām šobrīd ir dzīvas (3859 pacienti ar HIV un 667 pacienti ar vīrusu AIDS stadijā).

SPKC dati atklāj, ka šogad līdz 1.novembrim reģistrēti 270 HIV saslimšanas gadījumi (par 16% vairāk nekā šajā laika periodā pagājušajā gadā) un 98 AIDS gadījumi (par 3% vairāk nekā šajā laika periodā pagājušajā gadā). Visbiežāk HIV infekcija reģistrēta vecuma grupā no 20 līdz 39 gadiem. Šogad (līdz 1.novembrim) no 270 reģistrētiem HIV gadījumiem 180 ir minētajā vecuma grupā.

Ja rodas aizdomas, ka cilvēks ir inficējies ar HIV, tad vienīgā iespēja to noskaidrot ir, veicot HIV testu.

 "Lai gan statistika liecina, ka vērojams konstatēto saslimšanas gadījumu ar HIV pieaugums, nevar teikt, ka palielinājies kopējais HIV gadījumu skaits. Iespējams, ka esam iekarojuši riska grupu cieņu un uzticēšanos un viņi biežāk nāk pie mums pārbaudīties," norāda Dz.Mozgis.

Mīti un patiesība

Sabiedrībā pastāv vairāki mīti par HIV infekciju. Viens no tiem – iegūstot HIV infekciju, sekas vienmēr ir letālas. Taču svarīgi ir zināt: lai gan HIV infekciju nevar izārstēt, tomēr, ievērojot pareizu terapiju, ar to iespējams dzīvot. Protams, ir jāuzsāk ārstēšanās un tā būs jāturpina visu mūžu, taču, lietojot nepieciešamos medikamentus, slimību var kontrolēt (aizkavēt tās progresēšanu) un kļūt mazāk infekciozs citiem.

Otrs sabiedrībā izplatīts mīts – par iespējām inficēties ar HIV vīrusu. SPKC mājaslapā sniegtā informācija liecina: zinātniski ir pierādīti trīs veidi, kā HIV infekcija tiek pārnesta no vienas personas citai. Inficēšanās var notikt:

  1. dzimumakta laikā ar inficētu cilvēku, ja netiek lietots prezervatīvs;
  2. saskaroties ar inficētām asinīm, asiņu pagatavojumiem, donoru audiem vai citiem bioloģiskiem šķidrumiem, ja tie satur inficētas asinis;
  3. bērns var inficēties no mātes grūtniecības, dzemdību vai zīdīšanas laikā.

Inficēties ar HIV nevar:

  1. sarokojoties, apskaujoties, skūpstoties, šķaudot vai klepojot;
  2. lietojot kopīgus sadzīves priekšmetus (piemēram, dvieli);
  3. apmeklējot ārstniecības iestādes;
  4. lietojot kopīgu uzturu un traukus;
  5. apmeklējot kopīgu tualeti, dušu vai peldoties baseinā;
  6. braucot sabiedriskajā transportā;
  7. saskaroties ar sviedriem, asarām, siekalām un izdalījumiem no deguna, urīnu, izkārnījumiem, atvemtām masām (ja vien tie nesatur asinis);
  8. insektu vai dzīvnieku kodumu rezultātā.

Latvijas Sarkanā Krusta Veselības projektu vadītāja Vivita Ķīkule norāda uz vēl vienu sabiedrībā pastāvošu mītu – HIV skar tikai narkotiku lietotājus vai heteroseksuālus pārus. V.Ķīkule uzsver, ka tā nav patiesība, jo, piemēram, līdz šā gada 1.novembrim reģistrēti 270 HIV saslimšanas gadījumi, no kuriem 87 gadījumos HIV iegūts heteroseksuālu dzimumkontaktu ceļā.

HIV tests – vienīgā drošā liecība

Ikviens var censties sevi pasargāt no HIV infekcijas, ievērojot piesardzību, piemēram, nestājoties dzimumattiecībās bez prezervatīva lietošanas vai nedalot vienu šļirci ar vairākiem cilvēkiem. Plašāku informāciju par HIV profilaksi ir iespējams uzzināt HIV profilakses punktos.

AIDS dienas ietvaros ikviens ir aicināts veikt bezmaksas HIV eksprestestu.

Tomēr, ja rodas aizdomas, ka cilvēks ir inficējies ar HIV, tad vienīgā iespēja to noskaidrot ir, veicot HIV testu. Šī testa laikā cilvēkam tiek paņemtas asinis pārbaudei, kā arī sniegta gan pirmstesta, gan pēctesta konsultācija, kurā tiek izskaidroti visi ar HIV/AIDS saistītie jautājumi. HIV tests ir konfidenciāls, un rezultāti ir zināmi pēc 15-20 minūtēm.

SPKC publicētajā informācijā ir teikts, ka HIV testu ir ieteicams veikt šādos gadījumos:

  • ja ir bijis risks inficēties, piemēram, bijis nedrošs sekss vai notikusi narkotisko vielu  injicēšana ar citas personas šļirci;
  • ja pārbaudes nepieciešamību nosaka normatīvie akti (piemēram, visu veidu donoriem, vīzas saņemšanai, bērna adopcijas gadījumā; personām, kuras sniedz komercseksa pakalpojumus; personām, kuras aizturētas pirms izmeklēšanas izolatorā; dažu profesiju pārstāvjiem obligāto veselības pārbaužu ietvaros; grūtniecēm);
  • ja ārsts iesaka veikt HIV testu;
  • personām, kuras slimo ar tuberkulozi vai kādu seksuāli transmisīvu infekciju.

Nepieciešama ārstēšanās visas dzīves garumā

Maldīgs ir viedoklis, ka ar HIV inficējies cilvēks ir nolemts nāvei – šo slimību nevar izārstēt, tomēr ar to iespējams dzīvot. Biedrības "Apvienība HIV.LV" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Molokovskis skaidro, ka HIV inficētie var dzīvot pilnvērtīgu dzīvi, bet tikai rūpīgi ievērojot ārsta norādījumus.

HIV infekcijas nēsātājam ir jāuzsāk tūlītēja ārstēšanās un tā jāturpina visa mūža garumā. Savukārt, ievērojot pareizu terapiju, samazinās vīrusu skaits asinīs un dzimumorgānu izdalījumos – tādējādi cilvēks kļūst mazāk infekciozs citiem.

Tāpēc, kā uzsver Sarkanā Krusta pārstāve V.Ķīkule, ir ļoti būtiski, lai cilvēki šaubu gadījumā labāk pārbaudītos uz HIV, tā iespējami izvairoties no nepatīkamām sekām gan sev, gan citiem.

Uzziņai

Pasaules AIDS dienas laikā bezmaksas HIV eksprestestus ir iespējams veikt:

  • HIV/AIDS konsultāciju kabinetā Rīgā, Klijānu ielā 7 (tālr. 67298080)

29.11. un 30.11.2012. plkst. 9:00-17:00
01.12.2012. plkst. 10:00-15:00

  • Latvijas Sarkanā Krusta HIV profilakses punktā Rīgā, Gaiziņa ielā 7 (tālr. 67686307)

30.11.2012. plkst. 15:00-19:00
01.12.2012. plkst. 11:00-16:00

  • Atbalsta centrā "DIA+LOGS" Rīgā, Dzirnavu ielā 195 (tālr.  67288500)

29.11. un 30.11.2012. plkst.14:00-18:00

  • Olainē, Zemgales ielā 57

30.11.2012. plkst. 16.00-18.00

  • Jēkabpils HIV profilakses punktā Jēkabpilī, Brīvības ielā 45

no 3.12. līdz 8.12.2012. plkst. 9.00-17.00

  • Bauskas HIV profilakses punktā Bauskā, Dārza ielā 12b

3.12.2012. plkst. 8.00-18.00.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI