E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4436
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Drošība

No valsts var izbraukt, ja policijas kontrole atcelta

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. maijā, 2014
Ivars Putniņš

Sveiki! Man ar tiesas spriedumu ir noteikts papildsods - policijas kontrole uz 3 gadiem. Strādāju un atzīmējos gandrīz 6 mēnešus. Pēc cik ilga laika es varu doties strādāt vai dzīvot uz ārzemēm? Vai man nepieciešama speciāla atļauja? Vai policijas inspektors var aizliegt izbraukt nepamatojot?

A
atbild:
28. maijā, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Latvijas Sodu izpildes kodeksa pārejas noteikumu 24.punktā ir noteikts:

„24. Papildsodu — policijas kontrole — turpina izciest personas, kurām tas piespriests, un tām piemērojami šādi policijas kontroles izpildes nosacījumi:

1) personai, kurai ar tiesas spriedumu noteikta policijas kontrole, var piemērot šādus ierobežojumus:

a) aizliegumu atstāt dzīvesvietu noteiktā diennakts laikā,
b) aizliegumu uzturēties noteiktās sabiedriskajās vietās,
c) aizliegumu izbraukt no noteiktas administratīvās teritorijas bez policijas atļaujas,
d) pienākumu no vienas līdz četrām reizēm mēnesī ierasties policijas iestādē, lai reģistrētos;

2) lai pārbaudītu, kā persona ievēro noteiktos ierobežojumus, policijas darbinieki var to apmeklēt dzīvesvietā jebkurā diennakts laikā;

3) personai, kurai ar tiesas spriedumu noteikta policijas kontrole, konkrētus ierobežojumus atbilstoši šā punkta 1.apakšpunktam nosaka policijas iestādes (pēc minētās personas dzīvesvietas) priekšnieks; /../”

Savukārt Krimināllikuma pārejas noteikumu 13.punktā ir šādas normas:

„13. Papildsodu — policijas kontroli — turpina izciest personas, kurām tas piespriests, un tām piemērojami šādi policijas kontroles izpildes nosacījumi:

1) ja persona ir nosacīti pirms termiņa atbrīvota no soda izciešanas, papildsoda — policijas kontroles — izpildi uzsāk ar brīdi, kad beigusies personas uzraudzība pēc nosacītas pirmstermiņa atbrīvošanas;

2) tiesa pēc brīvības atņemšanas iestādes administratīvās komisijas vai policijas iestādes iesnieguma var samazināt policijas kontroles termiņu vai policijas kontroli atcelt;

3) ja notiesātais papildsoda izciešanas laikā izdarījis jaunu noziegumu, tiesa neizciesto papildsoda laiku aizstāj ar brīvības atņemšanu un nosaka galīgo sodu saskaņā ar šā likuma 51.panta noteikumiem, divas policijas kontroles dienas rēķinot kā vienu brīvības atņemšanas dienu;

4) ja persona, kurai ar tiesas spriedumu noteikta policijas kontrole, ļaunprātīgi pārkāpj tās noteikumus, tiesa pēc policijas iestādes iesnieguma var aizstāt neizciesto papildsoda laiku, divas policijas kontroles dienas rēķinot kā vienu brīvības atņemšanas dienu. Policijas kontroles noteikumu pārkāpšana ir ļaunprātīga, ja persona gada laikā divas reizes administratīvi sodīta par šādu pārkāpumu.”

Tātad izbraukt no valsts varat tikai tad, ja policijas kontrole tiek atcelta; par to var lemt tiesa uz policijas iestādes iesnieguma pamata.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas