E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31900
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā apliecināt izglītības dokumenta piederību, ja mainīts uzvārds

J
jautā:
01. martā, 2024
Jana

Vai, iesniedzot izglītības dokumentus darba devējam vai augstskolai, uzsākot studijas, ir nepieciešams iesniegt visus dokumentus par uzvārda maiņu (arī laulības apliecības, spriedumus par šķiršanos u. c.), lai pierādītu uzvārda maiņas secību? Dažkārt tam izsekot un iesniegt dokumentus par uzvārda maiņas secību ir sarežģīti, jo, ja bijušas vairākas laulības, tās šķirtas un vairs nav laulības apliecību, uzvārds vairākkārt mainīts. Kā pierādīt, ka pirms visām uzvārda maiņām izsniegtais izglītības dokuments ir konkrētajai personai piederošs? Vai izziņa no arhīva par izglītības dokumentiem var tikt uzskatīta kā pierādījums personas dokumentu piederībai, ja šāda izziņa satur personas uzvārdu izglītības dokumentu izsniegšanas brīdī un pašreizējo kā izziņas pieprasītāja uzvārdu?

A
atbild:
15. martā, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls

Izglītības dokumentā ir norādīts tās personas uzvārds (X), kurai tas ir izsniegts. Ja uzvārds ir mainīts, jāpievieno dokumenti, kas apliecina, ka persona ar pašreizējo uzvārdu (Y) ir tā pati persona, kurai izglītības dokuments izsniegts. Parasti pietiek ar laulības apliecību, kurā norādīts gan pašreizējais, gan pirmslaulības uzvārds. Ja uzvārds ir vairākkārt mainīts, ne reizi neatgriežoties pie uzvārda, kāds bija izglītības dokumenta izsniegšanas brīdī (X), tad jāpievieno visu to laulības apliecību kopijas, kuras ļauj izsekot uzvārda maiņas secībai, lai rezultātā varētu identificēt, ka persona ar uzvārdu X un persona ar uzvārdu Y ir viena un tā pati persona.  

Izziņa no arhīva par izglītības dokumenta pieprasījumu nav pietiekams pierādījums personas X un Y identitātei, pat ja izziņā ietverts personas uzvārds attiecīgā izglītības dokumenta izsniegšanas brīdī un izziņas pieprasītāja pašreizējais uzvārds. Ja laulības apliecības, kas nepieciešamas personas X un personas Y identitātes apliecināšanai, ir nozaudētas, arhīvā jāpieprasa to kopijas (vai atbilstošas arhīva izziņas).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas