E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5270
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Dēlam jāceļ prasība tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. septembrī, 2014
Alda

Labvakar! Mūsu laulība ir šķirta jau gandrīz 2 gadus, dēls šogad augustā kļuva pilngadīgs, un tēvs uzskata, ka uzturlīdzekļi dēlam vairāk nepienākas un nemaksā tos. Līdz šim viņš tos maksāja nepietiekamā apmērā - 72 eiro, kaut dēlam bija jāsaņem 78,26 eiro no 01.01.2014. Dēls turpina mācības arodskolā un algotu darbu nestrādā. Ko man darīt?

A
atbild:
14. oktobrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 179.panta pirmā daļa noteic abu vecāku pienākumu samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Tātad likums neaprobežo šo pienākumu ar bērna pilngadības sasniegšanu. 

Ja panākt vienošanos par uzturlīdzekļu nodrošināšanu ar dēla tēvu nav iespējams, strīds jāizšķir tiesā. Tā kā Jūsu dēls ir sasniedzis pilngadību, prasība tiesā  par uzturlīdzekļu piedziņu no sava tēva puisim jāceļ pašam

Ar tiesas palīdzību piedzīt uzturlīdzekļus pilngadīgam jaunietim iespējams tajos gadījumos, kad nespējai sevi apgādāt ir objektīvi iemesli, piemēram, mācības skolā. Tāpēc tiesā kopā ar iesniegumu par uzturlīdzekļu piedziņu jāiesniedz izziņa no mācību iestādes, kurā dēls mācās, un informācija par to, līdz kuram laikam plānots mācīties.  

Vairāk lasiet LV portāla publikācijā „Uzturlīdzekļi pēc pilngadības sasniegšanas” un zemāk norādītajos skaidrojumos par līdzīgiem jautājumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas