E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8024
Lasīšanai: 3 minūtes

SIA maksātnespēja

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. septembrī, 2015
Zane

Labdien! 2015.gada jūlijā ar tiesas spriedumu pasludināja SIA maksātnespēju, kurai kā kreditori pieteicās VID un SIA darbinieki. Maksātnespējas administrators septembrī pieņēma Ziņojumu par parādnieka mantas neesamību ar norādi, ka ir iespējams iesniegt administratoram priekšlikumu par parādnieka maksātnespējas procesa finansējumu. Vēlētos uzzināt, vai likumā ir noteikts kā noformēt un kādu informāciju iekļaut iebildumos vai priekšlikumos? Tāpat vēlētos zināt, cik izmaksās procesa finansēšana un vai tā sniegs garantu parāda atgūšanai?

A
atbild:
15. oktobrī, 2015
Maksātnespējas administrācija
Živile Krēsliņa, juriskonsulte

Maksātnespējas likums neparedz kādu speciālu formu, kādā būtu noformējami kreditora sniegtie iebildumi un priekšlikumi, tādēļ tos var sagatavot gluži tāpat kā jebkuru citu dokumentu. Proti, administratoram sniedzamie iebildumi vai priekšlikumi ir noformējami rakstveidā, un attiecīgajā dokumentā jāiekļauj Dokumentu juridiskā spēka likuma 4.panta pirmajā daļā norādītie rekvizīti jeb dokumenta autora vārds un uzvārds, dokumenta datums un paraksts.

Tāpat, ievērojot to, ka administrators izvērtēs iesniegto iebildumu vai priekšlikumu pamatotību, jāievēro, ka dokumentam jāsatur informācija, kas pamato kreditora viedokli, piemēram, ja kreditors iebilst pret maksātnespējas procesa izbeigšanu pēc ziņojuma par parādnieka mantas neesamību, viņam būtu jānorāda viņa rīcībā esošā informācija, ka parādniekam ir realizējami aktīvi, tādēļ process nav izbeidzams utt.

Gadījumā ja ticis sastādīts ziņojums par parādnieka mantas neesamību, administrators ir konstatējis, ka parādniekam nav realizējamu aktīvu. Ja ir iespēja atgūt parādnieka mantu, piemēram, no parādnieka debitoriem, maksātnespējas process var tikt turpināts, piesaistot nepieciešamo finansējumu.

Būtībā administratoram informācija par to, cik liela ir iespēja atgūt parādnieka mantu, ir jānorāda ziņojumā par mantas neesamību. Tomēr, ja ziņojumā iekļautā informācija nav pietiekama, lai Jūs izvērtētu savu interesi iesaistīties maksātnespējas procesa finansēšanā, Jums ir tiesības vērsties pie konkrētā administratora un prasīt no viņa informāciju, kādas ir parādnieka mantas atgūšanas iespējas un kāds ir risks, ka manta netiks atgūta, un attiecīgi procesa finansētājs nesaņems atpakaļ finansēšanā ieguldītos līdzekļus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas