E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29181
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Likvidētas augstskolas dokumenti nonāk Latvijas Nacionālajā arhīvā

J
jautā:
16. aprīlī, 2023
Liāna

Labdien! Esmu beigusi juristus Sociālo tehnoloģiju augstskolā, kura pašreiz ir likvidēta. Ir jurista diploms. Patlaban mācos Daugavpils Universitātē, kur apgūstu kursu pedagoģiskajos pamatos. Daugavpils Universitāte apšauba mana diploma derīgumu, jo tā atvēruma labās puses apakšējā daļā nav norādīts datums, kad diploms izdots, līdz ar to es nevarēšu iegūt sertifikātu pedagoģijas pamatos, jo mans diploms ir nederīgs. Kā apliecināt, ka mans diploms ir derīgs? Kā es varu to apliecināt, ja augstskolas vairs nav? Paldies!

A
atbild:
26. aprīlī, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Kritērijus un kārtību, kādā izsniedz valsts atzītus augstāko izglītību apliecinošus dokumentus par akreditētas studiju programmas apguvi, kā arī minēto dokumentu paraugus nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 202 “Kārtība, kādā izsniedz valsts atzītus augstāko izglītību apliecinošus dokumentus”. Bakalaura diploma 3. lappusē jābūt norādītam diploma izsniegšanas datumam (noteikumu 1. pielikums). Tātad, ja diplomā nav veikts ieraksts par tā izsniegšanas datumu, dokuments uzskatāms par kļūdainu un tā vietā augstskolai būtu jāizsniedz jauns un atbilstoši noformēts diploms.

Augstākās izglītības iestāde katram diplomu veidam iekārto atsevišķu diplomu izsniegšanas reģistrācijas žurnālu (noteikumu 24. punkts). Tajā cita starpā jābūt norādītam diploma izsniegšanas datumam un diploma saņēmēja parakstam (noteikumu 8. pielikums). Parakstoties diplomu izsniegšanas reģistrācijas žurnālā par diploma saņemšanu, persona uzrāda personu apliecinošu dokumentu (noteikumu 26. punkts).

Sociālo tehnoloģiju augstskola ir likvidēta, tai nav tiesību un saistību pārņēmēja. Tātad augstskolas dokumentācija saskaņā ar Arhīvu likuma 7. pantā noteikto nonāk glabāšanā Latvijas Nacionālajā arhīvā (LNA). Tā kā ieraksta par izsniegšanas datumu jūsu diplomā nav, tam jābūt diplomu reģistrācijas žurnālā.

Atbilstošu arhīva izziņu jūs varat pieprasīt LNA. Kārtība, kādā veicama arhīva izziņu pieprasīšana, atrodama LNA tīmekļvietnes sadaļā “Arhīva izziņas”. Tālrunis informācijai par arhīva izziņu pieprasīšanu un saņemšanu: + 371 20027447; e-pasta adrese: lna.izzinas@arhivi.gov.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas