E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29845
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses
2
2

Automašīnas turētājam vajag OCTA polisi

J
jautā:
06. jūlijā, 2023
Gita

Vai automašīnas turētājam vajag savu OCTA polisi? Kas sedz ceļu negadījumā izraisītos zaudējumus, ja turētājam nav polises, bet polise ir īpašniekam. Vai nesanāk tā, ka apdrošinātājs var pēc tam vērsties ar piedziņu pie turētāja, kuram galu galā būtu jāsamaksā? (Pieņemot, ka negadījuma vaininieks būtu turētājs.)

A
atbild:
13. jūlijā, 2023

Saskaņā ar Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumu (OCTA likums) obligātās apdrošināšanas objekts ir transportlīdzekļa īpašnieka vai tiesīgā lietotāja civiltiesiskā atbildība par ceļu satiksmes negadījumā nodarīto zaudējumu trešajai personai.

Īpašnieka civiltiesisko atbildību par katru ceļu satiksmē lietoto transportlīdzekli, noslēdzot apdrošināšanas līgumu, apdrošina ikviens transportlīdzekļa īpašnieks. Ja īpašnieks nodevis lietošanā citai personai transportlīdzekli, par kuru nav noslēgts apdrošināšanas līgums vai transportlīdzekļa lietošanas laikā ir beidzies apdrošināšanas līguma termiņš, apdrošināšanas līgumu īpašnieka vārdā slēdz transportlīdzekļa tiesīgais lietotājs. Transportlīdzekļa īpašniekam ir pienākums noslēgt apdrošināšanas līgumu, ja to nav noslēdzis transportlīdzekļa tiesīgais lietotājs.

Zaudējumu atlīdzina tas apdrošinātājs, kurš apdrošinājis zaudējumu nodarījušā transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesisko atbildību, vai Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs, ja apdrošināšanas atlīdzība izmaksājama no garantijas fonda.

Gadījumi, kādos apdrošinātājam un Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojam ir tiesības iesniegt regresa prasību, ir noteikti OCTA likuma 41. pantā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas