NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
14. decembrī, 2011
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Veselības aprūpe
3
8
3
8

HIV testēšanas kampaņa

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Savlaicīga HIV diagnostika var glābt dzīvību, jo tādējādi var laicīgi uzsākt ārstēšanos, neinficēt citus un dzīvot pilnvērtīgu dzīvi.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Šobrīd Latvijā ir reģistrēti 5100 ar HIV inficēti cilvēki, un gandrīz 1040 no tiem ir noteikta diagnoze AIDS. Latvija atrodas starp četrām visaugstākās HIV izplatības valstīm Eiropas Savienībā – ar šādu statistiku Latvijas Infektoloģijas centrs iepazīstināja interesentus šā gada 1.decembrī, kad visā pasaulē 23.reizi atzīmēja AIDS dienu.
Šogad AIDS dienas sauklis bija „Sasniegt nulli”, kas izteica aicinājumu līdz 2020.gadam sasniegt nulli jaunu inficēšanās gadījumu ar HIV, nulli diskriminācijas gadījumu un nulli nāves gadījumu no AIDS. Sperot soli pretī šim aicinājumam, jau otro mēnesi Latvijā norit līdz šim plašākā HIV testēšanas kampaņa, kuras ietvaros jau ir izdalīti aptuveni 2,5 tūkstoši testu.

HIV eksprestesti

Pateicoties starptautiskās donororganizācijas "AIDS Healthcare Foundation" (AIDS veselības aprūpes fonds) atbalstam, biedrība "DIA+LOGS, atbalsta centrs visiem, kurus skar HIV/ AIDS" sadarbībā ar mediķiem jau otro mēnesi organizē plašu HIV testēšanas kampaņu. Latvijas iedzīvotājiem ir iespēja veikt bezmaksas INSTI HIV eksprestestu, papildus saņemt prezervatīvus un informatīvos bukletus.

Kampaņas laikā ģimenes ārstiem, ieslodzījumu vietu mediķiem un Latvijas pilsētu un lauku medicīnas iestādēm ir iespēja no biedrības šos eksprestestus saņemt par brīvu un tālāk piedāvāt saviem pacientiem. Biedrības "DIA+LOGS" valdes priekšsēdētāja Ruta Kaupe norāda, ka ārstiem vēl arī decembra mēnesī ir iespēja pieteikties un šos testus saņemt. Iesaiste testu veikšanā norisinās pēc ārstu brīvas iniciatīvas, taču ieguvēji viennozīmīgi ir pacienti.

Kampaņas laikā bezmaksas HIV eksprestesti ir pieejami:

  • Biedrības "DIA+LOGS" Atbalsta centrā

Rīgā, Dzirnavu ielā 135, telefons 67243101

  • Biedrības "Latvijas Sarkanais Krusts" sociālajā centrā "Gaiziņš"

Rīgā, Gaiziņa ielā 7

  • RSU Ambulancē, D korpusa pirmajā stāvā

Rīgā, Dzirciema ielā 16, telefons 67409236, 67409178

  • Pie ģimenes ārstiem vai medicīnas iestāžu darbiniekiem Latvijas pilsētās un pašvaldībās.

Kā norisinās testēšana

Ruta Kaupe stāsta, ka pirms testa veikšanas notiek konsultācija – medicīnas darbinieks klientu informē par visiem inficēšanās riskiem, sniedz atbildes uz interesējošiem jautājumiem, kā arī izskaidro, kas jādara, ja tests ir pozitīvs.

"Maldīgs ir viedoklis, ka ar HIV inficējies cilvēks ir nolemts nāvei."

Pēc testa veikšanas atbilde ir gatava stundas laikā. Svarīgi ir atcerēties, ka eksprestests vēl nenozīmē galīgo diagnozi, tāpēc pozitīva rezultāta gadījumā cilvēku nosūta uz Latvijas Infektoloģijas centru, lai apstiprinātu vai noraidītu diagnozi. "Jo ātrāk cilvēks uzzina savus testa rezultātus, jo ātrāk var uzsākt ārstēšanās kursu un saglabāt dzīves kvalitāti.

Kampaņas mērķis nav domāts tikai tādēļ, lai pārbaudītu, vai cilvēkam ir imūndeficīta vīruss. Šajā laikā pacients saņem nepieciešamo konsultāciju, lai viņam būtu skaidrs, kad ir vislielākā iespēja inficēties un kā to novērst," vēsta R.Kaupe.

Inficēšanās vēl nenozīmē beigas

Maldīgs ir viedoklis, ka ar HIV inficējies cilvēks ir nolemts nāvei. HIV infekciju nevar izārstēt, bet ar to var dzīvot, ja tiek ievērota pareizā terapija. R.Kaupe atklāj, ka pirmais pacients Latvijā, kam diagnosticēja cilvēka imūndeficīta vīrusu (HIV), joprojām dzīvo un ir darbspējīgs. (Pirmo HIV gadījumu Latvijā konstatēja 1987.gadā.)

HIV nēsātājiem ir jāuzsāk ārstēšanās: tā samazinās vīrusu skaits asinīs un dzimumorgānu izdalījumos un viņi var kļūt mazāk infekciozi citiem cilvēkiem, HIV kļūs par kontrolējamu infekciju un tiek aizkavēta tās progresēšana. Cilvēkam ir jāapzinās, ka HIV nekur nepazudīs, tas saglabājas cilvēka organismā visu mūžu, tāpēc ārstēšanās no šā vīrusa ir jāturpina visa mūža garumā.

"HIV infekciju nevar izārstēt, bet ar to var dzīvot, ja tiek ievērota pareizā terapija."

Vēl sabiedrībā pastāv aplams viedoklis, ka, ikdienas situācijās kontaktējoties ar HIV inficētu cilvēku, var inficēties ar šo vīrusu. Veselības ministrijas mājaslapā paustā informācija liecina, ka ar HIV nevar inficēties sadzīves kontaktu ceļā un insektu vai dzīvnieku kodumu rezultātā. Inficēšanās nenotiek:

  • atrodoties inficēta cilvēka tuvumā, sarokojoties, apskaujoties, skūpstoties, šķaudot vai klepojot;
  • lietojot kopīgus sadzīves priekšmetus (piemēram, dvieli, telefonu vai datoru);
  • saskaroties ar sviedriem, asarām, siekalām un izdalījumiem no deguna, urīnu, izkārnījumiem, atvemtām masām (ja vien tie nesatur asinis);
  • lietojot kopīgu uzturu un traukus;
  • apmeklējot kopīgu tualeti, dušu vai peldoties baseinā;
  • apmeklējot ārstniecības iestādes;
  • braucot sabiedriskajā transportā.

Inficēšanās ar HIV var notikt:

  • dzimumakta laikā ar inficētu cilvēku, ja netiek lietots prezervatīvs;
  • saskaroties ar inficētām asinīm, asiņu pagatavojumiem un citiem bioloģiskiem šķidrumiem, ja tie satur asinis;
  • mātes var inficēt bērnu grūtniecības, dzemdību vai zīdīšanas laikā.

Ministru kabineta 2003.gada 4.novembra noteikumu Nr.628 "Cilvēka imūndeficīta vīrusa infekcijas (HIV) un AIDS izplatības ierobežošanas un ar HIV inficētu personu un AIDS slimnieku ārstēšanas organizatoriskā kārtība" 15.pants nosaka, ka Latvijas Infektoloģijas centrs metodiski vada inficēto personu un AIDS slimnieku medicīnisko aprūpi, kā arī nodrošina pēcekspozīcijas profilaksi un konsultatīvo medicīnisko palīdzību. Valsts apmaksā HIV ārstēšanu Latvijā. Infektoloģijas centra mājaslapā ir pieejama plaša informācija par to, kas ir HIV un AIDS, kā no tā izvairīties un kā rīkoties inficēšanās gadījumā.

UZZIŅAI

Ar HIV inficētiem cilvēkiem decembrī ir iespēja doties uz biedrības "DIA+LOGS" telpām (Rīgā, Dzirnavu ielā 135) un saņemt bezmaksas pretgripas vakcīnu.
Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI