E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32666
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Darījumi ieguldījumu kontā un nodokļa samaksas kārtība

J
jautā:
15. maijā, 2024
Krišs

Esmu atvēris kontu pie ārzemju brokera, kurš regulēts ES. Ir paziņots VID par ieguldījumu konta statusa piešķiršanu. Plānots veikt regulāras iemaksas. Saprotu, ka IIN jāmaksā brīdī, kad izmaksa no konta būs lielāka par iemaksāto summu. Kā tiek uzskaitīts, kur jāiesniedz dokuments par to, cik naudas līdzekļu konkrētajā brīdī ieskaitīts attiecīgajā kontā? 

A
atbild:
27. maijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Par ienākuma gūšanas dienu uzskata dienu, kad no ieguldījumu konta izmaksātā naudas summa pārsniedz ieguldījumu kontā iemaksāto naudas summu. 

Fiziskā persona veic iedzīvotāju ienākuma nodokļa samaksu par gūto ienākumu no ieguldījumu konta, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju un tai pievienojot ieguldījumu pakalpojumu sniedzēja sagatavoto ieguldījumu konta izrakstu. 

Ieguldījumu konta izraksts atspoguļo ieguldījumu kontā veiktās naudas iemaksas (tai skaitā iemaksas, kas saistītas ar vērtspapīru notikumiem) un no ieguldījumu konta veiktās naudas izmaksas. 

Konta izrakstā apkopota informācija par gada laikā ieguldījumu kontā izdarītajām iemaksām un no tā izdarītajām izmaksām, kā arī, ja ieguldījumu pakalpojumu sniedzējam ir pieejama tāda informācija, ziņas par naudas līdzekļiem, kas iegūti ieguldījumu konta darījumu izpildes rezultātā, un nodokļiem, kas ieturēti no attiecīgajiem naudas līdzekļiem. 

Ienākumu no ieguldījumu konta uzrāda gada ienākumu deklarācijas D11 pielikumā “Taksācijas gadā gūtie ienākumi, kuriem nepiemēro gada diferencēto neapliekamo minimumu un atvieglojumus”. 

Valsts ieņēmumu dienesta metodiskajā materiālā “Ienākums no ieguldījumu konta” ar piemēriem ir paskaidroti darījumi ieguldījumu kontā, veids, kā nosaka ienākuma gūšanas dienu, kā arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa samaksas kārtība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas