E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6505
Lasīšanai: 3 minūtes
26
26

Ja īpašumā reģistrēta īpašniekam nezināma juridiska persona

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. februārī, 2015
Aļona

Vēlētos jautāt, kas būtu jādara, ja manis (fiziskas personas) nopirktā jaunā dzīvokļa adrese ir kāda uzņēmuma juridiskā adrese? Ir nākušas dažas vēstules. Es mēģināju zvanīt uz to uzņēmumu un runāju ar tā pārstāvi, es lūdzu uzņēmumu pārreģistrēt adresi, bet lūgums tika ignorēts. Vai tiek (un kā) kontrolēta juridisko personu deklarēšanās kādā konkrētā adresē?

A
atbild:
24. februārī, 2015
Uzņēmumu reģistrs
Evija Ivdra, referente komunikāciju projektu jautājumos

Lai cīnītos pret fiktīvo adrešu izmantošanu, kopš 2011.gada 1.jūlija spēkā stājušies grozījumi Komerclikumā, tā 139. un 149.pantā nosakot, ka pieteikumam par juridiskās adreses reģistrēšanu komercreģistrā cita starpā ir jāpievieno valdes paziņojums par sabiedrības juridisko adresi, pievienojot nekustamā īpašuma (ēkas vai dzīvokļa īpašuma) īpašnieka izsniegtu piekrišanu sabiedrības juridiskās adreses reģistrācijai attiecīgajā ēkā vai dzīvokļa īpašumā.

Ņemot vērā minēto, personai (šajā gadījumā Jums), kura nav sniegusi rakstisku piekrišanu savā īpašumā reģistrēt kādas sabiedrības juridisko adresi, ir tiesības iesniegt iesniegumu Uzņēmumu reģistrā, norādot, ka attiecīgā sabiedrība neatrodas šajā adresē un nekustamā īpašuma īpašnieks nav sniedzis rakstisku piekrišanu sabiedrības juridiskās adreses reģistrācijai.

Uzņēmumu reģistrs, saņemot personas iesniegumu par komercsabiedrības juridiskās adreses reģistrāciju bez īpašnieka piekrišanas, sagatavo un nosūta brīdinājumu konkrētās sabiedrības amatpersonām uz deklarēto dzīvesvietu un uz sabiedrības juridisko adresi ar aicinājumu sniegt paskaidrojumu par sabiedrības nesasniedzamību juridiskajā adresē vai pieteikumu juridiskās adreses maiņas reģistrēšanai gadījumā, ja juridiskā adrese ir mainījusies. Brīdinājumā informācijas sniegšanai ir noteikts termiņš - trīs mēneši.

Ja izmaiņas komercreģistrā nav veiktas un noteiktajā termiņā nav saņemti komercsabiedrības paskaidrojumi, tad saskaņā ar Komerclikuma 314.panta trešo daļu Uzņēmumu reģistrs iesniedz prasības pieteikumu tiesai ar lūgumu izbeigt attiecīgās sabiedrības darbību.

Papildus norādāms, ka saskaņā ar Komerclikuma 314.panta divi prim daļu arī jebkura trešā persona, kuras likumiskās tiesības ir aizskartas, piemēram, Jūs, kā nekustamā īpašuma īpašniece varat vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par sabiedrības darbības izbeigšanu. Līdz ar to gadījumā, ja sabiedrība ir reģistrējusi juridisko adresi nekustamajā īpašumā bez nekustamā īpašuma īpašnieka piekrišanas, tad nekustamā īpašuma īpašniekam ir tiesības vērsties tiesā ar prasību par sabiedrības darbības izbeigšanu.

Labs saturs
26
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas