E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28777
Lasīšanai: 2 minūtes

Dīkstāves ietekme uz darbnespējas lapas apmaksu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2023
Zane

1.janvārī uzsāku darbnespēju, piesakot slimības lapu A.
3.janvārī mani atstādināja no darba pienākumu veikšanas bez darba samaksas saglabāšanas.
Turpināju darbnespēju un atvēru slimības lapu B (vairāk nekā mēnesi).
Noslēdzu slimības lapu, iesniedzu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA), bet saņēmu lēmumu ar atteikumu piešķirt pabalstu, jo esmu bijusi dīkstāvē.
Vai tas ir pareizi, jo darbnespēju uzsāku kā sociāli apdrošināta persona?

A
atbild:
08. martā, 2023
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Marika Zelčāne, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Slimības pabalsta mērķis ir kompensēt apdrošinātajai personai zaudētos darba ienākumus pārejošas darbnespējas periodā. Tas nozīmē, ka slimības pabalsts tiek piešķirts un izmaksāts, ja persona neierodas darbā un zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus darba nespējas dēļ. Kad cilvēks ir atstādināts no darba pienākumu veikšanas un atrodas dīkstāvē bez darba algas saglabāšanas, viņš nesaņem darba samaksu, tas nozīmē, ka nezaudē arī darbā gūstamos ienākumus. Un iemesls tam, kādēļ cilvēks nevar strādāt un gūt ienākumus ir nevis cilvēka pārejošā darba nespēja, bet gan no darba atstādināšanas fakts, jo saslimšana šo situāciju nemaina.   

Tas nozīmē:

  • ja, darbnespēja iestājas laikā, kad persona ir atstādināta no darba bez darba algas saglabāšanas, tad saskaņā ar likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 16. panta otro daļu slimības pabalsts tiek piešķirts ne ātrāk par dienu, kad personai jāierodas darbā pēc dīkstāves vai, precīzāk, kad tiek atcelta atstādināšana un cilvēks var atsākt pildīt amata pienākumus;
  • ja persona no darba tiek atstādināta darbnespējas laikā, kad jau slimo, slimības pabalsts tiks piešķirts un turpināts maksāt visu darbnespējas periodu.

Ja rodas jautājumi konkrētajā dzīves situācijā, iesakām konsultēties VSAA, rakstot uz e-pasta adresi konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot pa tālruni 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas