E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6274
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Ja vienošanās netiek pildīta, uzturlīdzekļi jāpiedzen tiesā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. janvārī, 2015
Laila

Kā un vai var piedzīt uzturlīdzekļus, ja šķiroties mums ir noslēgta vienošanās, ka katru mēnesi tiek pārskaitīti 50 lati (72 eiro)?

A
atbild:
09. februārī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja savstarpējā vienošanās netiek ievērota un uzturlīdzekļi netiek maksāti, ir jāsniedz prasība tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu.

Ja vienošanās ar bērna tēvu ir noslēgta kā notariāls akts, Jūs varat sniegt prasību tiesā par uzturlīdzekļu parāda un uzturlīdzekļu piedziņu. Šādā gadījumā uzturlīdzekļu parādu piedzen no tās dienas, kad atbildētājs pārstājis maksāt uzturlīdzekļus un izveidojās parāds. 

Taču, ja vienošanās nav taisīta notariāla akta formā, tas nav uzskatāms par notariālu aktu un Jums jāsniedz prasība tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu no dienas, kad iesniedzat prasību tiesā. 

Vēršam uzmanību, ka valstī ir noteikts minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kāds jānodrošina katram bērnam neatkarīgi no spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.37 "Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam" minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kāds jānodrošina katram bērnam no piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai, ir 25% no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas jeb 90 eiro mēnesī. Bērnam no 7 gadu vecuma līdz pilngadībai jānodrošina uzturlīdzekļi 30% no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas jeb 108 eiro mēnesī. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 296 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas