NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inta Šaboha
LV portāls
22. novembrī, 2012
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Politika
2
2

Aktivitātes administratīvā sloga mazināšanā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts kanceleja kopā ar ministrijām aktīvi iesaistās, lai mazinātu administratīvo slogu iedzīvotājiem valsts pārvaldes iestādēs.

LV portāla infografika

Jau septīto mēnesi visi valsts iedzīvotāji ir aicināti iesaistīties akcijā „Mazināsim slogu kopā!”, kuras ietvaros Valsts kanceleja (VK) un ministrijas cenšas ierobežot administratīvā sloga izpausmes valsts institūcijās. VK direktores vietniece Eva Upīte norāda, ka kopš akcijas sākuma no iedzīvotājiem ir saņemti vairāk nekā 100 priekšlikumi.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, uzrunājot konferences "Labāks regulējums efektīvai pārvaldībai un partnerībai" dalībniekus, sacīja: "Uz klientu orientēta valsts pārvalde, klientam draudzīgi un ērti pieejami pakalpojumi, kā arī līdz minimumam samazinātas administratīvās procedūras – ir iespēja valstij nākt pretim sabiedrībai. Samazinot izmaksas, ko rada valsts noteikto prasību izpilde, tiek atbrīvoti komersantu laika un finanšu resursi pakalpojumu un preču radīšanai un vienlaikus optimizēti valsts pārvaldes iestāžu resursi, kas tiek tērēti pārbaudēm un kontrolēm."

Valsts kanceleja pēdējā gada laikā ir īstenojusi vairākas aktivitātes, lai mazinātu administratīvo slogu un atvieglotu dažādu procedūru veikšanu iedzīvotājiem. "Mums ir iespējas sniegt pakalpojumu dažādi – varam no cilvēka uz cilvēku sūtīt uzņēmēju, lai viņš saņem vienu atļauju, otru atļauju, bet var darbu organizēt tā, lai cilvēks šo pakalpojumu saņemtu vienuviet. Un tas ir mūsu mērķis," skaidro VK direktores vietniece Eva Upīte.

Akcija "Mazināsim slogu kopā!"

Kopš šā gada 17.maija Ministru kabineta mājaslapas sadaļā "Mazināsim slogu kopā!" ikvienam ir radīta iespēja ziņot par sarežģītām procedūrām, ar kurām iedzīvotājs ir saskāries valsts pārvaldes institūcijās, kā arī iesniegt savus priekšlikumus un ierosinājumus administratīvā sloga mazināšanā. Akcijas mērķis ir atvieglot iedzīvotājiem dažādu procedūru veikšanu un samazināt administratīvo slogu valsts pārvaldes iestādēs.

"VK pēdējā gada laikā ir īstenojusi vairākas aktivitātes, lai mazinātu administratīvo slogu un atvieglotu dažādu procedūru veikšanu iedzīvotājiem."

Iedzīvotāji ir aicināti aizpildīt anketu, ja ir nācies saskarties ar kādu no šādiem gadījumiem:

  • prasīta privātpersonu fiziska klātbūtne, piemēram, izziņas vai atļaujas saņemšanai;
  • prasīta tādu dokumentu iesniegšana, kas jau ir valsts institūciju rīcībā;
  • dokumentus nevar iesniegt vai saņemt elektroniski;
  • tiek radīti nesamērīgi finansiāli izdevumi un laika patēriņš.

E.Upīte norāda, ka vairums no iesniegtajiem priekšlikumiem ir bijuši par sarežģītām procedūrām un par lēnu un neefektīvu apkalpošanu. Speciāliste atklāj, ka kopš sūdzību saņemšanas brīža šīs problēmas tikušas novērstas vienas nedēļas laikā.

Elektroniskā anketa, kurā var norādīt gan savas pretenzijas, gan ierosinājumus un priekšlikumus, ir pieejama tiešsaistē. Ministru kabineta mājaslapas sadaļā "Mazināsim slogu kopā!" iespējams iepazīties ar Valsts kancelejas un ministriju paveikto, mazinot administratīvo slogu, kā arī atbildēm uz iedzīvotāju jautājumiem.

Turpmākie darbības virzieni

E.Upīte konferencē "Labāks regulējums efektīvai pārvaldībai un partnerībai" klātesošos iepazīstināja ar Valsts kancelejas paveikto administratīvā sloga samazināšanā. Speciāliste norādīja, ka Valsts kanceleja šai ziņā darbojas vairākos virzienos. Viens no tiem ir tiesību aktu sākotnējās ietekmes izvērtēšana, novērtējot tiesību aktu izdošanas lietderīgumu un pamatojumu. Nākamais virziens ir neatkarīgie pētījumi, kas ļauj veikt problēmu padziļinātu ekspertīzi. Kā arī svarīga ir iedzīvotāju iesaiste akcijā "Mazināsim slogu kopā!", kas sniedz atgriezenisko saiti.

"Eva Upīte skaidro, ka valsts pārvalde virzās uz konkrētu mērķi – maksimālu efektivitāti."

E.Upīte informē, ka tālāk Valsts kanceleja sadarbībā ar Tieslietu ministriju un ekspertiem plāno administratīvā procesa pilnveidošanu (veikt administratīvās procedūras izvērtējumu, skatīties, ko iespējams paveikt efektīvāk). Līdztekus tam ir plānots izvērtēt pārskatu samazināšanas iespējas un veikt ikgadējos pasākumus administratīvā sloga mazināšanā. Speciāliste skaidro, ka valsts pārvalde virzās uz konkrētu mērķi – maksimālu efektivitāti.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI