E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28938
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Par ziņu saņemšanu no notāra lietām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. martā, 2023
Erna

Labdien! Esmu ievietojusi māti pansionātā un nejauši uzzināju, ka, iespējams, viņai ir noslēgts uzturlīgums ar citu personu. Uzturlīgums zemesgrāmatā nav reģistrēts, mātei tā nav, un viņa neatceras, pie kura notāra tas varētu būt noslēgts. Kur es varu iegūt informāciju, vai šāds uzturlīgums vispār ir noslēgts? Kā varu uzzināt, pie kura notāra? Vai ir iespējams no notāra pieprasīt šādu informāciju par uzturlīgumu esamību?

A
atbild:
23. martā, 2023

Jūsu minētā situācija ir sarežģīta, jo jānorāda, ka uztura līgumu var noslēgt arī privātā kārtā, ne obligāti pie notāra. Tādā gadījumā līguma eksemplāri ir pieejami tikai līgumslēdzējiem (uztura devējam un uztura ņēmējam). Savukārt notāram nav pienākuma sniegt ziņas par viņa lietvedībā esošajiem noslēgtajiem aktiem trešajām personām. Lai saņemtu ziņas no zvērināta notāra lietas, ir jāvēršas ar iesniegumu Latvijas Zvērinātu notāru padomē, kas, izvērtējot iesniegumā norādītos apstākļus un pamatojumu, izsniedz vai atsaka atļauju ziņu saņemšanai no notāra lietām (arī tad, ja konkrēts notārs nav zināms). Tas ir maksas pakalpojums. Vairāk par iesnieguma iesniegšanu Latvijas Zvērinātu notāru padomei varat uzzināt šeit.

Vairāk par to, kas jāņem vērā, noslēdzot uztura līgumu, varat uzzināt LV portāla skaidrojumā, kas ir pieejams šeit.

Papildus jānorāda, ka Civillikuma 2100. pants paredz –, ja uztura devējam nodod nekustamu īpašumu, tad zemes grāmatās jābūt ierakstītai uztura saņēmēja labā ķīlas tiesība uztura vērtībā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas