E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8991
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Var vērsties tiesā pret izdevniecību par neatļautu fotogrāfijas izmantošanu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. februārī, 2016
Ariadna Velšere

Bilde, kurai esmu autore, tika publicēta žurnālā, nenorādot nedz autora vārdu, nedz avotu, no kura bilde tika ņemta. Uz personīgu e-pastu žurnāla redaktore ir atbildējusi, ka man ir jāsazinās ar bildes “īpašniekiem”, jo bilde ir no viņu personīga arhīva, bet, kā jau minēju, pie bildes nav norādīts pilnīgi nekas, kas liecinātu par to izcelsmi un mana modele arī apstiprināja, ka ir vienkārši iedevusi šo bildi žurnālam un ne par ko papildus netika jautāta. Es vēlētos uzzināt, kādas man ir tiesības kā autoram šajā situācijā ? Žurnāla redaktore man neatvainojas. Mans vārds netika norādīts pie mana darba (publicēto žurnālā uz visu lapu) un manam darbam vispār nekas klāt netika norādīts, pretēji redaktores atbildei, pat nav norādīts, ka bilde ir no personīgā arhīva. Cik saprotu, žurnāla redaktore vēlas, lai griežos pret modeli, bet man šajā gadījumā tas nešķiet pieņemami.

A
atbild:
17. februārī, 2016
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Fotogrāfijas izmantošana komerciāliem nolūkiem bez autora piekrišanas ir pārkāpums. Jebkura uzņemtā fotogrāfija ir tās personas, kura to fotografējusi, autordarbs. Jūsu kā autora tiesības aizsargā Autortiesību likums. Minētais likums darba autoram sniedz vairākas tiesības, tai skaitā aizliegt vai atļaut sava darba izmantošanu, tiesības tikt atzītam kā autoram, kā arī aizliegt jebkādi pārveidot savu darbu, ja tas tiek izplatīts.

Autortiesību likuma 69.1pants nosaka, ka, ja personas vainas dēļ notikusi autortiesību vai blakustiesību objektu prettiesiska izmantošana, autortiesību vai blakustiesību subjekti ir tiesīgi prasīt radītā zaudējuma un morālā kaitējuma atlīdzību. Zaudējumu atlīdzības un morālā kaitējuma apmērs nosakāms saskaņā ar Civillikumu. Nosakot zaudējumu atlīdzības apmēru, var ņemt vērā arī tās personas negodīgi gūto peļņu, kura prettiesiski izmantojusi autortiesību vai blakustiesību objektu.

Jums ir tiesības vērsties pie komersanta un prasīt kompensāciju. Ja komersants nepiekrīt, tad ir tiesības vērsties tiesā pret šo komersantu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas