E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29926
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Individuālā komersanta tiesības veikt saimniecisko darbību

J
jautā:
17. jūlijā, 2023
Mārtiņš

Esmu darba ņēmējs un reģistrēts individuālais komersants. Vai es drīkstu kā IK izrakstīt rēķinu darba devējam par sniegtajiem pakalpojumiem? Pakalpojumi vai citi darbi nav saistīti ar darbu pie darba devēja vai minēti darba līgumā un pienākumu aprakstā. Pakalpojumu sniegšanai ir nepieciešami izdevumi, kuri tiks segti no ieņēmumiem. Piemēram, uzņēmums, kurā strādāju, vēlas veikt reklāmas kampaņu. Es vai mani darbinieki kā IK var to nodrošināt, sedzot nepieciešamos izdevumus un gūstot peļņu, izrakstot uzņēmumam rēķinu par sniegto pakalpojumu.

A
atbild:
19. jūlijā, 2023

Saskaņā ar Komerclikuma 1. panta pirmajā daļā norādīto individuālais komersants ir komercreģistrā ierakstīta fiziskā persona. Individuālajam komersantam ir tiesības veikt saimniecisko darbību, attiecīgi ir tiesības izrakstīt rēķinus. Jūsu aprakstītā sadarbība ir iespējama, ja individuālā komersanta sniegtie pakalpojumi nav saistīti ar darbinieka darbu pie darba devēja, ja starp darbinieku un darba devēju noslēgtā darba līguma ietvaros šos pakalpojumus nav iespējams sniegt (piemēram, cita rakstura darbs) un ja individuālais komersants sadarbības ietvaros nepakļaujas darba devēja noteiktajai darba kārtībai. Jums ir jānoformulē, uz kāda tiesiska darījuma pamata notiek jūsu sadarbība un tiek piestādīti rēķini.

Savukārt gadījumā, ja esat amatpersona jūsu darba devēja uzņēmumā, var pastāvēt interešu konflikts un sadarbība, visticamāk, nebūs iespējama.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas