E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7809
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Par dalībnieku sapulces sasaukšanas kārtību

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. augustā, 2015
Andrejs

Labdien! Vēlos saņemt padomu, kā rīkoties šādā situācijā. Man kā sabiedrības ar ierobežotu atbildību dalībniekam, fiziskai personai, pieder 50% no sabiedrības kapitāla daļām. Pārējie 50% pieder citam dalībniekam, kurš ir arī sabiedrības valdes loceklis. Valdes loceklis ļaunprātīgi nepilda savus pienākumus, bez jebkāda pamata atsavina SIA īpašumus, liek šķēršļus informācijas saņemšanai par SIA grāmatvedības kārtošanu. Jautājums: Kādā veidā es kā dalībnieks, kuram ir tikai 50% balsstiesību, varu vai nu izteikt neuzticību valdei un atsaukt valdes locekli, vai nu ievēlēt sevi par otro valdes locekli, lai pašam veiktu kontroli par sabiedrības saimniecisko darbību, ja otrais dalībnieks un valdes loceklis nepiekrīt tam un dalībnieku sapulces laikā balso pret. Komerclikuma 216.panta 1.daļa nosaka, ka dalībnieku lēmums ir pieņemts, ja par to nodotas vairāk par pusi no dalībnieku sapulcē pārstāvētajām balsīm, ja likumā vai statūtos nav noteikts lielāks balsu skaits, bet man ir tikai 50%. Kā pareizi rīkoties šādā situācijā? Vai LR Uzņēmumu reģistrs var pēc dalībnieka lūguma sasaukt sapulci un lemt par valdes locekļa atcelšanu vai otrā valdes locekļa ievēlēšanu? Paldies.

A
atbild:
07. septembrī, 2015
Uzņēmumu reģistrs
Krists Viļumsons, Juridiskās nodaļas juriskonsults

Saskaņā ar Komerclikuma 213.panta trešās daļas 3.punktu valdei ir pienākums sasaukt dalībnieku sapulci, ja to pieprasa dalībnieki, kas pārstāv ne mazāk kā 1/10 daļu no sabiedrības pamatkapitāla. Savukārt Komerclikuma 224.panta pirmās daļā ir noteikts, ka dalībnieku sapulce ar savu lēmumu ievēlē un atsauc valdes locekļus. Tas nozīmē, ka sabiedrības dalībnieki ir tiesīgi lūgt sasaukt dalībnieku sapulci un lemt par valdes locekļa atsaukšanu no amata, tā vietā ievēlot jaunu valdes locekli.

Savukārt saskaņā ar Komerclikuma 213.panta ceturto daļu, ja valde nesasauc dalībnieku sapulci mēneša laikā no pieprasījuma saņemšanas dienas, to pēc jebkura dalībnieka pieprasījuma sasauc padome. Ja padome nesasauc dalībnieku sapulci viena mēneša laikā no pieprasījuma saņemšanas dienas, to sasauc komercreģistra iestāde par maksu. Komercreģistra iestādei maksu un sapulces sasaukšanas izdevumus samaksā pieprasītājs.

Ja sapulces sasaukšanai bijis pamatots iemesls, sabiedrība sedz komercreģistra iestādei samaksāto summu. Tādējādi komercreģistra iestāde ir tiesīga sasaukt dalībnieku sapulci tad, ja sabiedrības valde un padome (ja tāda ir) nesasauc dalībnieku sapulci.

Papildus norādāms, ka Valsts pārvaldes iekārtas likuma 10.panta pirmajā daļā noteikts, ka valsts pārvalde ir pakļauta likumam un tiesībām un tā darbojas normatīvajos aktos noteiktās kompetences ietvaros. Saskaņā ar likuma „Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru” vispārīgajiem noteikumiem Uzņēmumu reģistra darbības mērķis ir veikt šajā likumā noteikto tiesību subjektu reģistrāciju, lai nodibinātu tiesību subjektu juridisko statusu un nodrošinātu normatīvajos aktos noteikto ziņu (par reģistrētajiem tiesību subjektiem un juridiskajiem faktiem) publisku ticamību, kā arī lai nodrošinātu normatīvajos aktos noteikto ziņu pieejamību.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas