E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34046
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses

Kam izmaksā dzīvības apdrošināšanas atlīdzību

J
jautā:
27. septembrī, 2024
Sanita

Ir miris bērnu tēvs, viņam bija 50 gadu. Viņš bija apdrošināts, tai skaitā nāves gadījumā, kā arī tika veiktas iemaksas pensiju trešajā līmenī. Kā mantinieki var saņemt apdrošināšanu un pensijas uzkrājumu pensiju trešajā līmenī?

A
atbild:
Šodien

Dzīvības apdrošināšanas līgumā un pensiju trešā līmeņa uzkrājuma līgumā iespējams izvēlēties starp mantinieku un labuma guvēju norādīšanu. Ja attiecīgajos līgumos ir norādīts labuma guvējs, tad nāves gadījumā konkrētā persona var saņemt atlīdzību/uzkrājumu. Savukārt, ja līgumos norādīts, ka atlīdzību/uzkrājumu var saņemt mantinieki, to varēs saņemt mantojuma kārtībā. 

Lai būtu tiesības saņemt mirušās personas atstāto mantojumu, vispirms jāuzsāk mantojuma lieta, vēršoties pie zvērināta notāra. Mantošanas iesniegums jāiesniedz zvērinātam notāram, kas praktizē tajā apgabaltiesas darbības teritorijā, kur bija mantojuma atstājēja pēdējā deklarētā dzīvesvieta, bet, ja tā nav zināma,  pēc mantojamās mantas vai tās galvenās daļas atrašanās vietas.  

Šeit ir pieejama zvērinātu notāru kontaktinformācija un atrašanās vietas. 

Mantošanas iesniegumam pievienojami dokumenti vai pierādījumi par mantojuma atstājēja miršanas faktu, pēdējo deklarēto dzīvesvietu vai mantošanas iesnieguma iesniedzēja tiesībām mantot, taču minētos dokumentus vai pierādījumus var nepievienot, ja ziņas notārs var iegūt no Fizisko personu reģistra. 

Vairāk par mantošanas procesu varat uzzināt rakstā “Mantojuma kārtošanas process – soli pa solim”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 287 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas