E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26876
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Kāds ir medicīniskās izziņas termiņš nometnes uzsākšanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūlijā, 2022
Reinis Zumbergs

Labdien! Rakstu saistībā ar neskaidrību šādos MK noteikumu grozījumos. Kā ziņojāt publikācijā 25. aprīlī, ir spēkā grozījumi MK noteikumos “Bērnu nometņu organizēšanas un darbības kārtība”. Gan MK noteikumos, gan jūsu publikācijā, gan Valsts izglītības satura centra izstrādātajās “Vadlīnijās bērnu nometņu organizēšanai” ir lietots formulējums: “[..] [ārsta izziņai] ir jābūt izsniegtai ne vēlāk kā septiņas dienas pirms nometnes darbības uzsākšanas.”

Vecākiem un nometņu vadītājiem ir radušās domstarpības par pareizu noteikumu interpretāciju. Viena interpretācija seko teksta loģikai. Ja nometne sākas, piemēram, 30. jūlijā, tad 7 dienas pirms tās ir 23. jūlijs. “Ne vēlāk kā 7 dienas pirms” sanāk ne vēlāk kā 23. jūlijā. Cita interpretācija seko principam, ka aktuāla ir tikai iespējami nesen iegūta medicīniskā izziņa. Aptuveni pārfrāzējot: “7 dienu posmā pirms nometnes darbību uzsākšanas, bet ne vēlāk.” Ceru, ka varat palīdzēt ar skaidrojumu. Paldies!

A
atbild:
19. augustā, 2022
Olga Lauva
juriste

Ministru kabineta 2009. gada 1. septembra noteikumi Nr. 981 “Bērnu nometņu organizēšanas un darbības kārtība” nosaka bērnu nometņu (turpmāk – nometne) organizēšanas un darbības kārtību. Saskaņā ar noteikumu 2. punktu nometne ir mērķtiecīgi organizēts pasākums, kurā vairāk nekā puse dalībnieku ir bērni (turpmāk – dalībnieks) un kas paredzēts, lai saskaņā ar nometnes programmu nodrošinātu dalībnieku saturīgu un lietderīgu brīvā laika pavadīšanu un sekmētu vispusīgu attīstību.

Ir izstrādāti Ministru kabineta 2022. gada 19. aprīļa noteikumi Nr. 237 “Grozījumi Ministru kabineta 2009. gada 1. septembra noteikumos Nr. 981 “Bērnu nometņu organizēšanas un darbības kārtība” ”, tai skaitā iekļaujot prasības, lai maksimāli ierobežotu riska faktorus Covid-19 infekcijas izplatībai. 

Šobrīd ar MK noteikumu grozījumiem ir noteiktas prasības, ka nometnē var piedalīties darbinieki, kuriem ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts un bērni līdz 12 gadu vecumam, kuriem pēdējo 72 stundu laikā pirms nometnes sākuma ir veikts RNS tests, un tas ir negatīvs, kā arī bērni no 12 gadu vecuma ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Visi nometnes dalībnieki nometnes darbības laikā veic antigēna paštestu atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra algoritmam. Ņemot vērā, ka noteiktās papildu drošības prasības, īpaši attiecībā uz paštestēšanos, ir noteiktas ārkārtējās situācijas rīkojumā, pēc kura beigām tās nebūs spēkā, bija nepieciešams pagarināt arī noteikumu Nr. 981 19.5 punktā noteikto laika periodu prasībai par ģimenes ārsta izziņu visiem dalībniekiem (tai skaitā dalībniekiem, kuru veselība tiek uzraudzīta normatīvajos aktos par sportistu un bērnu ar fizisko slodzi veselības aprūpi un medicīnisko uzraudzību noteiktajā kārtībā) dalībai visās nometnēs. Noteikumu 19.5  apakšpunkts šobrīd aktuālajā redakcijā ir svītrots.

Papildus grozījumos tiek svītrots 19.4 apakšpunkts un papildināts ar regulējumu, kas nosaka, ka līdz šīgada beigām visām nometnēm nepieciešams saņemt Veselības inspekcijas atzinumu, kā arī nometņu dalībniekiem ir jāsaņem izziņa no ģimenes ārsta un tai ir jābūt izsniegtai ne vēlāk kā septiņas dienas pirms nometnes darbības uzsākšanas.

Tātad, interpretējot MK noteikumu 19.7 apakšpunktu, – līdz 2022. gada 31. decembrim šo noteikumu 13.2. apakšpunktā minētā ģimenes ārsta izziņa ir nepieciešama visiem dalībniekiem (tai skaitā dalībniekiem, kuru veselība tiek uzraudzīta normatīvajos aktos par sportistu un bērnu ar fizisko slodzi veselības aprūpi un medicīnisko uzraudzību noteiktajā kārtībā) dalībai visās nometnēs, un tai ir jābūt izsniegtai ne vēlāk kā septiņas dienas pirms nometnes darbības uzsākšanas.

Secināms, ka medicīniskajai izziņai ir jābūt izsniegtai ne vēlāk kā septiņas kalendārās dienas pirms nometnes darbības uzsākšanas, un tā būs derīga arī tad, ja tiks izsniegta vēlāk, piemēram, trešajā dienā pirms nometnes darbības uzsākšanas, bet ne vēlāk kā septiņas dienas pirms nometnes darbības uzsākšanas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas